Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galerija demantira

"Osobi pod imenom Ivo Sanader nismo prodali Picassa"

ivo sanader (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
13.10.2010.
u 11:35

Vlasnik newyorške galerije "Helly Nahmad" opovrgava da je bivši hrvatski premijer kod njih kupovao slike.

"Nije točna informacija da je osoba pod imenom Ivo Sanader kupila sliku u ovoj galeriji. Nisam znala da o tome piše u hrvatskim novinama. U arhivi nemam to ime, a vjerujte mi, da je kod nas kupljen Picasso, čija djela, točno je, prodajemo, sigurno bismo znali tko je svoju kolekciju obogatio našom vrijednom slikom".

Tim je riječima djelatnica newyorške galerije "Helly Nahmad" odgovorila na naš upit o prodaji Picassovih djela bivšem premijeru Sanaderu, kako piše tjednik Nacional. Kad je shvatila da bi svaka njena izjava mogla biti objavljena u novinama, povukla se i, ne želeći se predstaviti, zabranila fotografiranje u galeriji te upozorila da odgovore o klijentima i poslovanju može dati isključivo vlasnik, 33-godišnji Helly Nahmad.

Djelatnica nam je još potvrdila da se Picassove slike ne prodaju samo na aukcijama nego i "direktnom nagodbom s kupcima". Galerija koju je, kako tvrde u hrvatskim medijima, posjećivao Ivo Sanader tijekom boravka u New Yorku smještena je na prestižnoj Madison aveniji na uglu 76. ulice i u vlasništvu je obitelji Davida Nahmada, poznatog kolekcionara i milijunaša koji živi u Monte Carlu.

Na pitanje koliko stoje Picassove slike, djelatnica Galerije odgovorila je da su to "visoki milijunski iznosi, a najjeftinije djelo prodano je za tri milijuna američkih dolara".

Poslije nam se ipak javio i vlasnik Helly Nahmad. "Nikada nisam poslovao s osobom koja se zove Ivo Sanader i nitko pod tim imenom nije kupovao u mojoj galeriji", izjavio je kratko Helly Nahmad, vlasnik istoimene galerije.

Sanader je tijekom političke karijere pokazivao i kolekcionarske sklonosti pa upućeni tvrde da posjeduje umjetnička djela poznatih hrvatskih autora poput Vlahe Bukovca, Murtića, Berbera, Mihanovića, Račića, Kraljevića, Rabuzina i drugih. Iskusni newyorški dileri umjetnina upozoravaju da je Sanader mogao kupiti skupu sliku a da ona i dalje ostane pohranjena u ženevskim trezorima gdje obitelj Nahmad čuva tristotinjak djela Pabla Picassa čiju tržišnu vrijednost stručnjaci procjenjuju na milijardu američkih dolara.

Vlasnici galerija ne moraju ni govoriti o svome poslu i kome prodaju slike što je njihovo pravo i uglavnom se u takvim situacijama štite interesi kupaca.

Picassova djela ne gube na cijeni, a upućeni tvrde da Sanader, ako je kupio Picassa, može biti siguran da će istu sliku, zatreba li mu gotovina, opet prodati Nahmadovima, istina, po nižoj cijeni, ali se takvom transakcijom sigurno može oprati novac ili zavarati trag podrijetla novca. Neke od jeftinijih Picassovih slika zadnjih su godina kupovane za pet do deset milijuna dolara, a 2004. godine slika "Dječak s lulom" prodana je za 119,9 milijuna dolara.

Moraš li nekamo pobjeći, umjetničke slike i zlato najlakše je ponijeti sa sobom i unovčiti ih bilo gdje na svijetu, tvrde novokomponirani svjetski bogataši iz postkomunističkih zemalja.

Ključne riječi

Komentara 9

RE
returnofTito
11:50 13.10.2010.

Mos mislit, kupovao je u svoje ime, hahaha!!!!!!!!!!!! PLJUC!

MM
Mladen Miletić
11:55 13.10.2010.

Neide sa ispitivanjem doktora Sasnadera, jel je čist kao sunce daj sada nam treba pomoč iz Amerike tima se vjeruje pa da imna ju 1000 Qantanama a u stvari je broj nešto malo manji... Evo stiže pomoč iz bratske Nato-skee Amerike ne da je pokrao cijelu Hrvatsku te glupane i njihovu banku iz Austrije nego je mangup sahebo tu Američku intelegenciju i prodali su muslimanu-teroristu te slike, i onda je Sanader prekupac sa njim u vezi kupio od njega za 10 dolara te slike. a njemu dao oružije koje je Franjo krijumčario sa Zagorcima koji su imali drago najdraže kamenje ne od židova oteto nego Hrvatsko koje je poslje Polančec upkovao u Podravku i u Inu te nešto izvozio u Kinu. Nastavak sljedi jel kada mu nabacimo još putra i sutra 20 godina mu ne gine od zbog Ine presude demokratske fine....

MM
Mladen Miletić
11:59 13.10.2010.

Ukulac sada je prekupac ! Ostala stoka sitnoga zuba bleji u prazni prostor gleda a Sanader se još uvjek neda... Ali se trudimo da ga izludimo !!! Sada evo i Keruša sa svojom izjavom u korist Sanadera nije trošio Hrvatskoko nego je slike krao po Americi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije