Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrtonosno oružje

Pakistan tajno udvostručio svoj nuklearni arsenal

pakistan
reuters
31.01.2011.
u 22:09

Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja trii nuklearne države koje nisu potpisale sporazum o zabrani širenja atomskog oružja

Pakistan je zadnjih godina udvostručio nuklearni arsenal, premašivši 100 nuklearnih bojevih glava, tvrdi Washington Post pozivajući se na procjene nevladnih analitičara.
Prije četiri godine zalihe te zemlje nisu prelazile 30 do 60 komada nuklearnog oružja, piše dnevnik koji dodaje kako se procjene povećanja pakistanskog nuklearnog arsenala temelje na informacijama o ubrzanju proizvodnje plutonija i visoko obogaćenog urana.

Uvećani arsenal mogao bi iznositi, prema mišljenju dijela analitičara, i do 110 nuklearnih bojevih glava, što je više od onog što posjeduje Indija (60 do 100 bojevih glava), povijesni nuklearni suparnik Pakistana u regiji.

Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja  trii nuklearne države koje nisu potpisale sporazum o zabrani širenja atomskog oružja. Za Izrael se vjeruje da ima oko 200 nuklearnih bojevih glava, ali nikad nisu priznali postojanje nuklearnog programa niti su potpisali sporazum u vezi širenja nuklearnog oružja.


 

Ključne riječi

Komentara 8

PA
patria
09:39 01.02.2011.

Naravno da Pakistan ima više atomskih bombi od Indije kada mu u konvencionalnoj vojnoj utrci sa Indijom ponestaje daha,a o gospodarskoj snazi da i ne govorimo. Jedna takva zemlja skoro u poluraspadu a sa ambicijom da parira jednoj Indiji samo se i može osloniti na nuklearno oružje i sve jače vojne veze sa Kinom od koje dobavlja zrakoplove, tenkove, rakete, brodove..., drugačije ni nema šanse, iako bi trebalo biti jasno da toj zemlji najveće opasnost prijeti iznutra od separatista, islamista i ne toliko stabilnog gospodarskog i političkog stanja.

ME
Melkior
10:35 01.02.2011.

Pakistan je jedno od glavnih uporista Al-Qaede. Zasad su sluzbeno jos uvijek zapadni savjeznici sto bi se moglo promjeniti gospodarskim usponom Indije. Prije svega su Indiju u medijima polako poceli forsirati Britanci, koji se barem naizgled po tom pitanju ponesto razlikuju od SAD. No jasno je da je jedan od razloga za distanciju prema Indiji i strah pred radikalizacijom Pakistana.

OB
-obrisani-
12:18 01.02.2011.

neka, neka... nikad dosta protuteže hegemoniji USA... sad ako su pametni (s obzirom da nemaju sredstva isporuke na veće daljine) prošvercat će bar 30-40 komada u USA i postaviti na strateške lokacije, neka se nađe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije