Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološka katastrofa

Otrovni mulj ubio četvero i opekao 120 ljudi u Mađarskoj

mulj (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
Autori: zb, A.Be./VLM
05.10.2010.
u 11:29

Zbog velike udaljenosti i sporog protjecanja nema izravne opasnosti za Hrvatsku, tvrdi Uprava za gospodarenje vodama

Najmanje četiri osobe su mrtve, a 120 je opečeno u teškom ekološkom incidentu koji se dogodio u zapadnoj Mađarskoj. Među mrtvima je i tromjesečna beba.

Nesreća se dogodila kada se u blizini grada Ajka, oko 160 kilometara zapadno od Budimpešte, iz obližnje tvornice aluminija iscurilo je između 600.000 i 700.000 kubnih metara toksičnog crvenog mulja s metalima koji nagrizaju sluznicu i stvaraju opekline. Riječ je o nusproduktu aluminija.

Otrovna voda poplavila je 400 kuća u obližnjem selu Devesceru, a u mjestu Somlovasarhely iz poplavljenih domova spašeno je 40 osoba. U mjestu Kolontaru u kojem je voda dosegla visinu od dva metra evakuirana su djeca.

Mađarska je vlada zbog incidenta proglasila izvanredno stanje u dijelu županije Vesprem. Ono se odnosi na područje od 40 četvornih kilometara koje obuhvaća mjesta Devescer, Somlovasarhely i Kolontar. Vojni helikopteri na zatrovano područje bacaju gips kako bi se zaustavilo nadiranje vode. U rijeku Marcal sipaju se magnezij i kalcijev nitrat kako bi se neutraliziralo zagađenje.

Mađarski državni tajnik za zaštitu životne sredine Zoltan Ileš izjavio je da je riječ o ekološkoj katastrofi bez presedana, koja može imati posljedice ne samo za ljude nego i za biljke i životinje, pogotovo ako opasne tvari iz rijeke Marcal dospiju u rijeku Rabu, a zatim i u Dunav.


- Prema do sada raspoloživim podacima onečišćenje ne prijeti širenjem do granica Republike Hrvatske. Zbog velike udaljenosti i vrlo sporog protjecanja podzemnih voda ocjenjujemo da nema izravne opasnosti za kakvoću podzemnih voda u Republici Hrvatskoj - priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRSVG)

Ministarstvo, je kako se navodi u priopćenju, putem Stalne hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo u stalnom   kontaktu s mađarskim stručnjacima radi detaljnijeg informiranja o iznenadnom događaju i mogućnostima ugroze voda na niz-vodnom dijelu sliva Dunava. U oblasti upravljanja vodama postupa se po jedinstvenom sustavu uzbunjivanja za sve podunavske zemlje, kako je to utvrđeno u Međunarodnoj konvenciji o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav. Svaka država dužna je obavijestiti susjedne, osobito nizvodne, o iznenadnim događajima koji mogu ugroziti kopnene vode u tim državama, navodi se u priopćenju Uprave za gospodarenje vodama MRRSVG-a. 

Komentara 20

Avatar kos
kos
11:51 05.10.2010.

Siromah čovjek je u svakoj državi ,, siromah ,,pa lipo bila ona i Vatikan,.....Sve one vode \"veliku \" nebrigu o malom čovjeku.

Z9
zagi_987
12:37 05.10.2010.

pitanje: Što je s crvenim muljem u Hercegovini (tmo sam bio u ratu)? Lokacija je negdje između Mostara i Čitluka. U bazen su padale minobacačke granate. Voli bih zanti što je sada tamo.

LE
lauf.er
20:04 05.10.2010.

Naši \"stručnjaci\" za vode kažu da nema opasnosti za nas... Ajme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije