Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA UGROŽENA VRSTA

Kao iz najgorih noćnih mora: Otkrivena divovska vrsta zmije, glava joj je kao u čovjeka

Foto: Instagram screenshot
1/3
20.02.2024.
u 16:55

Ova vrsta zelene anakonde živi u Amazoni, a debljine je automobilske gume

U amazonskoj prašumi je otkrivena najveća zmija na svijetu. Dugačka je čak 7.9 metara i teška gotovo 200 kilograma. Ovu sjevernu zelenu anakondu je pronašao TV voditelj emisije o divljim životinjama, profesor Freek Vonk.

Zmija je debljine gume automobila, a glava joj je veličine ljudske, piše Daily Mail. Međutim, veličina nije prestrašila voditelja i biologa koji je odlučio s njom zaplivati.

Do sada je u Amazoni jedino prepoznata divovska anakonda koja također spada pod zelene anakonde. Sjeverna zelena anakonda je nova vrsta koja je potvrđena u novoj studiji objavljenoj u časopisu Diversity. 'Zajedno s 14 drugih znanstvenika iz devet zemalja, otkrili smo najveću vrstu zmije na svijetu, zelenu anakondu', izjavio je profesor Vonk.

POVEZANI ČLANCI:

"Kao što svi znamo iz filmova i priča o divovskim zmijama - zapravo su dvije različite vrste. Čini se da zelene anakonde pronađene na sjeveru svog areala u Južnoj Americi - uključujući Venezuelu, Surinam i Francusku Gvajanu - pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je 5,5 posto i to je ogromno", dodao je.

Međutim, ova nova vrsta zmije je već ugrožena, upozoravaju istraživači."Područje Amazone pod velikim je pritiskom klimatskih promjena i stalne deforestacije. Više od petine Amazone već je nestalo, što je više od 30 puta više od površine Nizozemske. Opstanak ovih legendarnih divovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa", objasnio je Vonk.

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je Zagreb izgledao prije 10 godina

1/32

Glavni autor studije, profesor Jesus Rivas je napomenuo kako je čak prije 15 godina primijetio kako postoji više vrsta anakonde te je uz svoju suprugu, dr. Sarah Corey-Rivas, još tada počeo s analizom različitih uzoraka kako bi pronašao genetske razlike. "Sarah i ja smo počeli raditi na ovome 2007. kada smo prvi put primijetili da postoji velika genetska razlika između venezuelanskih uzoraka i nekih uzoraka iz Perua. Tada smo započeli proces prikupljanja uzoraka i suradnika diljem Južne Amerike i šire kako bismo dovršili mozaik uzoraka koji nam je omogućio sastavljanje studije", rekao je profesor Rivas.

POVEZANI ČLANCI:

"Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo. Ako je takva ikonična životinja bila nezapažena toliko godina, što je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama? Ovo otkriće ponižava mišljenje o istinskoj raznolikosti Južne Amerike", dodaje.

VIDEO Japanske trešnje procvjetale su ranije nego inače

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
19:27 20.02.2024.

Zaista je ogromna podsjeća me na jednu od naših oporbenih političarki .

NE
Neretva93
18:12 20.02.2024.

U strahu su velike oči,za sve životinje je dovoljan manji štap radi naše sigurnosti a ne radi životinja,neka žive sa prirodom slobodno i netreba ih dražiti i uznemiravati.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:18 21.02.2024.

Jel može jednostavno sliku pustiti bez logiranja na instagram?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije