Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moglo se letjeti?

Europljani zatvorili zračni prostor bez procjene rizika?

vulkan
AFP
18.04.2010.
u 08:11

Zbog zabrane letenja Croatia Airlines izgubila je dva milijuna eura te iščekuje smjernice Europske komisije, koja će vjerojatno omogućiti letove.

Nebo nad Hrvatskom i sve zračne luke bile su otvorene za promet iako je danas ujutro zaiskrilo između zagrebačkog aerodroma i Kontrole leta.

Iskre su zafrcale jer je Kontrola leta oko 8 sati zatvorila promet u Zračnoj luci Zagreb, iako je noć prije u 23.20 sati otvoreno nebo iznad cijele Hrvatske, pa ga je ponovno dopustila nešto prije devet sati nakon što su iz ZLZ tražili objašnjenje za zabranu.

Croatia Airlines u protekla dva i pol dana izgubila je više od dva milijuna eura. U toj kompaniji pak očekuju da će nakon sastanka ministara prometa održanog jučer u Bruxellesu ipak biti doneseni kriteriji koji će, bez narušavanja sigurnosti, omogućiti letove na kojima je znatno niža koncentracija vulkanskog pepela.

Zbog aviona prizemljenih diljem svijeta hrvatski je turizam do sada izgubio najmanje 10.000 gostiju. Štete još nisu zbrojene, ali osjetne su jer je riječ o predsezoni kad su svaki gost i svako turističko noćenje posebno dragocjeni. Izgubljenih sedamdesetak tisuća noćenja ne mogu nadoknaditi ni gosti koji su prisilno produljili svoj odmor u Hrvatskoj.

Pri ruci turistima

– Oni traže alternativni prijevoz i odlaze svojim kućama, a gosti koji su trebali doći uglavnom odustaju. Kolikih je razmjera šteta, tek ćemo vidjeti – kaže ministar turizma Damir Bajs, koji je dao nalog turističkim zajednicama da se nađu pri ruci turistima koji zbog prisilno produljenog odmora eventualno ostanu bez novca i pomognu im alternativnim prijevozom do njihovih domova u Europi.

Vulkan Eyjafjallajokull danas je ušao u novu fazu aktivnosti – meteorolozi iz meteorološke službe u Stockholmu kažu da izbacuje puno manje pepela, koji se spustio na razinu od dva kilometra, te da ga snažan vjetar i zračna strujanja nose na jug. Česti potresi sugeriraju da bi uskoro iz kratera mogla početi erupcija lave.

Hjorleifur Sveinbjornsson, geolog iz švedskog meteorološkog zavoda, kaže da to može biti dobra vijest jer bi izbacivanje pepela moglo prestati, no kako je riječ o vulkanu ispod ledenjaka, rastopljena lava mogla bi stvoriti nove kanale kojima bi se rastopljeni led mogao slijevati u krater, što bi opet moglo izazvati eksplozije i jake erupcije pepela.

Iako je danas otvoren dio europskih aerodroma, Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA) oštro je kritizirala europske vlade zbog načina na koji su zatvorili svoje zračne prostore. “Europa je donosila svoje odluke bez procjena rizika, bez konzultacija i koordinacije s drugima...”, kazao je Giovanni Bisignani, čelni čovjek IATA-e.

Velike štete u Keniji

Nad Europom je jučer ostvareno oko 30 posto od uobičajenog broja letova. Britanska je vlada odlučila poslati dva ratna broda u La Manche kako bi kući vratila dvjestotinjak tisuća Britanaca koji zbog obustave letova ne mogu kući i nalaze se u Francuskoj. Treći brod odlazi put Španjolske odakle će kući dovesti britanske vojnike koji se vraćaju iz Afganistana. U Keniji, koja u Europu izvozi velike količine voća, povrća i cvijeća, bez posla je zbog obustave transporta već ostalo 5000 radnika, a ako ovo stanje potraje, upitno će biti na stotine tisuća radnih mjesta.

>>Avioindustrija pretrpjela veću štetu nego nakon napada Al-Qa'ide na SAD 11. rujna 2001.




Komentara 28

IN
ivanjska.noc
14:19 18.04.2010.

Prvo pišu \'\'iznad cijele Hrvatske\'\'. Tek nekoliko paragrafa ispod, novi paragraf počinje naslovom \'\'Čestica nema jedino nad južnom Hrvatskom\'\'. Dakle južna Hrvatska je neka bosanska provincija, ili...?

TA
tania
16:17 18.04.2010.

a kakva korist od otvaranja, nema niti jednog leta ..... sve otkazano

GO
gOOgLer
11:43 18.04.2010.

Jel to preporuka zaposlenim kroničnim bolesnicima da ne idu na posao? :) Kalinićeva lupetanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije