Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australski biskup

Ostavka jer nije prijavio svećenika pedofila

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
31.07.2018.
u 00:30

Njegova ostavka je još jedno poglavlje strahovite priče o osobama koje su doživjele seksualna zlostavljanja svećenika Fletchera

Papa Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Adelaidea, u Australiji, mons. Philipa Edwarda Wilsona (67) osuđenog 3. srpnja na 12 mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja svećenika Jamesa Fletchera koji je sedamdesetih godina seksualno zlostavljao maloljetnike, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Wilson je surađivao s Fletcherom u biskupiji Maitland-Newcastle. Fletcher je umro 2006. u zatvoru gdje je boravio godinu dana, a imao je 65 godina. Wilson, osuđen zbog prikrivanja Fletcherovih zlodjela, izjavljivao je da je nevin.

Njegova ostavka je još jedno poglavlje strahovite priče o osobama koje su doživjele seksualna zlostavljanja svećenika Fletchera, priopćila je Australska biskupska konferencija naglašavajući kako će možda Wilsonova ostavka za zlostavljene značiti utjehu bez obzira na bol koji će i dalje nositi u sebi.

Sramotna priča o zlostavljanjima djece i prikrivanje tih zlodjela izašla je na površinu posebno nakon istrage koju je provela posebna Kraljevska istražna komisija. 

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:37 31.07.2018.

Zašto sad Australija? Zašto ne Hrvatska? Nedavno je otkriveno silovanje i sodomiziranje dječaka iz katoličkog zbora u franjevačkom samostanu u Splitu. Njih 4-5 dalo je svoja svjedočanstva, neki i javno. Reakcija katoličke crkve bila je sramotna. Crkveni dužnosnici dojavljivali suu medijima da se radi o dragovoljnoj sodomiji a da je sodomizirani tražio novac. Da šuti. Kasnije je vrlo brzo došlo na vidjelo da je organizirana skupina franjevačkih redovnika prikrivala sodomiju djece u samostanu i da je neprijeporno veći broj djece bio korišten za njihovu nastranost. Katolička crkva u liku nadbiskupa Marina Barišića i u liku provincijala franjevačke provincije je aktivno sudjelovala u zataškavanju tih gnusnih zločina. I to sve unatoč učenja katoličke crkve i izravnih uputa pape Franje o sprječavanju spolnog nasilja nad djecom od strane crkve. Slično se crkva ponašala i u bibinjskom slučaju kada je župnik Ivanov kroz više desetaka godina sodomizirao sve naraštaje svojih učenika i ministanata, više od stotinu njih. Tada je nadležni zadarski nadbiskup roditeljima koji su slučajeve prijavili rekao da neka o tome ne govore nikome. Naslijedio ga je nadbiskup Želimir Puljić za čijeg mandata je financijski opostošena dubrovačka biskupija brojnim financijskim malverzacijama. I nadbiskup Puljić dijeli slične savjete o šutnji obitelji u vezi silovanja njihove djece od strane svećenika. Osobno sam upoznat o tragediji u obiteljima kada je župnik Čuček u Zagrebu seksualno napadao djevojčice.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:32 31.07.2018.

svaki dan novi zlocin iz katolicke crkve. Drugima bi odredjivali kako treba zivjeti, a ne mogu uvesti reda ni u svojim redovima.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
02:12 31.07.2018.

Sta je sa Splitskim biskupom i nadbiskupom??? Mostovi biskupi prije mjesec i po izbacili 5 pedofila nakon sto ih Jutarnji napao da ih godinama prikrivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije