Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović u vukovaru

'Ovo je najgori vodeni val dosad. Vlada će učiniti sve da pomogne'

Milanović u Vukovaru (1)
Foto: Goran Ferbezar/Pixsell
1/8
Autori: bb/VLM, ig/VLM
10.06.2013.
u 10:51

Premijer Milanović s ministrima Jakovinom i Ostojićem obišao je područja ugrožena vodenim valom.

Premijer Milanović, s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, obišao je područja ugrožena vodenim valom. Na vukovarskom Otoku sportova, jednoj od kritičnih točaka, poručio je da će Vlada učiniti sve da pomogne ugroženim područjima.

– S obzirom na stanje na terenu i najave iz uzvodnih dijelova Dunava moramo se pripremiti za najgore scenarije. Nadamo se da će to sve biti džabe i da nikakvih problema neće biti te da će sva područja uz Dunav biti obranjena – rekao je premijer Milanović.

Premijer i ministri helikopterom su nadletjeli cijelo ugroženo područje od Batine do Vukovara kako bi zraka vidjeli stanje na terenu.

– Ovo je najgori vodeni val dosad. Vlada RH učinit će sve da pomogne ugroženim područjima – utješan je bio premijer.

Vodostaj Dunava u Batini i dalje raste, a danas je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, dosegao razinu od 699 centimetara. Nakon što je jučer ujutro prešao 670 centimetara, u poslijepodnevnim satima rastao je dva centimetra po satu. Još jučer odlučeno je da se Dunavom do smirenja situacije ne smije ploviti.

U 9 sati izmjeren je vodostaj od 551 centimetar kod Vukovara. U zadnjih 24 sata narastao je više od pola metra. Danas će vjerojatno biti proglašene redovite mjere obrane od poplava. Prema podacima Hrvatskih voda, postavljeno je 50 tisuća vreća uz nasipe. Postavljeno je i 1040 boks-barijera i 300 metara vodenih barijera.

Procjenjuje se da će biti potrebno još oko 110 tisuća vreća pijeska, od kojih će se 40 tisuća upotrijebiti u slučaju incidenta.

– Moramo razmišljati o najgorim mogućim scenarijima koji bi nas mogli pogoditi i ujedno pronaći način kako ih riješiti – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je od danas i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovara.

– Vrh vodenog vala u Hrvatsku bi trebao stići u drugoj polovici tjedna koji je pred nama. Do Vukovara bi trebao stići idućeg vikenda – istaknuo je Đuroković napominjući da se na terenu čini sve kako bi sva područja uz Dunav bila obranjena. Iako se nerado govori o prognozama maksimalnih vodostaja, Đuroković kaže da treba očekivati drugi najviši dosad zabilježeni vodostaj Dunava, ali kako ne bi bilo iznenađenje kada bi ovaj vodostaj bio i rekordan.

>>Pogledajte pogled prema Dunavu iz Vladina helikoptera

>>Vrh vodenog vala na Dunavu približio nam se na 280 km

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije