Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna skrb

Oštrija naplata alimentacije i lakše oduzimanje roditeljske skrbi

djeca,klinci
Damir Špehar/PIXSELL
01.01.2013.
u 18:00

Ubuduće će se pažljivije postupati s djecom tijekom razvoda i onom bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Nakon višegodišnjeg zapećka u kojem je tavorio sektor socijale u sjeni zdravstva, s kojim je bio pod zajedničkom kapom, sustav socijalne skrbi u sljedećoj godini osjetit će brojne promjene.

Zajednička skrb

Uskoro će biti prezentiran novi Obiteljski zakon koji će bitno izmijeniti postupak donošenja odluka o djeci tijekom razvoda i to tako da će roditeljska skrb ostajati zajednička, a ne kao sada da jedan roditelj dobije samo određene dane u tjednu za viđanje djeteta. Pooštrit će se i naplata alimentacije, što bi trebalo bitno smanjiti mogućnost da roditelj s kojim dijete ne živi izbjegava plaćati za njegovo uzdržavanje jer će mu taj iznos “sjedati” i na imovinu i prihode, a pokuša li skriti tu imovinu i izbjeći plaćanje alimentacije, odrađivat će je javnim radovima.

Ometa li i onemogućava jedan roditelj viđanje djeteta s drugim roditeljem, sustav bi ga za to mogao kazniti lišavanjem skrbi, a sve u cilju poštovanja jednog od temeljnih dječjih prava, prava na oba roditelja. Novi bi propisi trebali skratiti boravak djeteta bez adekvatne roditeljske skrbi u privremenom smještaju. Ministrica Opačić čvrsto je odlučila dokinuti praksu da jedan telefonski poziv u tri mjeseca znači da roditelj brine o djetetu koje mu je privremeno oduzeto, pa bi se u takvim slučajevima brže odlučivalo oduzimati roditeljsku skrb i djetetu omogućiti da bude posvojeno u obitelj koja zaista želi o njemu skrbiti.

Škola za roditelje

A umjesto da posvojiteljima dijete stigne u kuću preko noći, prethodno će se educirati o roditeljstvu i o svemu što tako velika promjena nosi u najavljivanoj “školi za roditelje”, a i oni i dijete proći će period prilagodbe. Gledat će se da biološka braća i sestre budu usvojena zajedno kad god je to moguće. Trend deinstitucionalizacije predviđa širenje mreže udomitelja da bi što manje djece bilo u domovima, no pitanje je koliko će se značajno taj cilj ostvariti u godini koja slijedi.

Svi će se centri za socijalnu skrb u RH 2013. umrežiti s Poreznom upravom, pa će se zaustaviti korištenje naknada za osobe koje ih ne bi trebale primati jer imaju imovinu i primanja. Po prvi put će svima zainteresiranima biti vidljivo koje udruge za što i koliko novaca dobivaju iz državne blagajne, pa bi tako trebale prestati glasine oko “fantomskih udruga za istraživanje ruda i gubljenje vremena”.

>> Početak kraja lažne socijale: Centri vide tko ima kakva primanja

Komentara 1

XE
Xenia007
19:08 01.01.2013.

Uvedite sve sto ste naumili po sistemu bolesnog zapada pa cete imati jos bolesniji narod. Djeca koju bude drzava odgajala i stitila od roditelja i to bez trunke ljubavi, ce biti retardi i patoloski slucajevi u vec nekoj drugoj generaciji. Imat cete radno nesposobne ljude i nesiguran sustav u svakom pogledu. Na sve strane cete strcati od socijalnih slucajeva gore nego sada. Za sve cete kriviti roditelje kojima ste doslovno otimali djecu a roditelji ce biti samo hranitelji bez prava na svoju djecu i njihov odgoj. Imat cete vise smrtnih slucajeva roditelja i djece ovim zakonom jer u jednu ruku cete moci roditeljima oduzeti djecu zbog sitnica i napraviti cijeli kaos u njihovim zivotima a u drugu ruku cete roditelje financijski izrabljavati po semi sve se to placa i nista nije gratis, pa ce roditelji morati placati nekog treceg da se brine o njihovoj djeci iako su to i sami u stanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije