Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako štedi hzzo

Otvori li bolovanje bez opravdanja, liječniku kazna šest tisuća kuna

Siniša Varga
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
21.08.2013.
u 10:32

Nagrade - Bonusi obiteljskim liječnicima neće iznositi više od 400-tinjak kuna.

Kako bi ostvarili uštede u pet milijardi kuna zaduženom zdravstvenom sustavu, u HZZO-u će od 1. rujna provoditi pojačane kontrole propisivanja bolovanja, lijekova s liste te slanja pacijenata na specijalističke preglede i laboratorije. Posebno će se voditi računa kolika je mjesečna stopa bolovanja u liječnika obiteljske medicine.

U skladu s dijagnozom

Naime, svi liječnici koji mjesečno ne predaju stopu bolovanja od 2,5 posto dobit će bonus od 1 posto mjesečnog limita, odnosno 400-tinjak kuna. Iz HZZO-a poručuju da nije riječ o rezanju prava pacijenta, već sprečavanju propisivanja neopravdanih bolovanja.

– Indikatori nisu uvedeni kako bi se pacijentu uskratila prava ili da bi primarni liječnik zaradio, nego da bi se liječnike motiviralo da liječe prema dijagnozama i smjernicama – poručio je Siniša Varga, šef HZZO-a. U sezoni gripe, kad veći broj pacijenata mora na bolovanje, liječnici neće dobiti stimulacije.

Ostanak bez licencije

– Budući da su s oko šest tisuća kuna kažnjeni liječnici koji neopravdano otvore bolovanje, istom će kaznom biti kažnjeni i oni koji uskrate to pravo – upozorio je Varga. Inače, lani je provedena 4591 kontrola bolovanja na zahtjev poslodavca te dvije velike akcije izvanrednih kontrola bolovanja. U prvoj akciji kontrolirana su dugotrajna bolovanja, pregledano je 2713 osiguranika te zaključena 663 bolovanja ili 24,5%. U drugoj akciji obavljen je nadzor bolovanja u 861 ordinaciji obiteljske medicine, revidirano 12.917 bolovanja i zaključeno njih 580.

Obiteljski liječnik iz KOHOM-a Mario Malnar kaže da pacijenti ne moraju strahovati jer liječnici bi, uskrate li pacijentu opravdanu terapiju ili bolovanje, mogli izgubiti ne samo radno mjesto nego i licenciju za rad.

>>Sad će se napokon vidjeti što rade obiteljski a što bolnički liječnici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije