Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ SE NE ZNA TKO JOJ JE VLASNIK

VIDEO Organizira se aukcija za prodaju: Pogledajte kako izgleda jahta koja je zaplijenjena u Hrvatskoj

Trogir: Jahta Royal Romance
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/7
19.04.2024.
u 21:02

Odvjetničko društvo iz Zagreba nastoji dokazati da pravi vlasnik megajahte nije Medvedčuk, točnije njegova supruga, već da je godinama prije pokrenuo prodaju jahte tvrtki Lanelia Holding te da je ona stvarni vlasnik jahte. Sada se i u ukrajinskim dokumentima pak navodi da je vlasnik Lanelia Holding

Završen je prvi dio natječaja za organizatora aukcije za prodaju organizatora aukcije jahte Royal Romance, koja se trenutno nalazi u trogirskoj luci nakon što je njezin vlasnik - ili navodni vlasnik jer se vlasništvo osporava na sudu - bivši ukrajinski moćnik i pro-ruski oligarh Viktor Medvedčuk stavljen pod sankcije EU. Na poziv ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom javile su se četiri svjetske kuće, a konačni odabir bit će za tjedan dana.

I dalje ostaje nejasno što se zapravo događa - ukrajinska strana ponovno govori da je pravno sve čisto i da su iz Hrvatske dobivene sve dozvole i odluke, te stoga i kreću s prodajom, pritom se pozivajući na sudsku odluku Županijskog suda u Splitu iz 2022., dok iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa cijelo vrijeme govore da je postupak kompliciran i da je još u toku. To je prvi put da se organizira prodaja zamrznute imovine u inozemstvu u povijesti Ukrajine i ARMA-e.

Na megajahtu Royal Romance, dugu 92 metra, koja je 101. na popisu svjetskih superjahti i vrijedna više od 200 milijuna eura, 2022. godine stavljena je plomba dok je bila usidrena u Rijeci te je potom odvezena i privezana na vez u trogirskom brodogradilištu, i to po zahtjevu ukrajinskih vlasti zbog sumnje da je vlasništvo proruskog ukrajinskog oligarha, bivšeg zastupnika i navodno kuma Putinove kćeri Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju, koji je i na listi sankcioniranih osoba na Zapadu.

Hrvatska je jahtu zaplijenila na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine u sklopu pružanja međunarodne pravne pomoći. Odvjetničko društvo iz Zagreba Gajski, Grlić i Prka, pak nastoji dokazati da pravi vlasnik megajahte nije Medvedčuk, točnije njegova supruga, već da je godinama prije pokrenuo prodaju jahte tvrtki Lanelia Holding te da je ona stvarni vlasnik jahte. Sada se i u ukrajinskim dokumentima pak navodi da je vlasnik Lanelia Holding.

POVEZANI ČLANCI:

Ovu jahtu s 5 paluba izgradila je poznata nizozemska brodograđevna tvrtka Feadship. Plovilo ima, između ostalog, lift i 12-metarski bazen koji se pretvara u vodopad. Jahta istovremeno može primiti 14 gostiju i 22 člana posade. No to nije jedino što će ići na prodaju od Medvedčukove imovine, doduše s razlikom da je ostatak u Ukrajini. Ukrajina je stavila na aukciju automobil Maybach i 20 kolekcionarskih satova Viktoru Medvedčuka, a među njima su i satovi s portretom Medvedčukove supruge Oksane Marčenko i Kremlja.

Za automobil Maybach model 57 kažu kako je "u tehnički u dobrom stanju (akumulator napunjen, motor radi). Procijenjena kilometraža je 81312 km, a vlasnik automobila iz 2003. godine je Sport-Tour Investment Company LLC. - Automobil nema značajnijih ogrebotina, udubljenja ili drugih vanjskih oštećenja. Ima skoro nove zimske gume Nokian Hakkapeliitta. Unutrašnjost automobila je izrađena od bijele prave kože i drva - opisuje ARMA automobil.

Foto: Ukrajinska Agencija za povrat i upravljanje imovinom

Na prodaju je stavljeno 20 kolekcionarskih satova - Rolex, Cartier, Breguet, Dolce & Gabbana, Frank Muller, Patek Philippe, Vacheron Constantin i Gold Time. Među neobičnijim modelima je sat marke Parmigiani Fleurier s likom Oxksane Marčenko, supruge Medvedčuka na brojčaniku, te onaj s obrisom Kremlja.

Prodat će se i više od 260 slika - sada se slike nalaze u Nacionalnom muzeju umjetnosti. Najveći dio zbirke čine djela zakarpatskih umjetnika 20. stoljeća, posebice Jozefa Bokšaya, Havrila Hlyuka i Adalberta Erdelija. Tu su i ikone od jantara i perli. Cijena slika tek treba utvrditi, ali stručnjaci kažu da Bokšajevi pejzaži mogu koštati 20 000-25 000 dolara, a Erdelijevi radovi 50 000 dolara. Sva dobivena sredstva sa svih aukcija ići će u državni proračun.

GALERIJA Jahta Royal Romance u Trogiru

Trogir: Jahta Royal Romance
1/13

Komentara 8

GA
Gastarbeiter2
21:53 19.04.2024.

Hrvatski porezni obveznik je u svakom slučaju tu kao jamstvo kada se pojavi stvarni vlasnik.

FR
Franjo2023
22:20 19.04.2024.

Rusi ce dobiti rat a onda ce vlasnik jahte isporuciti racun Hrvatskoj:-)

SE
Serengeti
12:04 20.04.2024.

Koje zavrzlame.... Jedino je sigurno da će svu štetu, kada se završe žalbe svih uključenih, na kraju platiti država Hrvatska tj svi mi hrvatski građani. Bravo AP!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije