Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN

Otkrili Božju česticu ili nešto mnogo šokantnije

'Compact Muon Solenoid (CMS).Accelerator comprises over 1,000 powerful magnets occupying a subterranean tunnel that runs in a ring for 27km,built at Cern, on the Franco-Swiss border'
Arhivska fotografija
02.07.2012.
u 11:05

Mnogi misle da je riječ o otkriću koje će promijeniti sve

Znanstvenici iz CERN-a najavili su za srijedu seminar na kojem će objaviti prve značajne rezultate pokusa na velikom hadronskom akceleratoru. Fizičari vjeruju da je riječ o nečem zaista velikom i značajnom. Dok jedni nagađaju da će glavna vijest biti potvrda postojanje Higgsova bozona ili Božje čestice, drugi vjeruju da je riječ o neočekivanom, mnogo egzotičnijem otkriću.

Sergio Bertolucci, direktor CERN-a za istraživanja i obradu podataka, kazao je kako dolaze uzbudljiva vremena.

Dodatnu napetost izazvala je i najava suparničke ekipe okupljene oko američkog akceleratora Tevatrona. Oni su za danas najavili da će objaviti neka nova saznanja o Higgsovu bozonu do kojih su došli tijekom svojih pokusa. Neki od najuglednijih fizičara-blogera tvrde da ekipa iz Tevatrona želi samo malo umanjiti značenje onoga što nam žele priopćiti znanstvenici iz CERN-a i savjetuju da se šampanjac sačuva do srijede.

Ključne riječi

Komentara 15

SO
sotokuco
11:56 02.07.2012.

Ništa ja njima ne vjerujem. Do prije nešto vremena, bilo je da plava riba šteti bolesnicima od gihta, a sada je odjednom dobra, i čak liječi giht. Tako su govorili naučnici. Obična relacija riba-giht, a gdje je to od Božjeg "posla".

Avatar Idler 3
Idler 3
12:23 02.07.2012.

Pričekajmo srijedu al onda nek komentar otkrića da netko s Instituta Ruđer Bošković il s PMF-a, a ne novinar koji ne razlikuje fiziku od kemije !!!

XP
xPhoto
11:24 02.07.2012.

Dajte prekinite s tim priglupim nazivom "božija čestica".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije