Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sa 138 glasova za

Palestina dobila status promatrača u UN, Hrvatska suzdržana

\'Hundreds of Palestinians attend a demonstration in support  Palestinian leader Mahmud Abbas\' bid for statehood recognition at the United Nations on September 21, 2011 in the West Bank city of Bethl
AFP/PIXSELL
29.11.2012.
u 23:28

Uz Izrael, najveći protivnik novog statusa Palestine u UN-u su Sjedinjene Američke Države koje su nekoliko dana lobirale protiv toga da Palestina dobije status promatrača.

Sa 138 glasova zemalja članica UN-a koje su jučer pozitivno glasale na Općoj skupštini, Palestinska je samouprava jučer napokon postala promatrač pri tome međunarodnom tijelu. Time je stekla identičan status kakav u UN-u ima i Vatikan. Protiv palestinskog zahtjeva bilo je 9 zemalja članica, dok ih je 41, među njima i Hrvatska, bila po ovome pitanju suzdržana.

Europa podijeljena Dok su Hrvatska, BiH i Crne Gora ostale pri glasovanju suzdržane, Srbija i Slovenija su podržale palestinski prijedlog, kao i Francuska, Španjolska, Norveška, Danska te niz drugih europskih zemalja. S druge strane, u kruhu suzdržanih našla se i Njemačka.

Uz Izrael, najveći protivnik novog statusa Palestine u UN-u su Sjedinjene Američke Države koje su nekoliko dana lobirale protiv toga da Palestina dobije status promatrača. Njihova nastojanja ostala su bez učinka jer odluka o statusu promatrača donosi se na Općoj skupštini UN-a gdje ravnopravno po jedan glas imaju sve članice toga tijela. Da se raspravlja o Palestini kao punopravnoj članici situacija bi bila drugačija jer bi zahtjev došao i pred Vijeće sigurnosti, u kojemu SAD vetom može zaustaviti sve akcije. Ipak, to još ne znači da se Sjedinjene Države, kao strateška saveznica Izraela, mire s novom pozicijom Palestinske samouprave. Republikanski senator Orrin Hatch podnio je zahtjev da se, bude li status Palestine u UN-u promoviran u status države promatrača, UN-u ukine financiranje iz američkog proračuna.

– Osnaživanje palestinske pozicije u UN-u apsolutno je pogrešan pristup, pogotovu imajući na umu nedavna događanja na Bliskom istoku. Izrael je jedan od ključnih američkih saveznika, i svaki potez kojim se jačaju njegovi neprijatelji neće biti toleriran – ustvrdio je Hatch u obrazloženju svog zahtjeva. Da njegove prijetnje nisu isprazne najbolje pokazuje to što je SAD nakon prošlogodišnjeg pristupanja Palestine UNESCO-u zaustavio financiranje te organizacije koja se brine o kulturnim dobrima pod zaštitom UN-a.

Abbasov povratak na vrh Ipak, najveći protivnik novog Palestinskog statusa promatrača je Izrael. Palestinska samouprava na ovaj način stječe mogućnost pristupa međunarodnom sudu, te može protiv Tel Aviva pokrenuti tužbe zbog ratnih zločina. Zbog toga je i izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman neposredno prije glasovanja otputovao u New York kako bi se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a ujedno je pokušao u posljednji tren uvjeriti ostale zemlje da odbace palestinski zahtjev.

– Samim traženjem da dobiju status promatrača, Palestinci krše sve usmene i pismene dogovore da ćemo nesuglasice rješavati za pregovaračkim stolom – ustvrdio je Liebermanov glasnogovornik Mark Regev.

Naravno, predstavnici Palestinske samouprave ne obaziru se na izraelske i američke zahtjeve za suzdržanost, a prijem Palestine posebno dobro dolazi palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu. Tim se probojem u UN on ponovo pozicionira kao vodeći palestinski političar, a taj status izgubio je nakon što je Hamas preuzeo pojas Gaze i u silovitim borbama izbacio Fatahove predstavnike s ovog područja. Novom pozicijom Palestinske samouprave u UN-u Abbas dobiva na važnosti i ponovo stječe ugled čovjeka koji može dovršiti projekt stvaranja neovisne palestinske države.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar joč
joč
09:18 30.11.2012.

Hahahahhhahhaha USA USA USA

Avatar Alfons_x
Alfons_x
07:50 30.11.2012.

Ono što je tužno i žalosno da neće na nas ni SAD nakon ovoga bolje gledati....zapitajte sebe, tko od nas voli imati u blizini ljude koji nemaju svoj stav, beskičmenjake i ulizice, posebno i poslu.... Dakle dobili smo to da će nas onih 138 članica koje imaju stav na nas gledati kao na slabiće i bijednike....dok SAD, već zna što smo ali kao i svaki "direktor" voli uza se imati ulizicu i beskičmenjaka koji će reći da direktore i obavljati prljave posliće za tapšanje po ramenu.......dok ne ocjeni da mu takvi više ne trebamo ili dođe "bolji" beskičmenjak na naše mjesto

RE
@rea
16:19 30.11.2012.

A svi koji kritiziraju odluku hrv. vlade neka se zapitaju: zašto bismo mi, maleni i ovisni, išli protiv volje Nijemaca (koji btw vode EU) ? A propos, i Njemačka je bila suzdržana, znači li to da su Nijemci beskičmenjaci ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije