Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovita pojava

Padao s kišom: Dalmaciju zasuo saharski pijesak iz Alžira

saharski pijesak
Foto: crometeo.hr
1/4
17.05.2013.
u 08:10

U noći s četvrtka na petak Dalmaciju je "prekrio" saharski pijesak koji je nanijela kiša pomiješana s pustinjskim pijeskom iz Alžira

Saharski pijesak s područja Alžira padao je po Dalmaciji, zvuči nevjerojatno, ali Kristijan Božarov iz Crometeoa kaže da to nije ništa neobično i da se ta pojava događa dva do tri puta godišnje. No, za Dalmatince koji su promatrali padanje saharskog pijeska u noći s četvrtka na petak, zasigurno je to bilo nezaboravno iskustvo.

Snažni jugozapadni vjetrovi nad saharskim dijelom Alžira koji su u četvrtak navečer puhali na visini od pet kilometara, na kojoj najčešće nastaju kišonosni oblaci, pojašnjavaju iz Crometeoa, podigli su goleme količine pustinjskog pijeska.

Taj se zrak nastavio gibati preko južne Italije prema Otrantu i južnom Jadranu, a prilikom prelaska preko Sredozemnog mora obogatio se vlagom, pa je upravo na našem području padala kiša pomiješana s pustinjskim pijeskom.

>>Danas još sunčano, od sutra kiša i jako jugo na Jadranu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije