Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovršni zakon

Ovršitelji protiv Ministarstva: Ovrha postaje eldorado za odvjetnike

'12.01.2012.,  Zagreb - Ministar pravosudja Orsat Miljenic odrzao konferenciju za medije u Ministarstvu pravosudja.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
17.05.2012.
u 13:50

Ministar pravosuđa Miljenić pogoduje odvjetnicima jer je i sam odvjetnik, tvrde u HUJO-u

Ovrha postaje zlatni rudnik za odvjetnike – reakcija je Hrvatske udruge javnih ovršitelja na nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Njime se, naime, između ostalog predviđa ukidanje javnih ovršitelja, čiji bi posao trebala preuzeti Fina.

U očitovanju koje potpisuju Darko Graf i Vedran Vidmar, predsjednik i dopredsjednik HUJO-a, tvrdi se da bi se izmjenom članka 130., stavka 3. Ovršnog zakona osigurali novi poslovi odvjetnicima koji bi morali nužno nazočiti svakoj pljenidbi i uredovanju u ovrhama na pokretninama, dok je to dosad mogao obavljati sam sudski ovršitelj, odnosno, po odredbama odgođenog Ovršnog zakona iz 2010., javni ovršitelj.

Ovrha putem Fine nije efikasnija

"Prema Zakonu o parničnom postupku, koji se primjenjuje i u ovršnom postupku, u ovršnim predmetima u kojima vjerovnike (ovrhovoditelje) zastupa odvjetnik, a koji čine veliku većinu svih ovršnih predmeta, za tražbine veće  od 50 tisuća kuna vjerovnika može zastupati samo odvjetnik, a za manje iznose i vježbenik iz odvjetničkog ureda kao odvjetnikov zamjenik, za čije prisustvovanje odvjetnik također ima pravo na puni iznos odvjetničke nagrade. Budući da je u Republici Hrvatskoj nenaplaćeno više od 43 milijarde kuna dugovanja, ovrha postaje pravi eldorado za odvjetnike", tvrde u HUJO-u.

Udruga optužuje ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je pogodovao odvjetnicima jer je i sam odvjetnik, a to će i biti nakon što prestane biti ministar. Miljenićev odvjetnički ured, navode kao primjer, zastupa VIPnet kao ovrhovoditelja u jednoj šestini svih VIPnetovih ovršnih predmeta, što ukupno iznosi više desetaka tisuća ovršnih predmeta.

Navodi se i kako nakon imenovanja ministra Miljenića ministarstvo nije napravilo nikakvu analiza broja i strukture ovršnih predmeta i opterećenosti sudova i drugih tijela te da se statistički podaci za 2011. skrivaju od javnosti. Netočno je, dodaju, da je ovrha putem Fine uglavnom efikasna, jer je tijekom 2011. naplata bila neuspješna u čak 750.640 tisuća, odnosno 64,4 posto slučajeva.

Dodatni troškovi

Udruga ovršitelja tvrdi kako je netočno da bi uvođenje javnih ovršitelja povećalo troškove ovršnih postupaka jer u sustavu javnih ovršitelja odvjetnički troškovi više ne bi bili potrebni. U takvom sustavu također bi se smanjio bitno smanjio priljev ovrših predmeta na općinskim i trgovačkim sudovima. HUJO također upozorava na članak 4. Nacrta o ukidanju stvarne nadležnosti trgovačkih sudova u ovršnim postupcima, jer je, tvrde, učinkovitost općinskih sudova bitno manja od one trgovačkih.

Osim što je odgodom i planiranim ukidanjem Ovršnog zakona iz 2010. godine Hrvatska prekršila odredbe Ugovora o pristupanju Europskoj uniji glede preuzetih obveza iz poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, izmijenjeni zakon nameće dodatne troškove od kojih će koristi imati samo odvjetnici i mali broj javnih bilježnika, zaključuju u HUJO-u.

Komentara 43

Avatar anticenzura
anticenzura
21:06 27.02.2014.

Ne znam sta vam je taj ovrsitelj, pretpostavljam neka vrsta ''zandara'', ovi sta plijene imovinu kad si u najvecoj financijskoj krizi. Ono kad si na na granici ponora, pa ovi dodju da te jos vise gurnu. Ako je to, to, ovako funkcionira u jednoj civilnoj zemlji. Ako gradjanin zapadne u financijsku krizu, najprije se gleda da mu se pomogne na sve moguce nacine. Npr. - Ako neko privatno poduzece, mali ili srednji obrtnik, ima financijskih problema, drzava mu izidje u susret sa porezom, dogovore se da placa, tipo neku sumu ''forfait'', bitno da firma ide naprijed i da radnici dobivaju redovno plate. Ako ima kredite u vise banaka, postoje banke sta otplate sve te kredite, i naprave jednu manju ratu povoljnu za otplatu. Ako i to ne ide, postoje jos jedna opcija, agencija koja garantira za obrtnika i preuzima na sebe citavo racunovodstvo, komunicira sa bankom i kreditorima, opet je rata svedena na mali minimum, ako i to i ne ide, e onda se tek razmislja o stecaju. Tada banka uzima nekretninu, i sve sto je iznad osnovnog kapitala, dostojnog za jedan pristojan zivot. Nitko ne smije da ti uzme osnovne stvari za zivot, samo ako posjedujes nekretnine, vrijedan kapital i sl. Stvari iz kuce, namjestaj i to, nitko ne smije da ponizi ljudsko bice do te mjere, ni pod tockom razno. Drzava odmah uskace s financijskom pomoci, socijalnom naknadom, nekim dodatnim poslom, nitko ne ostaje na ulici, cak ni zivotinje, kamoli gradjanin.

OB
-obrisani-
14:23 17.05.2012.

Gospodo odvjetnici ne bih volio biti u vašoj koži

SD
sesvete-dilber
14:19 17.05.2012.

Doć\' će maca na vratanca...trgaju se nad lešinom napaćenih ljudi koji grcaju u dugovima do vrata....doći će dan kad će i oni biti \"ovršeni\"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije