Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otac Britt Lapthorne:

'Svjesni smo da nikada nećemo doznati što se našem djetetu dogodilo u Dubrovniku'

Potraga za Britt Lapthorne jedna je od najopsežnijih što su proteklih godina organizirane u Hrvatskoj  za nestalom osobom, u njoj sudjeluju stotine ljudi
16.04.2015.
u 04:30

Državni mrtvozornik potvrdio je da uzrok smrti nije moguće utvrditi

- Učinili smo sve što smo mogli, ali znamo da se pravi uzrok smrti naše kćeri i sestre nikada neće znati. Ipak, nešto je dobro proizašlo iz ove tragedije. Backpackeri po cijelom svijetu sada su oprezniji i svjesniji opasnosti - kazao nam je otac Australke Britt Lapthorne, koja je u rujnu 2008. pronađena mrtva u moru u Dubrovniku nedugo nakon što je na Mrtvozorničkom sudu u Melbourneu čuo kako nema dokaza da je Britt ubijena, ali i da se ne zna kako je skončala mlada djevojka.

Sedmogodišnja istraga o smrti 21-godišnje Australke koja je tog ljeta sama putovala Europom tako je službeno zatvorena u njezinoj domovini, a da uzrok smrti - oko kojeg su se raspredale brojne špekulacije i nevjerojatne priče, od otmice do ubojstva - nije utvrđen. Danas rano ujutro po hrvatskom vremenu, državni mrtvozornik Ian Gray pred Brittinim roditeljima i bratom izrekao je tzv. otvorenu presudu, što je termin kojim se u tamošnjem zakonodavstvu označava pat pozicija kad uzrok smrti nije moguće točno utvrditi.

Pročitao je izvješća australske te hrvatske policije koja su se podudarala u najvažnijoj stvari - nisu pronašli dokaze koji bi bez sumnje dokazali je Britt ubijena.
Obitelj je čula i izvještaj hrvatske policije koja je pak utvrdila da nema dokaza da je Britt počinila samoubojstvo te da nije vjerojatno da je Britt neposredno prije smrti išla na plivanje.
Zamjenik mrtvozornika David Dimsey također je istaknuo da nema dokaza o samoubojstvu te pohvalio hrvatsku policiju na temeljitoj istrazi te na trudu i odlučnosti da utvrdi što se dogodilo.

Brittin otac Dale kratko dodao je kako je "ovo formalni završetak istrage, ali da policijska postupanja i dalje traju. Ukažu li se novi dokazi, uzet će ih u obzir". No, rekao je, tomu se ne nada.

- Zadovoljni smo što je isključeno da se naša Britt ubila - kazao nam je. Ranije nije štedio hrvatsku policiju, optužujući je za nemarnost pa i za skrivanje dokaza, inzistirajući da je Britt bila ubijena. Posebno je bio sumnjičav prema činjenici da je Brittino tijelo pronađeno u moru tri tjedna nakon što je zadnji put viđena u dubrovačkom klubu Fuego, špekulirajući da je tijelo bilo otežano jer bi inače ranije isplivalo na površinu. Jednako je kritičan bio i prema australskim istražiteljima i australskim zakonima koji na nestanak osobe reagiraju tek nakon nekoliko dana. Taj se zakon u međuvremenu promijenio.

>> Australska policija zatvara istragu oko smrti Britt Lapthorne (21)

Ključne riječi

Komentara 22

HO
howyesnozdravko
08:08 16.04.2015.

Moji iz Australije dolaze malo malo pa znam kako se ponašaju !Ko da ih je neko pustio s lanca,sve im je jeftino,sve hoće probat,sve vidjet itd. Čudo je da ih nije i više n......o !!!

HB
Hrvat+branitelj
08:29 16.04.2015.

@ Rotten i ostali sveznajući: Možda ste u pravu, i ja imam slična iskustva. Ali ako niste držali svijeću suzdržao bih se takvih komentara. Ako ni zbog čeg drugog, zbog pijeteta prema mrtvoj osobi.

Avatar Ledeni
Ledeni
07:44 16.04.2015.

Ja ne volim ići sam ni u vinograd, a kamoli landrati po svijetu. Ti ljudi nisu normalni kad su je pustili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije