Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAYBOY PADRE

Osuđen svećenik koji je godinama krao i vodio dvostruki život

pop
28.06.2010.
u 20:15

Zbog pronevjere dva milijuna eura svećenik je osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura .

Francuskog svećenika Antoinea Videaua (64), prozvanog Playboy Padre, sud na Korzici osudio je zbog pronevjere na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura.

Život na visokoj nozi

Velečasni Videau dvadesetak je godina potkradao svoje župljane dok je bio odgovoran za financije u dijecezi, a nakon uhićenja 2005. godine otkriveno je da je imao čak 28 bankovnih računa diljem svijeta. Novac mu je trebao zbog njegova načina života koji je vodio u maniri multimilijunaša: redovito je putovao u kockarnice u Las Vegasu i Monte Carlu, uzdržavao je ljubavnice, vozio se svojim novim ferrarijem po cijeloj Europi, uživao u skupim vinima i šampanjcu.

Tužitelj Thomas Pison ustvrdio je:

– Velečasni Videau živio je dvostruki život. Pretvarao da je svet i posvećen Crkvi, dok je ostalo vrijeme živio kao superbogati playboy.

– Prema svojim ste župljanima pokazali samo prijezir – poručio je tužitelj Videauu, naglasivši da je taj svećenik prekršio i Božji zakon i zakone države.

Svećenik je sebi preusmjerio više od dva milijuna eura, a koliko je bio poduzetnog duha, pokazuje informacija da je i samostan u kojem su stanovale časne sestre iznajmljivao za održavanje različitih događanja i pritom ubirao dobit. Oko 500.000 eura preusmjerio je sebi kao izvršitelj oporuke preminulog nadbiskupa.

Poštujući do kraja svoja pravila o dvostrukom životu, s jednom mladom ženom zasnovao je dom u Provansi, što je skrivao od ljudi u Clacucciji na Korzici gdje je službovao. Toj djevojci, međutim, nije bio vjeran, već su ga viđali i s drugim ženama u restoranima diljem Europe.

Uz Videaua, novčano je kažnjeno još dvoje njegovih suradnika. Računovođa Bruno Servas (56) dobio je godinu dana uvjetno i novčanu kaznu od 30.000 eura, a Maria-Therese Zavani (64) dobila je šest mjeseci uvjetno zbog krađe 12.000 eura koje je pohranila na bankovni račun svoje majke. Dobila je i naredbu da vrati ukradeni novac.

Usprkos presudi, Crkva nema nikakve planove za kažnjavanje Videaua.

– On je u mirovini i već plaća za svoje grijehe – poručuju iz Vatikana.


Američki slučaj

Iako je razmjere njegove prijevare teško doseći, Videau, naravno, nije osamljeni slučaj prevaranta među katoličkim svećenicima.

U Americi se sudilo katoličkom svećeniku Johnu Skehanu (81), podrijetlom Ircu koji je priznao da je krao novac iz svoje crkve godinama i tako prouzročio jedan od većih skandala Katoličke crkve u Americi. Optužen je zajedno sa svećenikom Francisom Guinanom. Tužiteljstvo ih je teretilo da su uzimali novac od donacija i milodara iz crkve sv. Vincenta na West Palm Beachu, koji su potom trošili na skupe domove, kockarnice u Las Vegasu i ljubavnice, a uspjeli su skupiti i kolekciju rijetkih kovanica. Iako je Skehan optužen za 370.000 dolara, pretpostavlja se da je u 20 godina ukrao više od osam milijuna dolara. Guigan (66) je optužen za krađu 488.000 dolara. Prema policijskim izvješćima Skehan je potrošio više od 134.000 dolara na ljubavnicu, 11.000 dolara dao je rodbini, a za osobne troškove iskoristio je 267.000 dolara. Guinman je pak imao ljubavnu vezu s bivšom knjižničarkom crkve pa je plaćao njene račune i školovanje djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije