Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORAHOVICA

Pacijent prijetio liječnici: Bolje da vas nema ostanem li bez vozačke!

Dom zdravlja Orahovica
Foto: Screenshot/Google Maps
19.08.2019.
u 17:59

U Orahovici vozač izgubio živce jer je prema Zakonu o sigurnosti prometa liječnica prijavila promjenu njegova zdravstvenog stanja

Uz sve više posla, razne obveze, ali i činjenicu da nam je bez njih svima nezamisliv normalan život, liječnici širom Hrvatske sve se češće suočavaju s raznim neugodnim situacijama. Naime, svako malo može se čuti kako je neki liječnik na radnom mjestu, dok je radio s pacijentima, od nekih od njih doživljavao otvorene prijetnje. Posljednji takav slučaj zabilježen je u prošli petak kada je pacijent iz Orahovice došao bijesan u ordinaciju svoje obiteljske liječnice te je liječniku, koji je mijenjao njegovu liječnicu, otvoreno prijetio.

On je liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da joj je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke dozvole. Razlog je tome što je spomenuta liječnica sukladno Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima MUP-u prijavila promjenu njegova zdravstvenog stanja što bi u konačnici moglo značiti i da će pacijent ostati bez vozačke dozvole.

Poslije napada stres

– Najveći dio pacijenata je super i s njima se može lijepo raditi i razgovarati. Što god im kažete, oni to poslušaju, normalno razgovaraju, surađuju… Međutim, svatko od nas ima nekoliko pacijenata za koje znamo, čim ih vidimo, da će biti problema i, iskreno, ne volimo kada dolaze. Međutim, ne možemo ih odbiti. To su osobe s kojima je nemoguće razgovarati i koje često otvoreno prijete. Mislim da gotovo nema liječnika koji nije imao takvih neugodnih iskustava, a najveći dio njih ostao je nepoznat i nije prijavljen. To je i greška svih nas, ali tako je – rekla nam je jedna vukovarska liječnica koja smatra da se neke stvari moraju hitno napraviti radi osiguravanja njihova normalnog rada.

Ističe i kako poslije dolaska takvog pacijenta ona više ne može normalno raditi jer bude pod stresom što i ostali pacijenti zasigurno primijete.

Iz Hrvatske liječničke komore, komentirajući ovaj najnoviji slučaj, podsjetili su kako je početkom ove godine na snagu stupio zakon po kojem je prisila prema liječniku kao službenoj osobi kazneno djelo, a ne prekršaj kao do tada. I oni navode kako ima liječnika koji ne prijavljuju prijetnje i druge nemile događaje koje doživljavaju od pacijenata.

Trebaju im zaštitari

– Ta promjena zakona kratko je na snazi pa je za sada teško govoriti o njenim rezultatima – rekli su nam iz Hrvatske liječničke komore dodajući da su u više navrata govorili kako bi u liječničkim ustanovama s hitnim prijmom bilo dobro da postoje zaštitari koji bi liječnicima ulijevali sigurnost.

Hrvatskoj javnosti poznat je i slučaj iz srpnja ove godine kada je vozač, koji je bio pod utjecajem droga, svojim vozilom naletio na naplatnim kućicama na vozilo tročlane obitelji.

Desetak dana kasnije obiteljska liječnica muškarca koji je skrivio tu prometnu nesreću dobila je nalog za pretragu ordinacije, a onda je kažnjena i novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna jer nije prijavila pacijenta MUP-u.  

Liječnik Zrinko Karlović o nelogičnostima i problemima oko izvješćivanja policije o zdravstvenom stanju pacijenta

Komentara 37

DO
doktorica
18:58 19.08.2019.

Šta vrijedi zaštitar,liječnika se može bilo gdje napasti i osvetiti zbog gubitka vozačke dozvole.Takav je sličan slučaj bio i sa priznavanjem invaliditeta zbog PTSP-a,pa su liječnici pod pritiskom prijetnji i bojeći se za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje obitelji potpisivalii iako bolesti i nije bilo.Liječnik nije policajac,a na žalost policija ga i neće zaštititi.

YY
yy1
18:36 19.08.2019.

Ako je liječnica prijavila promjenu zdravstvenoga stanja policiji znači njegovo se stanje pogoršalo pa me interesuje je li tog istog pacijenta prijavila mirovinskom osiguranju radi utvrđivanja invalidnosti.

TV
tiha_voda
18:20 19.08.2019.

Umjesto imena liječnice trebali su biti navedeni samo inicijali, a od nasilnika puno ime i prezime, adresa i još neka imena njegove uže obitelji, te poduzeće ili radno mjesto. Pa da okolina zna s kim ima posla. Ovako on ostaje zaštićen u svojoj anonimnosti, a policija će , reagirati tek kada se nasilje dogodi, tj. naknadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije