Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
članstvo u eu

Otvorena i posljednja tri poglavlja u pregovorima s EU

eu
Reuters
Autor
Stojan de Prato
30.06.2010.
u 15:06

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle čestitao je Hrvatskoj na “velikome danu, ulasku u posljednji odlomak pristupnih pregovora”.

Na desetoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) od početka pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, održanoj u srijedu, posljednjega dana španjolskoga predsjedanja Unijom, na ministarskoj razini u Bruxellesu otvorena su i posljednja tri pregovaračka poglavlja – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Dva su poglavlja uz to zatvorena: Javne nabave i Porezi pa se broj zatvorenih poglavlja popeo na 20 od 33, o koliko ih se ukupno pregovara.

- Ovaj je IGC nepovratan korak Hrvatske k EU, vrlo pozitivan znak hrvatskome društvu, a istodobno je nedvojbena poruka javnome mnijenju ne samo u EU i u Hrvatskoj nego i međunarodnome:  vrata EU otvorena su za zemlje koje teže postati članicama – naglasio je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, koji je s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem supredsjedao IGC-u.

Pohvalio se Moratinos uz to da je tijekom španjolskoga polugodišta na čelu EU obrađeno osam “vrlo sadržajnih” pregovaračkih poglavlja.

Prvi se put otvara poglavlje Pravosuđe i temeljna prava
Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle čestitao je Hrvatskoj na “velikome danu, ulasku u posljednji odlomak pristupnih pregovora”. Naglasio je da se poglavlje Pravosuđe i temeljna prava otvara prvi put u povijesti EU - uvedeno je, naime, tek nakon negativna iskustva s Bugarskom i Rumunjskom – te da će predstavlja “jezgru odnosa države s građanima”.

- Kada se to poglavlje jednom zaključi, hrvatski će građani, siguran sam, uživati pravdu koja će im se poslužiti u pravednim suđenjima u jasnim i učinkovitim ustanovama, a temeljna će se prava građana poštovati. Kada se to dogodi, građani EU bit će uvjereni da u Hrvatskoj prevladava vladavina prava i da ona posve dijeli temeljna prava EU.

Za upravo zatvoreno poglavlje Javne nabave Füle je istaknuo da ono prema njemu hrvatske vlasti moraju dodjeljivati ugovore “na pošten jasan i nediskriminirajući način, čime se hrvatskim poreznim obveznicima osigurava najbolja vrijednost za njihov novac i učinkovita je protukorupcijska mjera, a također poboljšava kakvoću javne potrošnje”.

- Europskim tvrtkama to ulijeva povjerenje da se natječu u Hrvatskoj, znajući da će imati jednaka jamstva kao u svim ostalim zemljama članicama – rekao je Füle.

Glede poglavlja Tržišno natjecanje, napomenuo je da je ono “pokus sposobnosti zemlje da igra na poravnatome igralištu europskoga unutarnjega tržišta”. Brodogradilišta će primjena zakonodavstva iz toga poglavlja “učiniti konkurentnima, umjesto da opterećuju ostatak gospodarstva i državni proračun”.

- Dosadašnji napredak u preobrazbi pravosuđa i državne uprave, te u borbi protiv korupcije na svim razinama uvjerava da će Hrvatska uz pomoć sljedećega belgijskoga predsjedništva i Europske komisije i na tim poljima polučiti uspjeh – zaključio je Füle.

Jandroković: Cilj nam je biti 100 posto spremni
Jandroković je ustvrdio de se Hrvatska “nakon uspješna maratona našla pred posljednjih 110 metara utrke s preponama”, a da je “ispunjavanjem mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava najbolja prilika da dokažemo svoju spremnost za članstvo”.

- Naš je cilj da na ulasku u EU budemo 100 posto spremni za članstvo – naglasio je Jandroković.

Sljedeći IGC, prvi pod belgijskim predsjedanjem, održat će se na veleposlaničkoj razini 27. srpnja. Hrvatska je već spremna tada zatvoriti tri poglavlja, a vjerojatno će se do tada za to dogovoriti i postupak u Vijeću EU.  Za još će četiri poglavlja hrvatski pregovarači do tada EK-u poslati sve spise za zatvaranje, do kojega bi došlo na IGC-u u listopadu. U drugu bi polovicu jeseni Hrvatska tako ušla s posljednjih šest još otvorenih poglavlja.

>>Jadranka Kosor: Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu

Komentara 9

FE
Felicijen
15:26 30.06.2010.

Sad može Šimonović mirne duše zbrisati u Ameriku i spasiti se...

OB
-obrisani-
15:26 30.06.2010.

Blago nama! Odosmo mi u masona! Oli će oni nama dati puno para ,oli oni nas jako vole? A biće da je, sad će lipa naša živiti u miru i blagostanju, gospoja Pusić će imati petnajstak iljada eura placu , a narod? A narod će se baviti poljuprivredon da gospoda masoni imaju ća isti !

ST
standup
15:30 30.06.2010.

...ma nis´im mi nevjerujemo,....dok ne vidimo $olde-kod Nas..!!(EU samo zéli \"opravdati\" svoju Neaktivnost i krivu procjenu iz 1991.- kada su mogli , bez problema zaustaviti Serbe i Milosévicá..(.\"iako se Danas vidi , da nije bijlo Milosévicá.,.bija bi neki drugi Serbo-Osvajac´ na njegovom mistu..!!\")

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije