Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo nevrijeme

Orkanska bura na Masleničkom mostu srušila rasvjetni stup

bura, vjetar, maslenica (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/24
10.02.2012.
u 07:40

Zbog orkanske bure i zimskih uvjeta zatvoreni su Krčki most i autoceste A1 i A6

Nakon jednodnevne stanke snijeg i vjetar ponovno su prekinuli promet u Hrvatskoj, a dodatno pogoršanje vremena najavljeno je za vikend koji je pred nama. Državna uprava za zaštitu i spašavanje upozorila je da se danas očekuje jaka i olujna bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, na udare i orkanska (brzina vjetra između 120 i 170 km/h, ponegdje na udare i do 200 km/h). Poslijepodne, navečer te u noći očekuje se snijeg u Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije te u Gorskom kotaru i Lici, pri čemu može pasti i više od 15 cm novog snijega. Mogući su snježni zapusi.

>>Hrvatska vojska krenut će u probna miniranja leda na rijekama

>>GSS-ovci spasili 70-godišnjaka slomljene noge

Orkanska bura zatvorila autoceste

Zbog orkanske bure autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica i autocesta A6 Rijeka – Zagreb između Delnica i Kikovice zatvorene su za sav promet. Samo osobna vozila smiju voziti između čvorova Posedarje i Maslenica na A1, Paškim mostom, Jadranskom magistralom od Bakra do Svete Marije Magdalene, na D25 Gospić – Karlobag te državnom cestom D54 Maslenica – Zaton Obrovački. Obilazak je za sve ostale cestom D27 Donji Karin – Obrovac – Gračac – (D50) – čvor Sveti Rok, priopćeno je iz HAK-a. Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp-prikolicama, kombi-vozila i kamione s ceradom do 6 tona.

U prekidu su trajektne linije Valbiska – Merag, Prizna – Žigljen, Jablanac – Mišnjak i katamaranske linije na riječkom području. Trajekti na liniji Brestova – Porozina i Valbiska – Lopar prevoze samo osobna i dostavna vozila. Najhladniji su jutros bili Slavonski Brod, Kopački Rit i Brestovac s izmjerenim -21 Celzijevim stupnjem. U četvrtak navečer snijeg je počeo padati i u Dubrovniku, Konavlima i Župi dubrovačkoj, a zabijeljelo se i na otoku Šipanu. Već u petak ujutro snijeg se u Dubrovniku gotovo otopio. Orkanski udari bure potrgali su pokazivač smjera vjetra na Masleničkom mostu te srušili rasvjetni stup.

>>Udari bure bacili ga na kolnik zbog čega je teško ozlijedio glavu

Stanje na području Splitsko-dalmatinske županije postupno se normalizira. Sa stanovništvom se ostvaruje komunikacija iako do manjeg broja zaselaka još nisu  probijene ceste. Prema izvješću Hrvatskih voda, ekstremno niske temperature, poledica i olujni vjetar u većem dijelu Hrvatske, a posebno u Slavoniji prouzročili su zaleđivanje vodotoka i velike probleme u odvijanju riječnog prometa te doveli do uvođenja redovitih mjera obrane od poplave i leda.

Grad Zagreb pomaže Splitu

Dodatnu pomoć Splitu dogovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na zamolbu načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Splita, zamjenika gradonačelnika Jure Šundova, javlja HRT.

Obilazak ugroženog područja grada Vrgorca

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, pročelnik PUZS-a Split Petar Škorić te načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić održat će u popodnevnim satima sastanak s gradonačelnikom i članovima Stožera zaštite i spašavanja grada Vrgorca, izvijestili su iz DUZS. Nakon izvještavanja o stanju na terenu i poduzetim aktivnostima, predviđen je obilazak ugroženog područja i službi na terenu.

HŽ: Činimo sve kako bi se promet odvijao redovito

Sve raspoložive mjerodavne HŽ-ove službe angažirane su kako bi se željeznički promet i u ovim teškim vremenskim uvjetima odvijao redovito, istaknuli su iz HŽ-a. Unatoč otežanim vremenskim uvjetima vlakovi voze, a zadnjih su dana često bili jedino prometno sredstvo kojim su putnici mogli stići do svojih odredišta. Istovremeno zbog loših vremenskih uvjeta, koji su bili uzrok kvarovima, neke vlakove morali smo otkazati, a neki vlakovi kasne. Na pojedinim dionicama, gdje je to moguće, organiziramo alternativni prijevoz autobusima, istaknuli su iz HŽ-a. 

>>Sve o snježnom nevremenu u Hrvatskoj čitajte i u našem specijalu

Komentara 29

JD
John Doe Jr.
10:11 10.02.2012.

treba onda hitno poslat 5 brigada hv u split kako bi ćistili snijeg

CA
cro.army
10:31 10.02.2012.

Dogovorio Bandić na zamolbu... Šljiva na oku..

OB
-obrisani-
21:53 10.02.2012.

se most još drži?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije