Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fotka iz svemira

Ovako izgleda kraj života jedne zvijezde, a to čeka i naše Sunce

zvijezda
NASA
15.07.2013.
u 12:02

Zvijezda, koju zovu i Eskimo maglica, došla je u fazu hlađenja te izbacuje svoje vanjske slojeve, što stvara nevjerojatnu sliku

Zvijezde poput našeg Sunca postaju zadivljujuće fotogenične pred kraj svog života. Najbolji primjer za to je zvijezda NGC 2392 koja se nalazi 4200 svjetlosnih godina od Zemlje. Ta je zvijezda, koju zovu i  Eskimo maglica, došla u fazu hlađenja te izbacuje svoje vanjske slojeve, što stvara nevjerojatnu sliku. A isto to će proći i naše Sunce, ali tek za nekoliko milijardi godina.

NASA
je, naime, objavila fotografiju zvijezde koja se polako gasi. Fotografija je snimljena svemirskim teleskopom Hubble, a zvijezda, koja je nekoć isijavala samo toplinu, sada je u kombinaciji crvene, zelene i plave boje te čini zadivljujuću sliku u svemiru.

Vanjski dio zvijezde podsjeća na krznenu kapuljaču, a nose ga vjetrovi brzinom od 50.000 kilometara na sat, dok je u sredini usijana jezgra temperature iznad 50.000 Celzijevih stupnjeva.

>> Znanstvenici otkrili tri planeta pogodna za život u blizini Zemlje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije