Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26. obljetnica Tigrova

'Ovo na žalost nije domovina kakvu smo svi sanjali. Ponovno smo suočeni s nepravdom koja se događa našim suborcima'

Tigrovi
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
05.11.2016.
u 13:42

Polaganjem vijenaca Tigrovi su se prisjetili slavnog ratnog puta koji ih je vodio od Iloka do Prevlake, ali i 376 pripadnika koji su izgubili život tijekom ratnih djelovanja, kao i šestorice suboraca koji se još uvijek vode nestalima.

Pred stotinama okupljenih Tigrova, među kojima i ministar branitelja Tomo Medved te izlasnik predsjednice Ante Deur, jutros je u zagrebačkoj vojarni Croatia obilježena 26. godišnjica osnutka Prve gardijske brigade HV-a. Polaganjem vijenaca prisjetili su se slavnog ratnog puta koji ih je vodio od Iloka do Prevlake, ali i 376 pripadnika koji su izgubili život tijekom ratnih djelovanja, kao i šestorice suboraca koji se još uvijek vode nestalima. Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik udruge veterana Tigrova, u svom se govoru osvrnuo i na aktualne događaje koji tresu braniteljsku populaciju.

- Poratno vrijeme nije ispunilo sva naša očekivanja, nije ovo na žalost domovina kakvu smo svi sanjali, a ovih dana smo ponovno suočeni sa nepravdom koja se događa našim suborcima sa prostora Bosanske Posavine koji su se uspjeli u nemogućim uvjetima obraniti i opstati na svojim ognjištima. Želim im izraziti jasnu podršku i potporu, a od institucija tražimo jasne i konkretne mjere u zaštiti interesa hrvatske države i hrvatskog naroda a poglavito hrvatskih branitelja koji ni nakon 20 godina od pobjede u nametnutom nam ratu nemaju sigurnost i mir – kazao je Ilija Vučemilović Šimunović. 

Oštro priopćenje

Prethodno su Tigrovi izdali oštro priopćenje vezano uz aktualna uhićenja. "Nakon uhićenja deset pripadnika HVO-a (bilo bi ih još više, samo da su ih tajni agenti SIPA-e pronašli kod kuće) u Orašju, na čelu s umirovljenim generalom Đurom Matuzovićem i Markom Dominkovićem, možemo očekivati i druga uhićenjai u drugim krajevima BiH u kojima su Hrvati uspjeli opstati i obraniti se od svih koji su ih napadali i pokušavali protjerati ili izbrisati s lica zemlje. Na ta događanja već dugo se ukazuje, ali u Hrvatskoj oni koji su trebali biti u potpunosti informirani i pravodobno reagirati, sada se nalaze u čudu, iznenađeni su i ne znaju što poduzeti, danima se čude i onda održe sastanak nakon kojeg se ništa ne događa. Dio tih državnih dužnosnika hvali suradnju s pravosudnim tijelima BiH, iako je potpuno vidljivo da se radi o jednosmjernoj „suradnji“, dio poziva na smirenost, ali nitko od njih ne predlaže efikasne mjere koje bi mogle riješiti ovu situaciju.

Kako bi smo pomogli našim suborcima tražimo žurne i efikasne mjere i protumjere državnih organa Republike Hrvatske, trenutnu obustavu jednosmjerne „suradnje“ s BiH, trenutno pokretanje i traženje svih mogućih i žurnih mjera i aktivnosti od tijela EU, NATO i Haškog suda te predlaganje Rezolucije o stanju ljudskih i nacionalnih prava Hrvata u BiH. Tražimo punu institucionalnu zaštitu svih branitelja HVO i HV, kako na prostoru RH, tako i van granica naše zemlje, a posebno tražimo zabranu istupanja odgovornih državnih dužnosnika RH s izjavama „žao nam je“, „žalimo“, ili „poduzet ćemo sve što je u našoj moći“, „osigurat ćemo im dobre odvjetnike“, „posjetiti ćemo vas u zatvoru“ i slično, već tražimo žurne, efikasne i trenutne rezultate umjesto korištenih floskula", navode veterani Tigrova te dodaju:

"Kada se sagleda sva dosadašnja događanja u BiH, konačno su i jasno i neskriveno iskazani interesi Sarajeva i Banja Luke. To je posebno vidljivo što se optužnice zajednički fabriciraju u tim sredinama, koordinirano uhićuju samo pripadnici hrvatskog naroda, posebno u krajevima BiH koje su Hrvati uspješno obranili od svih koji su posezali za njima. Sada u Orašju, a već sutra u Mostaru, Busovači, Žepču i drugdje, ali i u Republici Srpskoj. Ova manipulacija s optužnicama i uhićenjima direktno je sračunata na stvaranje nesigurnosti i dodatni poticaj iseljavanju Hrvata iz BiH, ili slobodno možemo ukazati na etničko čišćenje obje Federalne jedinice. To dokazuju reakcije i izjave političara iz druga dva entiteta u BiH", poručili su Tigrovi.

Komentara 12

AM
amsterdam
15:53 05.11.2016.

Kakva smejurija od država ja ne mogu da verujem. Alooo, pa iz Slavonije je samo prošle godine iselilo 50 000 ljudi to vas ne brine jel da!? Niste hteli srbe u Vukovaru al sad ćete videti kad vam dodju Sirijci i ostali zamotani. o čemu država brigu vodi neverovatno

Avatar Oneill
Oneill
17:04 05.11.2016.

Pa nećeš reći da je tvoja srbija država još smo mi za vas Holivud.

Avatar croatxl
croatxl
17:17 05.11.2016.

Ovo je istina sve sto su rekli tigrovi danas,zalosna politika predsjednice,o Plenkovicu i Stiru da se i neprica.Hrvati zaista neaju nikakvu zastitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije