Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rangiranje liječnika

Ordinacije kao hoteli –od jedne do pet zvjezdica

'27.11.2009., Rijeka, Hrvatska -  Rijecki Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
Autori: Sonja Hoffman, Valentina Wiesner Mijić
05.11.2012.
u 20:30

Liječnički odgovor: Veselimo se ocjenama izvrsnosti, no zvjezdice neće imati smisla ne uloži li država novac u opću praksu, ali i ne stimulira li novčano najbolje

– Od sljedeće godine napravit ćemo rangiranje od jedne do pet zvjezdica za ordinacije opće prakse. Tko naručuje klikom miša, dobit će jednu zvjezdicu, tko \"mjeri\" pacijenta dobit će dvije... Šetat ćete ulicom i odmah vidjeti tko ima jednu ili pet zvjezdica, a tko se želi liječiti tamo gdje je jedna?! – iznenadio je ministar zdravlja Rajko Ostojić najavom rangiranja kvalitete ordinacija opće prakse, na konferenciji Dani hrvatskog osiguranja u Rovinju, koju desetu godinu zaredom organizira HGK. Novost koju uvodi ministar Ostojić trebala bi utjecati na to da liječnici unaprijede preventivu jer će oznakama kvalitete biti nagrađeni za praćenje stanja pacijenta. – Promjena životnog stila je ključna! Drakonske kazne farmaceutskoj industriji \"režu\" samo u Americi, maknuli su i duhansku industriju, Bogu hvala. Ne mogu jedino prehrambenu, ona upravlja svijetom, vrte se reklame za brzu hranu, grickalice... – istaknuo je Ostojić.

Žulja ga nepravda

Obećao je da nikad neće uvesti bonus-malus sustav koji nagrađuje što se ne ide k liječniku. – Vidio sam sustav u kojem su se bonusi davali za to što se tri godine ne ide k liječniku pa je žena čekala tri mjeseca da napuni te tri godine nakon što je otkrila kvržicu na dojci. Kad je otišla na pregled, već je imala metastazu – ogorčen je Ostojić. A obiteljski liječnici Ostojiću poručuju: \"Veselimo se ocjenama izvrsnosti, no zvjezdice neće imati smisla ne uloži li država novac u opću praksu, ali i ne stimulira li novčano izvrsne liječnike\". Kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi. – Već imamo indikatore kvalitete koja se može mjeriti po broju pacijenta koji nas biraju, no izvrsnost ovisi o obavljanju kompliciranijih zahvata poput male kirurgije, EKG-a, ultrazvuka – istaknuo je dr. Mario Malnar iz KOHOM-a. Za obavljanje takvih zahvata nužna je oprema koju obiteljski liječnici sami ne mogu kupiti. Pojasnio je da bi onda u kupnji aparata trebala s 50 posto sudjelovati država, 10 posto županija, a ostalo bi podijelili liječnici u domu zdravlja. Slično je i s kućnim posjetima koje država liječniku ne plaća, a kada bi odvojila samo 150 kuna po posjetu, uštedjelo bi se stotine milijuna kuna na bolničkim danima, istaknuo je i dodao da takav prijedlog nije bolnicama u interesu jer bi imale više praznih kreveta i morale bi obavljati više zahvata dnevno. U sklopu Strategije hrvatskog zdravstva do 2020., Ostojić želi poboljšanje hitne medicinske pomoći i skraćenje lista čekanja. Smeta mu i nepravda koju trpe umirovljenici s mirovinom višom od 5400 kuna, koji plaćaju dodatnih tri posto doprinosa. – Ako netko ima malo višu mirovinu, dvostruko se oporezuje, nakon što je 40 godina izdvajao zdravstvene doprinose. Zato ćemo to do kraja mandata ukinuti! Kad napravimo proračun – najavio je Ostojić.

Treba 10 milijuna ljudi

Na panelu o komplementarnosti državnog i komercijalnog zdravstvenog osiguranja, ministar zdravlja najavio je i da bi dugoočekivani provedbeni pravilnik, koji će regulirati jači ulazak osiguravatelja u dobrovoljno zdravstveno osiguranje, mogao biti dovršen 2013. godine. No, regulativu privatnih zdravstvenih osiguranja neće složiti još barem dvije-tri godine.

– Nepotrebno je da se HZZO bavi privatnim osiguranjem – poručio je Ostojić. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga ukazao je na istraživanje koje pokazuje da bi sustav solidarnosti zdravstvenog osiguranja mogao funkcionirati uz najmanje 10,1 milijun članova zdravstvenog fonda.

Komentara 3

OB
-obrisani-
20:43 05.11.2012.

Ministar Ostojić sa ravnateljom HZZO-a Vargom mogao bi savjet potražiti od ministrice socijale Opačićke, u svezi rangiranja sa pet zvjezdica za ordinacije-privatne opće medicine. Šetati će mo ulicama i gledati tko ima pet zvjezdica i lječnika sa jednom zvjezdicom. Kolikoo je samo liječnika-bogataša ugovornih, zakupljenog ili uglavnom privatnog sektora. Mnogi ne znaju izmjeriti tlak, ispuniti pravilno uputnice itd. ... Što njima znaći tada ljepota ordinacije, ako u nju zalaze pacijenit, a izlaze nezadovoljnici. Bilo bi bolje uložiti u provjeru mnogih elitnih obiteljskih lječnika, no u ljepotu ordinacije. Koliko onih bez krova nad glavom dolazi u takve ordinacije po pomoć, ili će i pacijenti imati pet zvjezdica. Bilo bi poželjno da se smanje troškovi raznih konferencija, ili ih možda snose farmaceutske kuće. Ove nesposobnjakoviće treba prizemljiti.

DR
Drivo
21:27 05.11.2012.

Nista od toga sve dok postoji takozvana mreza gdje jednostavno nema konkurencije i konkurentnosti! Lijecnici ionako imaju pune ordinacije zahvaljujuci glavarinama, pedijatara, ginekologa i ortodonata nema ni za lijek ginekologa ima malo, ljekarne su zadovoljne svojim postojanjem jer - svimaa takozvana mreza ubija konkurenciju pa mogu mirno raditi sa i bez zvjezdica!

ME
Medo123
22:38 05.11.2012.

Rangiranje po zvijezdicu svakome ko preporucuje lijekove koje njemu donose proviziju tako da mogu strani farmaceuti poslovat. Našu su Plivu prodali da nemoramo vise preferirati Hrvatsko. Pitanje je kad ce poceti prodavat osiguranja pa cemo imati sustav ko Ameri prije Obame

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije