Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitarske tvrtke

'Oružana snaga' koja zarađuje milijardu i pol kuna godišnje

zastitari (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
07.07.2012.
u 12:45

Kažu da su zaštitari treća oružana formacija u Hrvatskoj. Prvo vojska, pa policija, pa – zaštitari. No, tek trećina njih obavlja takve poslove sigurnosti da imaju pravo na nošenje oružja. Ta trećina, pak, broji gotovo 5 tisuća ljudi!.

U najveći trezor koji u Hrvatskoj posjeduje zaštitarska tvrtka Adriatic security, na zadarskom Višnjiku, stanu stotine milijuna kuna. No, djelatnici u trezoru, čiji je posao da cijeli radni dan provedu s novcem u rukama, da ga broje, pipaju i pod prstima osjete one pohabane novčanice i falsifikate, trude se da im u trezoru novca bude – što manje!? – Zbog sigurnosti, ali i zato što novac mora kolati, ovdje se samo nakratko zadrži i otpremamo ga dalje – objašnjava nam spretni predsjednik uprave tvrtke Ivica Zdrilić.

Vlasnik tvrtke Nedjeljko Grabić i njegov direktor Zdrilić omogućili su novinaru i fotoreporteru Večernjeg lista da uživo vide što to oni sve u svojim trezorima (a imaju ih, osim u Zadru i u Zagrebu, i u Splitu, Puli, Dubrovniku, a još jedan uskoro u Slavoniji.

Adriatic security jedina je od hrvatskih zaštitarskih tvrtki koja obavlja i “obradu novca”, dakle gotovinski servis. I druge velike zaštitarske tvrtke u RH imaju blindirana vozila i prometuju s novcem, no ne obrađuju ga. To rade, inače, u bankama i Fini. Finin je gotovinski servis najveći, a kako se najavljuje, taj dio Fine država će privatizirati. – Dat ćemo ponudu za kupnju – kažu u Adriatic securityju. Ništa čudno jer tržište zaštitarskog biznisa u Hrvatskoj pred velikim je promjenama.

Kažu da su zaštitari treća oružana formacija u Hrvatskoj. Prvo vojska, pa policija, pa – zaštitari. No, to je tek djelomično točno jer nisu svi zaštitari naoružani, tek trećina njih obavlja takve poslove sigurnosti da imaju pravo na nošenje oružja. Ta trećina, pak, broji gotovo 5 tisuća ljudi! Zaštitarstvo je u Hrvatskoj vrlo razgranat posao i velika “industrija”. Ukupan prihod cijele grupacije iznosi gotovo milijardu i pol kuna (200 milijuna eura), tu je zaposleno gotovo 14.000 ljudi, a zaštitarskih je tvrtki formalno i više od 200.

Najveća je, prema zadnjim grupiranim podacima iz 2010., zaštitarska tvrtka Sokol-Marić iz Zagreba, koja po ukupnom prihodu drži od 21 do 24 posto hrvatskog tržišta i zapošljava oko 3500 zaštitara. Slijedi državna AKD Zaštita sa 1300 zaposlenih, pa Zvonimir Security iz Zagreba (850 zaposlenih), riječki Protect (570), Bilić-Erić iz Sesveta (520), Adriatic Security iz Zadra (600), tu su još i V grupa (500), Zaštita Zagreb (500), Klemm security (ove godine 783), Sigurnost Buzov iz Slavonskog Broda (320)...

Za ulazak na naše tržište zanimaju se i stranci. Njih zanima preuzimanje tržišta od hrvatskih tvrtki. Taj je proces već počeo

>>Cijelu priču pročitajte u Obzoru Večernjeg lista

Komentara 19

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:40 07.07.2012.

Zaštitari riskiraju život za 2500 kn dok vlasnici zarađuju milijune, minimalna plaća u tom sektoru bi trebala biti regulirana zakonom. Najveći je sokol marić da ali samo zato što sve poslove osiguranja za državne tvrtke on obavlja, naravno nikome nije sumnjivo kako to da uvijek ista tvrtka dobije natječaj. I još na kraju, sat rada zaštitara se naplaćuje od 40-50 kn a samome zaštitaru od toga ide 15 kn.

CR
crocro
13:44 07.07.2012.

Zaštitarske tvrtke se nadmeću - tko je jači, tko je veći. Vlasnici tvrtki se nadmeću tko vozi bjesniji terenac. Vlasnici tvrtki se nadmeću tko ima više voznog parka. Vlasnici tvrtki se nadmeću tko ima više nekretnina. Vlasnici tvrtki se nikada NE NADMEĆU koji će prvi objaviti koliku prosječnu plaću ima zaštitar i koliko sasti za tu plaću radi. Cilj je samo reklamiranje tvrtki i nadmetanje u snazi ali ne i plaći za radnika.

T1
t111
13:23 07.07.2012.

neke firme rade dumpinskim cijenama, a u biti peru novce preko tih firmi. i onda oni koji zaista rade svoj posao i od toga zive, propadaju. jer nemaju novac od sverca i ostalih nezakonitih radnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije