Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Osumnjičen za ratni zločin u krugu petrinjskog Gavrilovića: Riječ je o pripadniku tzv. SAO Krajine

Petrinja: Misom i polaganjem vijenaca  kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku obilježeni Dani sjećanja 1991.-2022.
Nikola Cutuk/PIXSELL
10.10.2022.
u 13:17

Kako saznajemo riječ je o pripadniku paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, kojeg se sumnjiči da je toga dana, tada kao 36-godišnjak, usmrtio civila Iliju Dumbovića, čije tijelo do danas nije pronađeno. Osumnjičeni muškarac je nedostupan tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Podignutom optužnicom okrivljenog 67-godišnjaka se tereti da je 16. rujna 1991. u Petrinji, u krugu poduzeća Gavrilović, tijekom nemeđunarodnog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, prilikom napada na navedeno poduzeće ubio zaposlenika tog poduzeća, odnosno civilnu osobu hrvatske nacionalnosti.

Okrivljenika se tereti da je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Nakon što su pripadnici srpske paravojske između prisutnih zaposlenika izdvojili i vodili hodnikom zaposlenika hrvatske nacionalnosti, okrivljenik ga je, tereti ga se, odjeven u vojnu uniformu paravojne oružane jedinice tzv. SAO Krajine, usmrtio nožem u pogonu poduzeća.

Kako saznajemo riječ je o pripadniku paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, kojeg se sumnjiči da je toga dana, tada kao 36-godišnjak, usmrtio civila Iliju Dumbovića, čije tijelo do danas nije pronađeno. Osumnjičeni muškarac je nedostupan tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske.

Tog 16. rujna 1991. godine u krugu Gavrilovića ubijeno je troje muškaraca, a za okrutno ubojstvo Stjepana Komesa na 20 godina zatvora pravomoćno je osuđen Jugoslav Vidić, porijeklom iz Benkovca, koji je u oklopnom vozilu ušao tog dana u krug tvornice. On je Komesa izvukao iz skupine zarobljenika te mu odsjekao ruku u laktu, jer se ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegova posjeta Petrinji. Komes je od rane iskrvario te je nakon Oluje ekshumiran i identificiran.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
16:24 10.10.2022.

svi obavješteni a vrijeme da budu nedostupni. možda je to razlog zašto broj srba u hrvatskoj pao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije