Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u EU

Pala vlada: Slovački parlament odbio fond za spas Grčke

iveta radicova
AFP/PIXSELL
11.10.2011.
u 23:09

Drama je počela kad je slovačka premijerka odlučila staviti svoju glavu na panj: glasanje o EFSF-u vezala je uz glasanje o povjerenju svojoj vladi

Slovačka Vlada, s prvom ženom na čelu u povijesti te zemlje, pala je pokušavajući neuspješno uvjeriti parlament da njihova zemlja treba dati 7,7 milijardi eura za spas Grčke i euro zone. Europski fond za financijsku stabilnost, koji su prije Slovačke ratificrale sve druge zemlje euro zone, kasno večeras došao je u opasnost da se iz zlatnog metka koji će zaustaviti krizu pretvori u - ćorak. Fond, naime, ne može zaživjeti ako ga ne ratificira svih 17 zemalja euro zone.

Slovaci su pokazali da se ne vode mišlju "ako su svi to podržali, onda ćemo i mi", nego jednom drugom mišlju koju je u nedavnom intervjuu dobro sažeo predsjednik parlamenta Richard Sulik: "Ja nisam spasitelj svijeta. Ja sam izabran da branim interes slovačkih birača".

Slovaci su drugi najsiromašniji narod u euro zoni, prosječna plaća im je 769 eura, prosječna mirovina 360 eura, i nije teško zaključiti zašto se protive ideji da sa 7,7 milijardi eura budu prisiljeni spašavati Grčku, zemlju u kojoj je prosječna mirovina 1200 eura.

Drama je počela kad je slovačka premijerka odlučila staviti svoju glavu na panj: glasanje o EFSF-u vezala je uz glasanje o povjerenju svojoj vladi. Time je željela prisiliti svoje koalicijske partnere, koji se protive EFSF-a, da ipak podrže fond za spas Grčke.

- Ne mogu dopustiti da Slovačka bude izolirana. Slovačka je pouzdan član Europske Unije i puno smo se žrtvovali da postanemo članicom eurozone. Vjerodostojnost naše zemlje je prioritet - rekla je Radičova, prva žena na čelu Slovačke. Ali Richard Sulik, šef manjinske stranke u vladajućoj koaliciji koji je odbio poslušnost, obrazložio je protivljenje svoje stranke riječima da će “radije biti izgnanik u Bruxellesu nego se stidjeti pred svojom djecom”.

Za Slovake ova je situacija kao noćna mora. Trudili su se što prije ući u eurozonu kako bi pokazali da su uspješniji od susjeda u čijoj su sjeni bili oduvijek: Češke, Poljske, Mađarske… Ali ono što je prije izbijanja krize izgledalo kao povijesni uspjeh, sada izgleda kao prokletstvo.

Nakon cjelodnevne rasprave, prebrojavanje glasova kasno večeras pokazalo je da prijedlog nije prošao. Ali možda ipak još nije došao sudnji dan za euro jer bi se isti prijedlog o EFSF-u trebao ponovo naći u slovačkom parlamentu sljedećih dana i tada bi trebao dobiti dovoljan broj glasova. Oporba je, naime, spremna podržati EFSF sad kad zna da je uspjela srušiti Vladu.

Komentara 71

OB
-obrisani-
06:06 12.10.2011.

Ako Slovaci na kraju potpisu onda su stvarno caknuti. Iz kojeg bi to razloga Slovacka trebala spasavati Grcku?

Avatar bakunjin
bakunjin
07:21 12.10.2011.

Što to pada, što to pada. Pada eurozona!

MI
misuratakid
07:50 12.10.2011.

Čestitke hrabrim Slovacima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije