Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svaki treći puši

Ostojić: Od posljedica pušenja godišnje umire 9000 Hrvata

rajko ostojić, zdravlje (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
30.05.2012.
u 16:06

Među učenicima prvih razreda srednje škole svakodnevno puši 21% dječaka i 19% djevojčica

Svaki treći odrasli Hrvat puši (27,4% odraslih osoba), a procjenjuje se da od bolesti povezanih s duhanskim dimom godišnje umire više od 9000 ljudi, a prema podacima međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, među učenicima prvih razreda srednje škole svakodnevno puši 21% dječaka i 19% djevojčica.

Šokantni su to podaci koje je, na temelju istraživanja koje je proveo HZJZ, iznio ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za medije održanoj u srijedu, koja je na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo organizirana u povodu Svjetskog dana nepušenja. Ostojić je naglasio i da je nužno uvesti zdravstveni odgoj kako bi se djecu educiralo o štetnosti duhanskog dima, ali i posljedicama njegova dugotrajnog udisanja.

– Pušenje povećava rizik za više od 30-ak bolesti među kojima su najčešći rak pluća i bronhija – poručio je.

Dodao je i da se, što se tiče prodaje duhanskih proizvoda mladima, intenzivno radi na smanjenju neizravne prodaje cigareta, dakle one putem automata. Što se povišenja cijene cigareta tiče, ministar je rekao da će ona moći utjecati na smanjenje broja pušača jer ako je proizvod skuplji, postaje nedostupniji.

Inače ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije u povodu Svjetskog dana nepušenja usmjerena je suprotstavljanju duhanskoj industriji u njenoj namjeri da se onemogući primjena Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom.

Komentara 31

MO
modovisisajteMaraschino
16:25 30.05.2012.

a tek posljedica sto popusimo nakon izbora to nikoga nije briga...

MA
martinis
16:34 30.05.2012.

E da se puši pravi duhan, prava škija, ne bi se toliko umiralo. Koliko znam staraca koji su palili jednu cigaretu drugom i doživjeli devedesetu bez problema, ali nisu pušili Marlboro i ostale gluposti našpricane pesticidom i ostalim otrovima.

OB
-obrisani-
21:57 30.05.2012.

hehe ja mislim da je njemu drago da nas ovoliko umire

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije