Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapisnici

Otkrivamo kako su Sanader i Polančec predali Inu Mađarima

polancec
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
12.04.2011.
u 12:24

Večernji list donosi zapisnike sa zatvorenih sjednica Vlade iz 2008. godine o pregovorima s mađarskim MOL-om

Zapisnici sa zatvorenih sjednica Vlade iz 2008. godine, koje je Večernji list dobio na uvid, pokazuju kako su bivši premijer Ivo Sanader i njegova desna ruka, tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, mađarskome MOL-u prepustili kontrolu nad Inom. Iz zapisnika je jasno vidljivo da su Mađarima prepustili prevlast kakva priliči većinskim vlasnicima neke kompanije tvrdeći nešto potpuno suprotno – da brane hrvatske nacionalne interese te da Hrvatska zadržava velik utjecaj i na poslovnu politiku i na sve druge segmente u Ini.

Budući da su tako postavili stvari, članovima Vlade nisu objasnili zbog čega MOL dobiva utjecaj kakav je dobio. Istina, nitko iz Sanaderova kabineta to se nije usudio pitati. Na početku je sve izgledalo normalno. Na sjednici održanoj 14. veljače 2008. godine Sanader navodi kako je potrebno osnovati povjerenstvo koje će pregovarati s MOL-om i raditi na novom dioničarskom ugovoru.

– Zadaća je povjerenstva da napravi novi ugovor, ali i da pokuša poboljšati neke stvari iz staroga, bez obzira na to što se smanjio vlasnički udio Republike Hrvatske – kazao je tada Sanader. Međutim, kao što je već poznato, Vladino povjerenstvo nikad nije proradilo, nego je s Mađarima pregovarao isključivo Polančec, uz asistenciju odvjetnika Zorana Markovića. Obojica su optuženi u aferi Spice. Ina je ponovno bila tema tek na sjednici Vlade održanoj 31. listopada 2008. godine, kada se, najednom, u prvom planu pojavljuje izdvajanje plinskog biznisa iz Ine.

Mijenjali odluke

– Pregovori o dioničarskom ugovoru idu u dobrom smjeru. Tijekom tih pregovora iskristaliziralo se i pitanje plinskog biznisa – kazao je Polančec, a Sanader je zaključio kako je za konačnu odluku potrebna “procjena resornog ministarstva u širem kontekstu”.

Polančecovo izvješće o onome što je dogovorio s Mađarima Vlada prihvaća na sjednici održanoj 23. prosinca 2008. godine. U tome izvješću navodi se kako će se odluke od strateškoga interesa za Hrvatsku donositi jednoglasnim odlukama Inina Nadzornog odbora, što je poslije izmijenjeno i u dioničarski ugovor ušla je odredba prema kojoj je za strateške odluke dovoljno sedam od devet glasova NO-a. Polančec je na toj sjednici kazao kako je pregovore vodilo posebno Vladino povjerenstvo, iako nije bilo tako. Kolege ministre upoznao je s time da će pet članova Inina NO-a predlagati MOL, a četiri Hrvatska te je istaknuo da će naša strana delegirati šefa toga tijela. Također je rekao da će svaka strana predlagati po troje članova uprave, propustivši spomenuti kako će Mađari delegirati šefa uprave, čiji će glas biti presudan.

U svome izlaganju na sjednici Vlade Polančec također nije spomenuo kako je s Mađarima dogovorio da se Inin godišnji poslovni plan, ključan dokument za poslovanje kompanije, donosi običnom većinom u NO-u, što će reći da mađarska strana u potpunosti kontrolira njegovo donošenje. Dan uoči potpisivanja ugovora s MOL-om, 29. siječnja 2009. godine, Vlada raspravlja o nacrtima dokumenata koje je dostavio Polančec.

– Donosimo paket odluka vezan za proces izdvajanja plinskog posla iz Ine. Riječ je, dakle, o tome da Hrvatska kao jedan od velikih prioriteta vidi nastojanje da u energetskom smislu bude što neovisnija i u tom smislu smo prije nekoliko mjeseci započeli pregovore sa strateškim partnerom (...) Da bude jasno, bez obzira na sve što se događa, mi ćemo zadržati velik utjecaj, apsolutno i na poslovnu politiku i na sve ostalo u Ini, ali kad je riječ o plinskom biznisu, želimo imati 100-postotnu kontrolu.Govoreći potom o ustroju upravljačkih prava u Ini, Polančec navodi kako bi sama kompanija imenovala predsjednika uprave, na što ga Sanader prekida pitanjem: Vlada bi predlagala i imenovala predsjednika NO-a i šefa izvršnih direktora, a oni?

– A oni predsjednika uprave. Međutim, važno je spomenuti da mi i nadalje imamo znatan utjecaj na upravljanje ovom tvrtkom... – ispravio se Polančec.

Lobirao za Podravku


Epilog je poznat – mađarski MOL stekao je apsolutna upravljačka prava u Ini, a Hrvatska se obvezala otkupiti plinski biznis, što je posao koji će, prema nekim procjenama, državi godišnje stvarati 2,5 milijardi kuna gubitka.

Također je poznato da je u tijeku pregovora s Mađarima Polančec lobirao za Podravku te da je MOL pristao dati pozadinsko jamstvo od 34 milijuna eura kako bi se u to doba i dalje u tajnosti mogla provoditi “operacija Spice”, koju su vodili Polančec i njegovi prijatelji iz Podravkine uprave. Odgovor na pitanje li samo to utjecalo na “mekanu” pregovaračku poziciju bivšeg potpredsjednika Vlade, ali i njegova šefa, mogla bi dati i dalje otvorena istraga Državnoga odvjetništva o okolnostima pod kojima je Hrvatska sklopila za sebe nepovoljan ugovor s mađarskim MOL-om te ima li u tome elemenata kaznenoga djela.

Komentara 118

1O
1st-opinion
15:00 12.04.2011.

Mozda je vrijeme da se pocme slaviti, a za pravo slavlje potrebita je dekoracija, pa eto dekorirajmo sve elektricne i telefonske stupove od Markova Trga do granice sa Madjarskom sa po jednom osobom iz HDZ-a.

DU
Deleted user
15:01 12.04.2011.

Majku im njihovu pokvarenu kriminalnu lažljivu. Ma katran i perje pa da šetaju po trgu da svi vide kakve tu to ljige. I to ne samo oni, više od 50% naših političara su obične parazitske GNJIDE!

OB
-obrisani-
12:33 12.04.2011.

12.04.2011. u 12:30h cassini je napisao/la: Pa kaj nije Racan kriv?! :) ************************************************ . da.....vjerojatno je.i sukrivac....i....Savo Kovačević......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije