Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed roditelja

Otac: Sin bi me trebao viđati 2 puta tjedno, nismo se vidjeli 75 dana

prosvjednici ukazali na kršenje prava djece razvedenih roditelja (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
13.09.2012.
u 19:30

Milanka Opačić: 
Od centara za socijalnu skrb tražimo da poštuju Konvenciju o djeci

Otkad je prije dva i pol mjeseca Općinski sud u Osijeku donio privremenu mjeru da svog dvogodišnjeg sina smije viđati dva puta tjedno po dva sata u prostorima Obiteljskog centra, Dejan Kutičić svoje dijete nije vidio.

Loša praksa

– Privremenom mjerom dodijeljeno vrijeme koje moj sin i ja smijemo zajedno provoditi iznosi 1,8 posto vremena u mjesec dana – kaže 30-godišnji liječnik, koji protiv institucija vodi postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Jedan je od rastavljenih roditelja koji su jučer ujutro mirno prosvjedovali pred zgradom Vlade na Markovu trgu, u cilju podizanja svijesti o kršenju prava djece razvedenih roditelja te o neučinkovitosti sustava u zaštiti prava te osjetljive skupine djece koja već čine jednu trećinu hrvatske djece, s ciljem pozitivnih promjena. Mnoga djeca razvodom roditelja ostaju bez jednog od njih i zbog uobičajene prakse dodjeljivanja vrlo malo vremena koje ima provoditi s roditeljem s kojim ne živi, a dodatno zbog opstruiranja tih termina i manipulacija drugog roditelja. Konvencija o pravima djeteta, koju je i Hrvatska potpisala, obvezuje države potpisnice da vode brigu o djetetovu pravu na redovite odnose s oba roditelja, dakako ako to ne ugrožava njegovu dobrobit, no prijedlozi centara za socijalnu skrb i sudske odluke o tjednim i povremenim susretima to nisu, upozoravaju roditelji koji sa svojom djecom provode 20 do 100 puta manje vremena nego tete u vrtiću.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike, prišla je okupljenima i kazala kako zna da je praksa loša, te da će za mjesec dana biti gotov prijedlog novog Obiteljskog zakona koji bi, očekuje, do kraja godine prošao javnu raspravu.

Sankcije za propuste

– Prijedlog predviđa medijaciju u razvodu i roditeljski plan, a za roditelje koji ne poštuju dogovor i koriste dijete za obračun, može doći do promjene odluke o skrbništvu. Od svih centara za socijalnu skrb tražili smo da poštuju Konvenciju o pravima djeteta – kazala je M. Opačić. Bit će i sankcija za propuste službi, neizravno je potvrdila.

Komentara 4

Avatar WindFucker
WindFucker
20:32 13.09.2012.

U jednoj knjizi o biznisu sam davno pročitao kako su '60-ih godina očevi dnevno aktivno provodili oko 2 h u igri sa djetetom, dok se '90-ih i '00-ih to vrijeme smanjilo na 20-ak minuta dnevno, a tu pričamo o obiteljima, a ne rastavljenim roditeljima. U slučajevima rastavljenih roditelja, često puta je roditelj skrbnik u izrazito povoljnijem položaju u odnosu na drugog roditelja, što zaslugom socijalne službe, što zbog manipulaccija "moćnijeg" roditelja. Tužno je i ružno što se (pre)često djecu koristi kako bi se napakostilo drugom roditelju.

LP
Lebron Petrovic
20:32 13.09.2012.

Centar za socijalnu skrb je totalno neučinkovit, glavno da se šeta pod radnim vremenom, pije kava itd. I prođe vrijeme i dobije "zaslužena" plaća, a da ih boli briga za rješavanje slučajeva. Poglavito su zakinuti očevi, koji nemaju sa djecom kontakt i po više mjeseci i godina sve zbog neodgovornih osoba koja rade u centrima za socijalnu skrb (čast iznimkama).

Avatar Vuglec
Vuglec
08:22 14.09.2012.

Zaista me začuđuje što se Pravobraniteljica za ravnopravnost žena i Pravobraniteljica za ravnopravnost djece kad su u pitanju ovakvi slučajevi, gdje je očigledna diskriminacija djece i očeva nikada ne oglase!? Vjerojatno imaju puno posla: prva se bavi razlikama u cijeni dočeka Nove godine, a druga vjerojatno još uvijek nije razriješila dilemu da li djeca mogu sjediti u krilu Djeda mraza!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije