Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA

Orsat Miljenić: Turudićev prijedlog je uvođenje verbalnog delikta

Orsat Miljenić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
25.03.2015.
u 08:22

Da netko ide u zatvor zato što misli različito od mene o bilo čemu, mislim da ne dolazi u obzir, rekao je Miljenić

Prijedlog suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da se poricanje Domovinskog rata uvede u Kazneni zakon ministar pravosuđa Orsat Miljenić nazvao je uvođenjem verbalnog delikta. U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" poručio je da se to neće uvesti dok je on ministar.

- Da netko ide u zatvor zato što misli različito od mene o bilo čemu, mislim da ne dolazi u obzir - rekao je Miljenić, dodajući da bi to bilo suprotno i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Govoreći o slučaju Branimira Glavaša rekao je da je uvjeren da su Županijski, Vrhovni sud i Ustavni sud radili profesionalno te da nije bilo političkih utjecaja. Komentirao je i slučaj deložacije obitelji Cvjetković u Zagrebu.

- Svaka deložacija, pogotovo kad su djeca u pitanju, teška je i mučna. Vi imate jedan osjećaj solidarnosti i nelagode što se to događa. S druge strane, sudska odluka se mora poštivati - rekao je Miljenić, dodajući da sud može pogriješiti, ali država mora počivati na načelu poštivanja sudskih odluka. Upitao se što bi se dogodilo da se nekome tijekom godišnjeg odmora netko useli u stan i kaže da ne želi izaći van.

- To je nešto što ruši pravni sustav i što se ne bi trebalo raditi - rekao je Miljenić. Napomenuo je da i odgoda deložacije u konačnici povećava troškove deložiranih. Usprotivio se uvođenju zabrane deložacije iz jedine nekretnine rekavši kako to pravilo nema nijedna zemlja.

Miljenić je ponovio da zakon o stečaju potrošača, o čijem bi prijedlogu danas trebao raspravljati Sabor, nije čarobni štapić te da bi tu mjeru trebalo uvesti kada je društvo bogato. Miljenić je rekao da građanima treba omogućiti da izađu iz "dužničkog ropstva" te da u prezaduživanju veliki udjel imaju i vjerovnici koji su znali da dužnici ne mogu otplaćivati dug.

Što se slučaja Veljka Marića tiče, rekao je da su u više navrata tražili prepuštanje nove istrage  Hrvatskoj te izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

- Nažalost, zadnja odbijenica koju smo dobili je došla prije desetak dana. To je odluka suda na koju je moguća žalba, mi smo je iskoristili i sad ćemo vidjeti što će odlučiti Viši sud u Beogradu - rekao je Miljenić.

Odbacio je mogućnost da jedna od mjera koje bi išle prema smanjivanju troškova u Ministarstvu pravosuđa bude rezanje plaća sudaca.

>> 'Da, za vrijeđanje Domovinskog rata treba ići u zatvor'

>> Verbalni delikt nije mogao spasiti ni Tita. Koga može spašavati u demokraciji?

Komentara 30

DU
Deleted user
08:49 25.03.2015.

Malo sutra, ministatski Miljeniću Orsate, ne manipuliraj i ne obmanjuju ionako neuku hrvatsku javnost! Turudićev prijedlog nije nikakvo uvođenje verbalnog delikta, nego je u funkciji zaštite hrvatskoga nacionalnog interesa. U Kaznenom zakonu Francuske i Njemačko kažnjava se nijekanje francuskih zločina počinjenih tijekom alžirske borbe za neovisnost te nijekanje toga da su njemački nacisti odgovorni za holokaust nad Židovima. Jesu li Francuzi i Nijemci tim odredbama uveli verbalni delikt? Da ne bi! Pokazali su da su politički zrelo demokratsko društvo koje se zna suočiti s vlastitom prošlošću, za razliku od društva kakvo sada postoji u Hrvatskoj, a upravo zahvaljujući takvima kao što su Miljenić, njegov šef Milanović, bivši predsjednici države Mesić i Josipović, ministrica "spoljnih dela regiona" Pusićka i slične političke kreature.

GO
goran2hr
09:16 25.03.2015.

Verbalni delikt ste već davno uveli. Kroz "govor mržnje" u koji se po potrebi da svašta ugurati, a također i kažnjavanje "veličanja" ovog ili onog. Već prema želji lijevo-liberalne-eurofilske politike.

KR
krka
08:58 25.03.2015.

Pa normalno, za miljanića je normalno da se pljuje po Hrvatskoj, domovinskom ratu, Hrvatima, ali ne dao Bog da itko samo spomene srbe, lezbe ili pedere, partiju ili vladu. Onda odmah nastupa ostoja Ranković i milicajci. Za orsatija je također normalno da u Hrvatskoj policiji rade ratni zločinci, milicajci srao krajine, za njega je normalno da je džakula, pupavac, i ostali siju mržnju po Hrvatskoj, da graovai i misis mirt prijete braniteljima, predsjednici i svim neistomišljenicima.... PLAN 21 i nova pravednost! Sva je sreća da nakon Pantovčaka i Banski dvori uskoro mijenjaju stanare!!! LUSTRACIJAAAAA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije