Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stota obljetnica 'FER-a u malom"

Otvorena izložba 'Zavodske crtice' o povijesti Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja

05.04.2024.
u 18:13

Svečanom proslavom i izložbom 'Zavodske crtice' otvorenom u Velikoj galeriji FER-a, obilježena je stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom proslavom i izložbom 'Zavodske crtice' otvorenom u Velikoj galeriji FER-a, obilježena je stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zavod je 4. travnja 1924. osnovao prof. Josip Lončar, kao Laboratorij za električka mjerenja na Kraljevskoj Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu. Kroz godine, laboratorij je promijenio naziv u Laboratorij za osnove elektrotehnike, a od 1949. poznat je pod današnjim imenom.

Zavod je iznjedrio niz velikana iz područja elektrotehnike, među kojima i četiri akademika. Uz Josipa Lončara, u čiju čast FER dodjeljuje prestižnu nagradu koja nosi njegovo ime, dao je Tomu Bosanca, Vojislava Begu (HAZU) te Zijada Haznadara (ANU BiH). Zahvaljujući njima, ali i brojnim drugim velikanima i znanstvenicima, Zavod je osigurao svoju poziciju ključne povijesne figure u procesu utemeljenja i razvitka znanstvenog polja elektrotehnike i elektrotehničke industrije na ovim prostorima.

„ZOEM-ovi profesori naraštaje brucoša uvode u svijet elektrotehnike i inženjerstva dajući im temelje analitičnosti i sustavnosti koje će koristiti tijekom cijeloga studija i profesionalnog puta. ZOEM-ovi inženjeri cijelo su stoljeće usko povezani s projektantima i proizvodnim inženjerima hrvatskih i inozemnih poduzeća, te su zaslužni za prepoznatljivost i FER-a i industrijskih partnera. Za suvremeno sveučilište pravi je izazov čuvati tradiciju i stečenu kulturu, a istodobno se mijenjati i prilagođavati brzim društvenim i tehnološkim promjenama. FER-ovu prepoznatljivu poduzetnost grade upravo njegovi kreativni pojedinci koji pomiču granice, ali i kultura organizacije koja promjene ugrađuje u sustav“, istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

„Zbog današnjeg širokog i raznovrsnog područja istraživanja kojima se bavi naš Zavod, a koja pokrivaju i elektrotehniku i računarstvo, možemo se slobodno opisati kao svojevrsni 'FER u malom'. Otvoreni smo za talente različitih znanstvenih interesa kojima pružamo mogućnost kontinuiranog i učinkovitog profesionalnog razvoja u našoj sredini“, dodao je predstojnik Zavoda, prof. dr. sc. Damir Pintar.

Izložba 'Zavodske crtice' organizirana je u četiri tematske cjeline - Povijest ZOEM-a, Velikani ZOEM-a, Studenti o ZOEM-u i ZOEM u brojkama. „S naglaskom na sjećanje na kolege i suradnike iz ZOEM-a, izložba pruža dublji uvid u značaj Zavoda kroz perspektive ljudi koji su dio njegove povijesti. Povijest ZOEM-a ogledalo je razvoja sveučilišnog života; razvoja elektrotehnike, elektronike, radiofonije i televizije. Možemo se pohvaliti mentoriranjem 103 doktorata i 178 magistarskih radova, objavom 280 znanstvenih radova u WoSCC bazi, od kojih 166 u časopisima. Od 2002., realizirali smo 42 znanstvena međunarodna i hrvatska projekta“, poručila je voditeljica središnje knjižnice, univ. mag. bibl. Branka Marijanović.

Zavod je tijekom svih godina svoga postojanja imao čvrstu suradnju s gospodarstvom, pri čemu se posebno ističe suradnja s tvrtkom KONČAR. Ova tvrtka se razvijala paralelno sa Zavodom, a njihove su se povijesti usko ispreplele, kako kroz projektnu suradnju, tako i kroz razmjenu kadrova. Priča o Zavodu uvelike je i priča o KONČARU.

„Iskrene čestitke na 100. obljetnici osnutka Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM), osnovanog svega tri godine nakon KONČARA. KONČAR je svoj ugled izgradio upravo na tradiciji akademske izvrsnosti - njegujući kulturu znanja, neprekidnog usavršavanja i suradnje s najrelevantnijim domaćim školama i fakultetima. Ova desetljećima duga suradnja traje i danas, a središnju ulogu u njoj ima upravo FER, koji je obrazovao, izgradio i odgojio čitave generacije končarevaca. Na tim vrijednostima i danas uspješno stvaramo visokotehnološke proizvode, rješenja i inovacije za potrebe najsuvremenijih elektroenergetskih pothvata po čitavom svijetu. Ne dvojimo da su pred nama još brojni zajednički iskoraci, a neka nam ovakvi jubileji budu zalog i oslonac za daljnju težnju prema izvrsnosti i napretku“, naglasio je Petar Bobek, član Uprave KONČARA.

Osim KONČARA, Zavod je surađivao s brojnim tvrtkama iz različitih sektora gospodarstva, uključujući Yazaki Europe LTD, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), Agrokor, Multicom, NEOS i mnoge druge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije