Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
palestinski ministar

Palestinski ministar: Kosor nam je obećala dati glas za neovisnost

Majdalani (1)
screenshot/Youtube
26.09.2011.
u 13:00

Nikad nećemo zaboraviti Tita koji je bio Hrvat i učinio puno za Palestinu, kaže Majdalani

Nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abbas predao zahtjev za priznavanje palestinske države i njezino primanje u punopravno članstvo UN-a, i sam je svjestan da njegov zahtjev nema gotovo nikakve šanse da bude prihvaćen jer je SAD kao stalna članica Vijeća sigurnosti najavio da će uložiti svoj veto na svaku pozitivnu odluku o priznavanju Palestine.

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list, član izvršnog odbora PLO-a i ministar rada i poljoprivrede Ahmed Majdalani rekao je kako je uvjeren da će Obamin veto ugroziti američke interese na Bliskom istoku te kako očekuje da će Hrvatska, unatoč pritiscima, glasovati za rezoluciju. Nije skrivao razočaranje stavom srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koji se još uvijek protivi da BiH da glas Palestincima.

– Stav SAD-a nije nas nimalo iznenadio zato što Barack Obama, otkad je predsjednik Mahmud Abbas pokrenuo inicijativu za priznavanje palestinske države, vrši pritisak na nas – rekao je ministar Majdalani.

– SAD vrši pritisak i na sve članice UN-a, a posebice na nestalne članice, da glasaju protiv rezolucije kako bi izbjegli veto. Amerikanci su još jednom pokazali da brane samo izraelske interese. Ovakav stav dovest će u pitanje američke interese na Bliskom istoku i bit će okidač i ekstremistima i teroristima da uime pravde za palestinski narod napadnu američke interese, što mi, naravno, ne odobravamo i ne želimo. Neposredno prije odlaska u New York, predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas posjetio je BiH. Ministra Majdalanija upitali smo je li palestinska delegacija zadovoljna posjetom BiH i zašto predsjednik Mahmud Abbas nije posjetio i Hrvatsku.

– Predsjednik Palestine Mahmud Abbas dogovorio je posjet BiH puno ranije te je taj posjet došao i u pravom trenutku, jer danas je BiH izuzetno važna zemlja kao nestalna članica i, naravno, njezin glas za palestinsku državu iznimno je važan. Nažalost, posjet predsjednika Mahmuda Abbasa BiH i njegova nastojanja da dobije zeleno svjetlo od BiH za priznanje Palestine nisu urodili plodom jer član Predsjedništva BiH, Srbin Nebojša Radmanović protivi se priznanju palestinske države, a Hrvat Željko Komšić i Bošnjak Bakir Izetbegović za njezino su priznavanje. Preko naših prijatelja pokušat ćemo nagovoriti srpskog predsjednika Borisa Tadića da pokuša uvjeriti člana Predsjedništva Radmanovića da promijeni svoj stav te da tako dobijemo izuzetno važan glas - kaže Majdalani.

– Što se tiče Hrvatske, mi svakako očekujemo da ćemo dobiti njezin glas, jer smo dobili obećanje premijerke Jadranke Kosor, za posjeta Palestinskoj samoupravi. Isto tako, jako smo zadovoljni govorom predsjednika Ive Josipovića, a od prijatelja palestinskog naroda to smo i očekivali. Hrvatsku i Palestinu veže dugogodišnje prijateljstvo. Nikada nećemo zaboraviti Josipa Broza Tita, koji je bio Hrvat, što je učinio za palestinski narod i revoluciju – rekao je Majdalani.

Ključne riječi

Komentara 81

Avatar flegmatik
flegmatik
23:16 26.09.2011.

Uzalud vam trud Palestinci. Mi smo okrenuli leđa i starim prijateljima i saveznicima, sve sa ciljem euro-atlanskih integracija.

Avatar deziderij
deziderij
15:27 26.09.2011.

Ako je Vlaisavljevićka obećala svoj glas za njihovu nezavisnost ima de je dobiju - odmah ili sutradan najkasnije.

PK
puši kurac
13:24 26.09.2011.

ovi isto svakom vjeruju!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije