Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća u paklenici

Liječnici u Zadru: Drugi je alpinist sada izvan životne opasnosti

uže,alpinisti (1)
Foto: HGSS
1/6
Autori: al/VLM, tli/VLM
18.05.2012.
u 21:17

Prilikom pada sa stijene, s visine od oko 40 metara, 28-godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće, a 24-godišnjak je zadobio teške tjelesne ozljede

– Stanje 24-godišnjeg alpinista, koji je u bolnicu primljen u petak u 22.30 sati u kritičnom stanju, životno ugrožen, sada se stabiliziralo i možemo reći da je izvan neposredne životne opasnosti, potvrdila je dr. Nina Sulen iz Opće bolnice Zadar.

Dodala je da su ga najviše ugrozile velike ozljede prsnog koša te da će u jedinici intenzivnog liječenja ostati još dan ili dva.

– Naravno, mogućnost komplikacija uvijek postoji, ali pacijent je zasad stabilan - objasnila je liječnica Sulen.

Pad sa stijene visoke 40 metara, jedan poginuo, drugi teško ozlijeđen
Jedan od dvojice američkih alpinista koji su u petak predvečer pali sa stijene na Anića kuku u NP Paklenica smrtno je stradao dok je drugi zadobio teške ozljede prsnog koša.

Kako je izvijestila PU zadarska, prilikom pada sa stijene, s visine od oko 40 metara, 28-godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće, a izvlačenje tijela završilo je oko 4.30 ujutro.

Prva dojava o nesreći oko 19.30 sati
Siniša Primožić iz zadarske stanice HGSS-a potvrdio nam je da je prva dojava o nesreći stigla u petak oko 19.30 sati od jednog austrijskog alpinista koji se je zatekao u blizini Anića kuka. Na teren su odmah poslana četvorica pripadnika HGSS-a koji su bili na dežurstvu u Starigrad Paklenici, a potom još i njih dvadesetak. Iako je policijski očevid završen, još uvijek nema službenih informacija što je uzrok nesreće, a kako ističe Primožić, u ovakvim je situacijama i nezahvalno izlaziti s bilo kakvim pretpostavka.

- Prema opremi koju su koristi stradali alpinisti, a koja je još uvijek na mjestu nesreće, možda ćemo imati malo više podataka i znati što je bio točan uzrok - smatra Primožić.

Bili vezani konopom
Neslužbeno smo doznali da su dvojica alpinista bili vezani jedan za drugoga konopom i to je najvjerojatnije bilo kobno jer je očito pri padu jedan povukao drugoga. V.d. ravnatelja NP Paklenica Zlatko Marasović rekao nam je da i uprava parka i HGSS čine sve da penjačima uvijek pomognu i budu pri ruci te da je ovakve tragedije teško predvidjeti.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od udarnih penjačkih vikenda u Paklenici, a dvojica alpinista bila su smještena u jednom od lokalnih kampova te su vjerojatno imali namjeru cijeli vikend provesti na području parka.

Komentara 14

HO
horacio
07:16 19.05.2012.

Jednostavno nemogu vjerovati da u državi nemamo niti jedan helikopter opremljen za noćno letenje ??? Možda ima Todorić ili neki drugi tajkun pa bi ga mogli barem unajmljivati za ovakve slučajeve.

BO
BokunVina
08:40 19.05.2012.

.....a di su se prtili, jadna im majka! Zal mi ih je...al sto da recem vise. Mene su ucili od malena \"ako se prtis negdje, onda samo na zenu.....\"....i tako i cinim! Aj.....daj Bog da ovaj prezivi, a poginulom pokojoj dusi. Odoh popit vina za njih... Odani Vam Bokun vina

OB
-obrisani-
23:48 18.05.2012.

Pali sa stijene? P su bili vezani ili nisu su se penjali ili spustali su bili sami ili ih bilo vise ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije