Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak

Pahor, J. Kosor i Tadić dogovorili trilateralu

sastanak
Petar Glebov/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
05.03.2010.
u 16:47

Troje državnika nije uspjelo ispregovarati na koji bi način Kosovo moglo sudjelovati na konferenciji Zajedno za EU: doprinos jugoistočne Europe europskoj budućnosti

Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor te srbijanski predsjednik Boris Tadić u Kranju nisu uspjeli ispregovarati na koji bi način Kosovo moglo sudjelovati na konferenciji Zajedno za EU: doprinos jugoistočne Europe europskoj budućnosti 20. ožujka u Ljubljani. Na ovaj zaključak navodi sve ono što je nakon jednosatnog sastanka u Ptuju izrečeno.

- Kao domaćin odlučio sam pozvati predsjednika i prijatelja Tadića i prijateljicu i premijerku Kosor kako bi raspravili neka otvorena pitanja oko konferencije i neka druga pitanja. Više-manje raščistili smo sva otvorena pitanja koja su statusno ili sadržajno povezani s konferencijom - kazao je Pahor.

Sintagma više-manje zapravo je ključ jer je nakon Pahora u svom govoru Tadić istaknuo kako Srbija želi da predstavnici kosovskih Albanaca sudjeluju u formatu predviđenom rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

To je elementarni preduvjet da Srbija sudjeluje na tom forumu - kazao je Tadić.

UN-ova rezolucija 1244

Naime, UN-ova rezolucija 1244 kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije pa bi na konferenciji u Ljubljani, ako se bude poslušalo Tadića, Kosovo moglo biti predstavljeno kao sastavni dio Srbije.

- Europski put i usmjerenost naših susjeda na tom putu treba biti rasterećen bilateralnih problema - ustvrdila je Kosor.

Kosor, Pahor i Tadić dogovorili su i osnivanje trilaterale predsjednika država i vlada koja će biti osobna i trajat će dok njih troje budu na svojim funkcijama. Nakon inicijalnog sastanka u Ptuju sljedeći je sastanak najavljen u Hrvatskoj, a treći po redu bit će u Srbiji.

- Kad ocijenimo da je to potrebno, sastat ćemo se ako bi sastanak mogao doprinijeti produbljivanju političkih i gospodarskih odnosa - kazao je Pahor.

Gospodarska suradnja

Trilaterala bi, zaključili su, trebala predstavljati korak naprijed između triju vođa ovog prostora i signal da se otvorena pitanja mogu lakše riješiti. U Ptuju je razgovarano, kazali su, i o gospodarskoj suradnji triju država.

Vrijeme recesije i krize je vrijeme kad se snažnije trebamo okrenuti gospodarskoj suradnji i otvarati nove mogućnosti koje nam se pružaju - zaključila je Kosor.

Sastanak u Ptuju počeo je idilično. Pahor je najprije dočekao J. Kosor, a nakon toga zajedno su dočekali srbijanskog predsjednika Tadića. Uz osmijehe i mahanje okupljenima povukli su se na sastanak na kojem, unatoč pozitivnoj energiji, nije dogovoreno nešto epohalno. Dapače, trilaterala Zagreb-Ljubljana-Beograd doima se kao plan "b" nakon što je dogovor o sudjelovanju Kosova na konferenciji u Ljubljani, spekulira se, neslavno završio. Trojac je iz utvrde nad Ptujem prošetao gradom do restorana Ribič u kojem su večerali.

Ključne riječi

Komentara 109

BE
besliciv
18:48 05.03.2010.

05.03.2010. u 17:24h jankoprekobrda je napisao/la: Susret kad se medjusobno bljuju ili u pljuju u tem Putuju ----------------------------------------------- upravo tako Janko , no MORALI su ! ovim ostalim seratorima (narocito micro) ; kad jednom shvatite da smo i mi ii slovenci i srbi OSUDJENI na ovu \"suradnju\" bilo da nam je predsjednik tudjman (nedo bog) bandic (bog nije dao) ili bilo tko ; ISTO ovo bi se danas desavalo tako da slobodno mozete obrisati gubec nakon kakanja . Ameri&EU su rekli svoje a to je da se balkanska plemena MORAJU \"ponasati\" ukoliko bi htjeli biti clanovi elitnog \"kluba\"...i to sad gledamo !

DO
downunder
17:09 05.03.2010.

Jaca, Borut i Boba pokret za Jugoslavju. 

HE
hermenegildo
14:44 06.03.2010.

pak se sa Liderima družite, da li to znaći da treba skloništa i puške počistiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije