Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici pretres i 5000 kn kazne

'Osuđena sam po hitnom postupku pred svoju mirovinu, a pacijenta nisam ni vidjela!'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.08.2019.
u 08:49

Njoj su u ordinaciju došla četiri policajca i inspektor u pretres. Došli su oduzeti dokazni materijal. Ona tog pacijenta nije vidjela dva-tri mjeseca

Obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s pet tisuća kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja. Na takvu odluku liječnica će se žaliti, a u međuvremenu se ne želi javno eksponirati. No, cijelim ovim iskustvom osjeća se istraumatizirano i žrtvom.

Došao policajac s bilježnicom

– Njoj su u ordinaciju došla četiri policajca i inspektor u pretres. Došli su oduzeti dokazni materijal. Ona tog pacijenta nije vidjela dva-tri mjeseca. Nije li trebao MUP-u netko iz bolnice u kojoj se liječio javiti da mu je zdravstveno stanje promijenjeno? I što to uopće znači? Uostalom, mi kao liječnici i ne znamo tko je od naših pacijenata vozač, kako bismo mi to znali, da sad ispitujemo ljude imaju li vozačku i voze li? – govori dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Njezine riječi potvrđuje nam sama osuđena liječnica koja je krivom proglašena po dvije osnove; jer je odbila dati dokumentaciju vozača i jer nije javila njegovo izmijenjeno zdravstveno stanje. Cijela je situacija očito apsurdna bila otpočetka jer je, kako nam je opisala, po dokumentaciju pacijenta došao policajac s običnom bilježnicom i jednostavno je zatražio! Bez ikakva papira odnosno naloga.

– Onda su se vratila njih četvorica i imali su nalog za pretres koji nije bio potreban jer ja nisam odbila dati dokumentaciju, nego sam samo tražila da imaju nalog za to! I, naravno, kad je u pitanju pretres, onda sam trebala potpisati da je dokumentacija oduzeta što nije istina jer je nisu morali oduzimati zato što sam im je dala. No, prije nego što smo uopće uspjeli napisati prigovor na pretres, koji se inače i ne može raditi bez prisutnosti člana Hrvatske liječničke komore, dobila sam presudu da sam kriva. Tako sam vam ja osuđena po hitnom postupku pred svoju mirovinu, a pacijenta nisam ni vidjela, niti je u bolnicu upućen od mene, niti imam uputnicu u njegovu kartonu za bolničko liječenje – govori liječnica dodajući da sama ne zna kako je preživjela te dane srpnja.

Vozač kojem je ona obiteljska liječnica, podsjetimo, na naplatnim kućicama Sveta Helena punom brzinom udario je u auto koji je čekao prolaz na kućicama. Teško je ozlijedio troje putnika tog automobila, bračni par s djetetom. Analiza njegove krvi i urina pokazala je prisutnost koktela droga i lijekova te se potom doznalo da je svega dva dana prije izašao iz bolnice na Rabu gdje je bio radi liječenja od ovisnosti. Ta informacija, međutim, nikad nije potvrđena iz te bolnice zbog zaštite podataka pacijenta i povjerljivog odnosa liječnik – pacijent. A upravo na taj odnos sada upozoravaju obiteljski liječnici koji su odlučili doslovno slijediti sporne zakonske odredbe i prijavljivati MUP-u sve svoje “sumnjive” pacijente. Izrijekom, članak Zakona o sigurnosti prometa motornim vozilima kaže da “ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište”. Stoga su obiteljski liječnici već započeli s doslovnom primjenom citirane zakonske odredbe te je i liječnica ovog vozača MUP-u poslala podatke o više od stotinu svojih pacijenata. Prema riječima dr. Krolo, i drugi kolege počele su činiti isto pa su neki MUP-u ovih dana “prijavili” 200 svojih pacijenata.

– Želimo pokazati apsurdnost. Svi mi, i bolnički liječnici, moramo javiti MUP-u svaku promjenu u zdravstvenom stanju pacijenta. Tako bismo valjda morali sve na lijekovima prijaviti, nijedan dijabetičar onda ne bi smio voziti ili što? – govori dr. Krolo.

Izvanredni pregled

U priopćenju KOHOM-a ponovili su svoje upozorenje da Zakon ne definira koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanrednog pregleda te da su izmjene tražili više puta pa tako i nakon ovog užasa na naplatnim kućicama proteklog srpnja. Istim priopćenjem pozvali su sve liječnike da revno ispunjavaju zakonsku odredbu, što bi u praksi moglo značiti masovno slanje podataka o pacijentima policiji! Citirani Zakon, kako su objasnili iz HLK, propisuje izuzetke od čuvanja liječničke tajne. Svaka promjena u nečijem zdravlju, od križobolje, boli u zglobovima, alergija, liječnicima će biti potencijalan uzrok moguće nesreće i predmet prijave. Svi ti prijavljeni ljudi trebali bi onda biti kontaktirani od nadležne policijske postaje i upućeni na izvanredni pregled na medicinu rada, naravno ako su uopće vozači... Obiteljskim liječnicima jasno je da ovakvim potezom narušavaju svoj odnos s pacijentima:

– Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovu zdravstvenom stanju. KOHOM smatra da se ovime gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje – stoji u priopćenju. Da je u ovom slučaju i sama policija prekršila Zakon, i to onaj o liječništvu, smatraju u HLK rekavši da ih nadležni sud nije službenim putem obavijestio o određivanju pretrage liječničke ordinacije. Na naš upit o cijelom slučaju iz Ministarstva unutarnjih poslova nismo jučer dobili odgovor.

Liječnik bi trebao davati pismeno upozorenje svom pacijentu

– Smatram da je nezgodno da se liječnici kažnjavaju na takav način, pogotovo novčano, jer je takva kazna potpuno kontraproduktivna, ali s druge strane, i liječnici moraju shvatiti da i oni imaju veliku ulogu u svemu tome – kaže Marko Ševrović, profesor s Fakulteta prometnih znanosti, koji smatra da bismo, kad je u pitanju rješavanje tog problema, trebali koristiti engleski model. Naime, u Velikoj Britaniji liječnici su svojim pacijentima za koje smatraju da nisu sposobni upravljati vozilima dužni izdati pismeno upozorenje na kojem piše da ne smiju voziti. Pacijent to upozorenje potpiše, jedan primjerak dobije on, drugi liječnik koji taj dokument spremi u svoju ordinaciju i u slučaju da dođe do prometne nesreće liječnik se na taj način ogradio i odgovornost prebacio na vozača.

– Ako osoba upravlja automobilom nakon što je potpisala tu potvrdu kod liječnika i počini neki prekršaj ili dođe do nesreće, to će se toj osobi uzeti kao otežavajuća okolnost u sudskom procesu, jednako kao što se kao otežavajuća okolnost uzima primjerice recidivizam. Također, upravljanje pod tom liječničkom zabranom može i mijenjati kvalifikaciju, odnosno radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu – pojašnjava Ševrović, koji napominje kako se na taj način ujedno čuva i liječnička tajna koju liječnici imaju prema svojim pacijentima. Kada je u pitanju naš zakon, mišljenja je da bi ga trebalo mijenjati, odnosno definirati puno detaljnije.

– To govorim kao stručnjak prometne struke, ne želim se miješati liječnicima u njihov posao, ali i oni moraju shvatiti da je i na njima dio odgovornosti te bi se među njima trebao napraviti konsenzus o tome u kojim se stanjima ne smije voziti, popisati ta stanja i onda ih staviti u neki podzakonski akt ili nešto slično – zaključuje profesor Ševrović. (Elvis Sprečić)

Komentara 156

ST
stric27
08:53 13.08.2019.

sad će svi biti krivi osim malog bogatuna jadnika

ST
stric27
09:51 13.08.2019.

mali vozi bemburu drogira se pije i sad je doktorica kriva :)

IG
igorl
09:31 13.08.2019.

Ne kuzim kako je ona mogla znati da on uopce ima vozacku? Jednom tjedno stajati na izlasku s parkinga svoje ordinacije sa lizalicom i zaustavljat? Policija trazi krivca za neobavljanje svojeg posla. Ne moze netko tamo biti kriv, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije