Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORUT PAHOR:

Pahor: Čestitam Hrvatskoj jer je uspjela održati tempo preobrazbi

pahor, kosor (1)
Reuters
Autor
Stojan de Prato
24.06.2011.
u 18:34

Još prije pola godine velika većina europskih čelnika nije se to usuđivala nagovijestiti - kazao je slovenski premijer Borut Pahor

Toplo čestitam hrvatskome narodu i hrvatskim vlastima na političkoj potvrdi koju su danas dobili od šefova država ili vlada. Predsjednici Kosor sam i osobno čestitao na tome povijesnome postignuću - rekao je predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke Joseph Daul.
- Zaključenje hrvatskoga pristupa poslat će pozitivan znak Europljanima  koji u ovome trenutku i sami sumnjaju da su načela na kojima je EU utemeljena – demokracija, solidarnost, otvorenost prema drugima – i dalje visoko na europskoj agendi. I, konačno, poslat će pozitivan znak ostalim zemljama jugoistočne Europe kao poticaj na preobrazbe – napomenuo je Daul.

- Odbrojavamo posljednje dane do formalnoga zaključenja pristupnih pregovora Hrvatske. To je važno postignuće hrvatske vlade i premijerke Jadranke Kosor koje je opravdalo našu potporu u Europskome parlamentu - rekao je supredsjedatelj Zajedničkoga parlamentarnoga odbora EU-Hrvatska Gunnar Hökmark.
- Područne posljedice hrvatskoga članstva ogromne su. Uspjeh Hrvatske širom je otvorio vrata drugim zemljama da je slijede, a također pokazuje snagu i sposobnost EU da, usprkos razdoblju introspekcije kroz koje prolazi, provodi politike postojanosti i demokratizacije na europskome tlu – naglasio je Hökmark.

>> Europsko vijeće pozvalo na zaključenje pristupnih pregovora

- Imam danas dva razloga čestitati hrvatskome narodu: na potpori skorašnjemu zaključenju pristupnih pregovora i na 20. obljetnici neovisnosti. Bivajući uz Hrvatsku tijekom tih godina osobno u ovome trenutku osjećam veliku radost i veselim se trenutku kada će čelnici 27 država članica EU potpisati komad papira znakovito priznajući Hrvatsku jednakom - rekla je europarlamentarka Doris Pack.
- Sada za druge zemlje u području, posebice za BiH, imam snažan argument u ruci: da je moguće nadvladati protivštine i ostatke rata te provoditi snažnu preobrazbenu agendu na dobro ljudi. Nadam se da im izgled članstva u EU može biti snažan poticaj u tome smjeru – zaključila je Pack.

- Odluka da će Hrvatska 2013. godine biti 28. članica EU nije važna odluka, to je izuzetno važna odluka za Hrvatsku, za područje i za EU - ustvrdio je slovenski premijer Borut Pahor.
- Još prije pola godine velika većina europskih čelnika nije se to usuđivala nagovijestiti. Najveća je zasluga za ovo postignuće na Hrvatskoj, koja je uspjela održati tempo preobrazbi, pa na tome iskreno čestitam hrvatskoj Vladi, a posebice njezinoj premijerki Jadranki Kosor. Slovenija je s Hrvatskom praktično riješila sva otvorena pitanja, a ako ne do kraja, odredila je način njihova rješavanja – rekao je Pahor.

Ključne riječi

Komentara 19

PR
prc
18:56 24.06.2011.

samo brzo u eu, pa za grčkom

SA
sargu123
18:56 24.06.2011.

Ja sam i dalje protiv te NAKAZNE tvorevine. I uvijek ću biti .

KU
kukuriku
18:53 24.06.2011.

..a gdze je potpis i pecát ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije