Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITKE SLOVENACA

Pahor: Slovenija će među prvima pokrenuti postupak ratifikacije

Susret Kosor - Phor u Gospiću i na Plitvicama (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/4
08.06.2011.
u 14:54

Pahor je istaknuo kako je Hrvatska Sloveniji peti partner u gospodarstvu, a Slovenija Hrvatskoj treći

Predsjednici Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, sastali su se u srcu Like, gradu Gospiću, kamo su došli položiti kamen temeljac tvornice Calcit Lika u vlasništvu Slovenaca. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura.

Kao i u posljednje dvije godine, koliko je prošlo od prvog službenog susreta, i danas se mogla vidjeti posebna prijateljska povezanost između dvoje premijera što su istaknuli i u svojim govorima. Nakon kratkog govora Matea Žakina, direktora Calcita, te pozdrava ličko-senjskog župana Milana Jurkovića, riječ za govornicom imao je slovenski premijer.

Pahor je iznio mnogo podataka o gospodarskoj suradnji dviju susjednih zemalja, a istaknuo je kako je Hrvatska Sloveniji peti partner u gospodarstvu, a Slovenija Hrvatskoj treći.

– Iz mnogih primjera uspješnog gospodarstva vidi se da su poboljšani politički odnosi doprinijeli tome. Unatoč gospodarskoj krizi u prvome tromjesečju poslovanje Hrvatske i Slovenije povećano je za 20 posto – kazao je Pahor istaknuvši kako „Hrvatska u Sloveniji ima prijatelja kao i Slovenija u Hrvatskoj."

Oboje premijera posebno su istaknuli da su u nastojanjima da poprave odnose i odblokiraju pregovore prije dvije godine bili sami te kako su mnogi vjerovali kako neće uspjeti

– Pokazali smo da se uz razumijevanje i međusobno poštovanje mnogo toga može postići, a nadam se da će naš primjer slijediti i oni koji dolaze nakon nas – rekao je Pahor.

 Slovenski premijer dotaknuo se i teme ulaska Hrvatske u Europsku uniju i kazao kako će Slovenija biti među prim državama koje će u svojem parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije te je čestitao Hrvatskoj na mukotrpnom poslu.  – Ulazak Hrvatske u EU bit će novi zalet odnosa u regiji, ali i u odnosu naših zemalja – zaključio je.

Premijerka Jadranka Kosor u svome govoru odmah se dotakla teme EU kazavši: – Proslava obljetnice neovisnosti te uspješno završeni pregovori bit će jako dobar dar za nas. Ponosna sam što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u svom govoru istaknuo upravo ovu Vladu koja je pokazala i upornost i ustrajnost, ali i rezultate u završetku pregovora.

Premijerka je dodala i da će hrvatski narod slaviti uzdignute glave te istaknula kako je uzajamno povjerenje i poštovanje između nje i premijera Pahora izgradilo vječni most između Hrvatske i Slovenije.

– To držim osobito važnim jer ćemo sutra sjediti za stolom europskih država i naroda i vratiti se kući. Dakle, ulazak u EU doživljavamo kao povratak kući i veselimo se što nam na tom putu mašete, što nas podržavate i vječno iščekujete – poručila je premijerka kolegi Pahoru, a Slovence pozvala na ljetovanje u Hrvatsku.

Isto je učinio i slovenski premijer na druženju s turistima koje je na Plitvičkim jezerima pozvao u svoju zemlju. U nacionalnom parku Kosor i Pahor kratko su se zadržali posjetivši samo Veliki slap.

Komentara 90

OB
-obrisani-
08:06 09.06.2011.

Pahor: Mi Slovenci smo u EU ratificirali smijuriju u smijeru istoka i prava je milina gledati te naše inače u recesiji zabrinute građane kako se vesele plovidbi po novom slovenskom moru vanka prema otvorenom..

OB
-obrisani-
17:50 08.06.2011.

Sa Slovenijom se tribaju i moraju graditi dobro-susjedski odnosi!

Avatar Bjeda
Bjeda
23:07 08.06.2011.

Pala je pusha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije