Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisilna naplata

Ovrha za obrte, tvrtke i građane s dugom većim od 2000 kuna

'21.06.2013., Zagreb - Pomocnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Cavlovic Smiljanec odrzala je prezentaciju Novosti u zakonu o PDV-u. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
30.09.2013.
u 19:38

Riječ o 75.000 tvrtki i obrta koji duguju više od 2000 kuna za poreze ili doprinose koji su dospjeli 31. kolovoza ove godine. Poreznici se nadaju da će naplatiti 3,5 mlrd. kuna

Ministar financija Slavko Linić ne bira način za popunjavanje proračunske rupe. Od utorka kreće prisilna naplata poreznih dugova građanima, tvrtkama, obrtima i slobodnim djelatnostima. Iz Porezne uprave ne može se doznati kolik je broj tvrtki i građana obuhvaćen tom akcijom, ali prve ovrhe već su poslane.

Referenti pišu hitno

U ovrhu će svi koji imaju dug veći od 2000 kuna, a prema neslužbenim informacijama računa se da će se u akciji znatno smanjiti ukupni dugovi od 3,5 milijarde kuna, koje navodno duguju obuhvaćeni novom akcijom poreznika.

– Možda djeluje kao malen iznos, ali malo po malo skupile su se milijarde kuna dugova – kažu u Poreznoj upravi. Referenti koji su dobili naredbu da hitno krenu u ovršne postupke umiruju pa kažu da posao neće završiti za jedan dan, ali doznajemo da je odluka na snazi već tjedan dana, a javile su nam se i prve žrtve Linićeve potjere za kunama.

Slobodna novinarka koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji) dobila je u jutarnjim satima ponedjeljka službeni dopis Porezne uprave u kojem stoji da se protiv nje zbog 7000 kuna pokreće ovrha. Kaže da joj se porezna referentica ispričala jer joj je nekoliko tjedana prije rekla da sporije plaćanje duga nastalog po obvezama za PDV neće biti nikakav problem, a sada ispada da ima samo mjesec dana da bi platila 7000 kuna državi. Ako ne plati, osnovni dug narast će za troškove ovrhe i kamate, što može i udvostručiti osnovni iznos duga. U Ministarstvu financija uputili su nas na Poreznu upravu, a poreznici kažu da jednako postupaju sa svim poreznim obveznicima.

– Porezna uprava više je puta reprogramima dugova i predstečajnim nagodbama dala priliku tvrtkama i građanima da uz povoljnije uvjete vrate svoje dugove po osnovi poreza i drugih javnih davanja. Prema svima koji nisu koristili zakonske mogućnosti postupit će se prema Općem poreznom zakonu, što znači da će se pristupiti prisilnoj naplati dospjelih tražbina – priznaju u Poreznoj upravi.

Linić: Car je gol!

Šturi odgovor Porezne uprave ne daje precizne podatke kome sve prijeti ovrha, ali neslužbeno doznajemo da je riječ o 75.000 tvrtki i obrta koji duguju više od 2000 kuna za poreze ili doprinose koji su dospjeli 31. kolovoza ove godine. Fizičke osobe navodno trenutačno nisu u obradi. Poslodavci nisu iznenađeni akcijom poreznika, ali su šokirani načinom na koji Linić pokušava utjerati dugove. Kažu da je i prije ljeta ministar financija najavljivao da će krenuti u prisilnu naplatu svima koji su se oglušili na pozive porezne uprave koja je nekoliko puta nudila mogućnost reprograma dugova, a za velike dužnike otvorila mogućnost pokretanja predstečajne nagodbe. Doznajemo i da se više neće tolerirati kašnjenje u plaćanju obveza iz reprograma poreznih dugova, već da će se svima koji duguju više od dvije rate otkazati ugovor o reprogramu.

– Kriju pravo stanje i istinu o njemu kao zmija noge! Izgubili su svaku mjeru i više se ne mogu kontrolirati – prva je reakcija Branka Roglića, vlasnika Orbico grupe. Poduzetnik je to poznat kao jedan od najlikvidnijih na domaćoj gospodarskoj sceni jer mu ukupna svota kredita ne prelazi 12 posto godišnjeg prometa. Roglić stoga poziva državu da učini isto što su učinili i poduzetnici, odnosno da smanji svoje troškove i prilagodi ih mogućnostima, a ne da “ostavlja gospodarstvo i građane bez kruha”.

Ministar financija Slavko Linić, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, opisao je stanje u hrvatskom gospodarstvu i državnim financijama riječima “car je gol”, što pokazuje i najnovija akcija Porezne uprave koja, kažu nam sugovornici, ima samo jednu svrhu, a to je prikupiti što više novca u proračun. Blokade i ovrhe jedna su strana akcije, a češljanje papira najvećim kompanijama u Hrvatskoj druga. Naime, ministar financija Linić pohvalio se nedavno da je uspio pronaći 140 milijuna kuna neplaćenog poreza u Ini, a prošli tjedan izvijestio je javnost da će utjerati milijunske porezne obveze i u HEP-u te u jednom od trgovačkih lanaca koji su poslovali s neto dobiti. Pritom je objasnio i da je utjerivanje poreza u tim tvrtkama jedan od načina smanjivanja deficita.

>>Neven Mimica: Akontacijske rate nisu dug i na njih nema ovrhe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije