Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Pahor: Milanović je podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer

borut pahor (1)
Foto: Screenshot: HRT
1/3
07.10.2012.
u 14:21

- Sanader je bio uvjeren da je Slovenija premala i da će popustiti pritisku velikih država. Rekao sam i njemu i Merkel da se prvo trebaju riješit pitanja. Dobili smo i ultimatum iz Bruxsellesa da u nećemu moramo i popustiti.

Samo tjedan dana nakon gostovanja Ive Sanadera u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića gostuje još jedan bivši premijer, i to Slovenije - Borut Pahor.

U uvodnom izlaganju Pahor je govorio o aktualnoj političkoj kampanji u Sloveniji. 

- Nepovjerenje u politiku je veliko. Odradili smo 230 sati kampanje, a lijepo je bilo na turneji, na selu, u šumi. Ljudi neće doći na tribine i konferencije, a na ovaj način smo doprijeli do njih, da vidimo iz prve ruke kako žive i čime se bave.

 Kolika je vaša odgovornost za krizu koja se dogodila u Sloveniji.

- Velika, a ja sam je i preuzeo. Preuzeo sam vladu u 2008., a uz sve ostalo sam se počeo baviti i rješavanjem pitanja s Hrvatskom. Priznajem da tada u Sloveniji nismo prepoznali krizu. Kada je pao Lehman Brothers na Wall Streetu i kad je američka vlada govorila u obrizgavanju 700 milijardi dolara u svoje gospodarstvo mi još nismo bili reagirali. Jedan veliki razlog zašto mislim da tada nisam vidio krizu je i to što sam preuzeo rješavanje jednog drugog važnog problema - rješavanje sukoba s Hrvatskom.

Da li tražite izliku.

- Ne, svatko mora odabrati prioritete. odabrao sam kao prioritet mir i prijateljstvo s Hrvatskom te podcjenio problem osiguravanja bankarskog sustava. Izabrali mene za predsjednika ili ne Sloveniji treba više samopouzdanja i narodnog jedinstva da riješi probleme u kojima se nalazi.

 Pali ste s konja nedavno, trpite li dosta bolove?

- Prije svega ta bol je psihološke naravi. No dogodio se i taj nezgodan pad s konja. Najviše mi smeta što ne mogu raditi mnogo kao prije.

- Kakav je bio vaš odnos s Jadrankom Kosor?

- Nisam želio da naš prvi razgovor prate obavještajne službe. Zato sam odabrao to mjesto i lijepo je što je Kosor pristala na to. Svakog jutra prije susreta u dvorcu u Hrvatskoj velike države poput SAD i Rusije pratile su tijek naših pregovora. Rekao sam joj da nam je ovo posljednja priika da iskažemo povjerenje. Sve je počelo spoznajom da su i Slovenija i Hrvatska ostale same. Nitko više nije htio razgovarati s nama. Iz Bruxsella su željeli zamrznuti pregovore, ali sam znao sam da to nemamo vremena za to. 

Je li vas doista Hillary Clinton najterala na popuštanje?

- Uloga Hillary Clinton nije bila velika u pregovorima. Imali smo dvoje europskih nadzornika, ali Kosor i ja smo imali vrlo usuglašene stavove i zajedno smo se penjali prema vrhu.

Zašto pregovori sa Sanaderom nisu uspjeli?

- Sanader je bio uvjeren da je Slovenija premala i da će popustiti pritisku velikih država. Rekao sam Sanaderu, a i Merkel, da iako želim Hrvatsku u EU, prije njenog ulaska moraju biti riješena pitanja. Dobili smo i ultimatum iz Bruxsellesa da u nećemu moramo i popustit. Bili su to psihološki teški trenuci.

Je li istina da ste zagovarali stav da RH uđe u EU tek zajedno sa Srbijom?

Nije istina da sam htio da Hrvatska uđe u EU zajedno sa Srbijom. 

Kako komentirate procjene da je ulazak Srbije u EU uvjetovan priznanjem Kosova?

- To će se dogoditi samo po sebi. Srbija to već i čini pregovarajući s Prištinom.

Kako ćete surađivati s predsjednikom Srbije Nikolićem ako postanete predsjednik Slovenije?

- Naši politički stavovi su vrlo različiti. Osnovnu pogrešku je napravio stavom prema Kosovu, no u budućniosti će morati priznati opstojnost te države. Šteta što je Tadić propustio tu priliku.

O slučaju Ljubljanske banke...

- Razgovarao sam s Kosor o 135.000 štediša koji su ostavili novac u Ljubljanskoj banci. To se mora obaviti preko institucije sukcesije u Baselu.

Pahor je spomenuo i hrvatskog premijera Milanovića s kojim se povremeno čuje.

- Želim mu svako dobro. Vjerojatno daje sve od sebe, ali nije mu lako. Znam jer sam i ja bio premijer. No, prijateljski mogu reći da je Milanović podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer.

Tito je za bivšeg slovenskog premijera bio kontroverzna ličnost.

- Ja sam iz Primorske, a moji su postali komunisti jer su vidjeli u tome oslobođenje od talijanskih fašista. Tito je bio diktator, ali donio je oslobođenje mojem kraju i to gledam pozitivno. No ne odobravam način na koji je vladao, a kad sam ušao u partiju samo sam djelomično znao za zločine koji su se događali. Ušao sam u partiju jer sam vjerovao da možemo imati bolje društvo. Među prvima sam spominjao slovenski nacionalni program.

Jeste li vjerovali u Jugoslaviju?

- Nisam bio jugoslavenski idealist i nisam vjerovao u opstanak totalitarnog režima.

Za kraj je uslijedilo pitanje da li je postojala romansa s Kosor.

- Mislite na političku romantiku? Ona je bila velika. Dobri smo prijatelji i čujemo se još uvijek - zaključio je Borut Pahor.

Komentara 34

TO
Toni50
14:57 07.10.2012.

prijevara je u samom naslovu nedjeljom u 2 nije istina .. jel prevod sa "stranog jezika - slovenskog" se ispiše prije nego što je odgovorio .. Dok kada razgovara sa Srbinom netreba prevod u 99,9% slučajeva jel smo isti- sličnii po svemu. Oni nevole nas a mi njih ! Dok Slovenci su prava EU za nas naše pleme balkančerosko...

KO
Kora
15:03 07.10.2012.

Vidjelo se - zaljubljen je u našu Jadranku do ušiju!!! Ali ne može ništa zbog Tanje i političkih obveza.

PR
propalismoFranjoskroz
14:39 07.10.2012.

nevjerojatno je kako su političari iz bilo koje zemlje toliko jednaki,isti manipulator kao i onaj od prošle nedjelje jedino što nije kleptoman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije