Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEDOFILSKI SKANDALI

Osipanje vjernika osjeća i austrijska crkvena blagajna

samostan
Reuters
17.03.2010.
u 15:06

Čak tisuću vjernika razočaranih klerom u Donjoj Austriji proteklih je dana i tjedana okrenulo leđa Crkvi, njih oko 300 to je učinilo u Salzburgu, 850 u Vorarlbergu, 660 u Tirolu i zasigurno najveći broj u Beču.

BEČ – Cijenu zataškavanja spolnog i drugog zlostavljanja djece koje su činili svećenici – i s tim u vezi sve više Austrijanaca razočaranih klerom nakon niza potresnih ispovijedi i prijava žrtava zlostavljanja – plaća austrijska Katolička crkva. Naime, prema statističkim pokazateljima, broj istupa iz Crkve koji je već godinama u porastu (godišnje u Austriji Katoličku crkvu napusti između 30 i 45 tisuća vjernika), nakon nedavnih otkrića brojnih pedofilskih skandala poprima dramatične razmjere.

Kako pokazuju podaci, čak tisuću vjernika razočaranih klerom u Donjoj Austriji proteklih je dana i tjedana okrenulo leđa Crkvi, njih oko 300 to je učinilo u Salzburgu, 850 u Vorarlbergu, 660 u Tirolu i zasigurno najveći broj u Beču, čija se Nadbiskupija još uvijek nije oglasila.

No, ono što je već sada posve jasno iz prvih procjena, kada je riječ o osipanju vjernika, jest da bi 2010. godina zbog pedofilskih afera koje su se do sada držale u tajnosti, a sada izašle na vidjelo, mogla biti rekordna po broju istupa u povijesti austrijske crkve te srušiti prošlogodišnji neslavni rekord od 53.216 crkvenih bjegunaca.Tom su rekordu uvelike doprinijele skandalozne izjave svećenika iz Linza Gerharda M. Wagnera, kojeg je papa unaprijedio u pomoćnog biskupa, u kojima je negirao postojanje holokausta, optužio omiljenog dječjeg junaka Harryja Pottera za širenje sotonizma te prirodne katastrofe nazvao Božjom kaznom.

Dok razočaranim vjernicima preostaje samo čekanje boljih dana, statistički izvještaj pokazuje i to da u Austriji Crkva pokušava naći način kako bi spriječila urušavanje katoličkog temelja i zaustavila daljnje osipanje vjernika koje bi moglo prouzročiti milijunski manjak u crkvenoj blagajni. Potvrda tome je i izjava financijskog direktora dioceze Salzburg Josefa Lidickya koji je rekao da prema procjenama crkvenoj blagajni 2010. godine prijeti manjak od 9 milijuna eura ako se ostvare predviđanja da bi crkvenu općinu ove godine moglo napustiti 80 tisuća vjernika koji prosječno plaćaju 120 eura crkvenog poreza.

Da je Crkva u ozbiljnoj opasnosti jer je desetljećima skrivala zlostavljanje djece, svjedoči i čitav niz prijava sada već odraslih žrtava svećeničkog spolnog zlostavljanja u Austriji, među njima i najnovija iz samostana Wilten u Tirolu, u čijem je učeničkom domu navodno 50-ih godina prošlog stoljeća, sada već pokojni voditelj doma seksualno zlostavljao djecu. Isti počinitelj prijavljen je da je zlostavljao i neke dječake pjevačkog zbora iz Innsbrucka koji su u istome domu održavali glazbene probe.

Komentara 4

OB
-obrisani-
16:04 17.03.2010.

Nisu problem niti pedofili, niti vjernici koji odlaze, problem je NOVAC. Sada će biti manje novca a to boli. Za pedofilske skandale će se lijepo skrušeno pokajati i zamoliti oprost, ali 80 tisuća puta 120 Eura je ono što ih brine. Trebali su ranije misliti o svojim jebe..ivim pripadnicima kojima je izgleda bilo važnije oiviti djecu nego propovjedati vjeru. Dugo godina pod tepih skrivana prljavština je sada isplivala a “Omerta“ klera o tim nestašlucima će ih koštati i puno više od 9 mil Eura godišnje.

RU
Rumba
09:22 18.03.2010.

Bilo bi uistinu zanimljivo znati kuda odlaze svi ti ljudi koji su dosad vjerovali ?

DS
druga strana
09:35 18.03.2010.

Rumba ja ih poziv u islam, jer je islam ostao jedina prirodna čista vjera, ostale su se distancirale od prvobitnih božijih objava, a objavom Kur ana postale su ne važeće, ovo je stav islama, i Kur an je poslan svim ljudima kao zadnja božija objava za koju je Allah Dž.š. rekao da će biti sačuvana od pokušaja iskrivljenja do sudnjeg dana, ujedno je i zadnja objava, nenamećem nikom ništa, ali mi je dužnost da obavijestim ljude o čemu se radi. Po islamskom učenju sljedbenici knjige (Kršćani i Jevreji) koji čuju za islam i za poslanstvo Muhameda s.a.w. i odbiju da ga slijede biće vječno stanovnici vatre, Džehenema (pakla), pa gospodo valja bar proučiti šta kaže zadnja Božija objava Kur an i njegov zadnji poslanik Muhamed s.a.w., dok nibi bilo prekasno, jer kad duša dođe do grla nema više kajanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije