Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mađarski premijer

Orban: 'U opasnosti smo da izgubimo Srbiju. Ona ima druge opcije'

FILE PHOTO: Hungarian PM Orban
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/3
11.02.2024.
u 14:37

Objasnio je da je jedina opcija koju vidi za Ukrajinu to da postane "neutralna zona između Rusije i Zapada"

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je kako smatra da bi zapadni Balkan trebao biti prioritet Europske unije u smislu proširenja, a naročiti naglasak stavio je na Srbiju. Orban je inače poznat po odličnim odnosima sa Srbijom i njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Moramo završiti stare zadatke proširenja prije nego počnemo s novim proširenjem u Ukrajini. Ako ne integriramo Srbiju što je prije moguće, izgubit ćemo ju. Srbija ima druge opcije, upravo su sklopili sporazum o trgovini s Kinom" istaknuo je Orban u razgovoru s bivšim austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom za Die Presse.

Prema njemu, Ukrajina je svoju šansu za ulazak u NATO savez imala 2008. godine, kada je Rusija bila "znatno slabija", no zemlje članice tada se nisu s time složile. "Nismo uspjeli uspješno završiti pristupne pregovore Ukrajine i Gruzije, te su prospekti da Ukrajina postane buduća članica Europske unije i NATO-a izgubljeni" ocijenio je mađarski premijer.

Objasnio je da je jedina opcija koju vidi za Ukrajinu to da postane "neutralna zona između Rusije i Zapada". Ako u tome ne uspije, kaže, Ukrajina će izgubiti svoju zemlju. "Rusi će ju uništiti ponovno i ponovno" dodao je, pa otkrio kako je primijetio da Rusija priprema invaziju.

"Nisam to očekivao dugo, ali dva tjedna prije no što je rat počeo bio sam u Moskvi i imao sam osjećaj da je invazija moguća. Nakon posjeta, prijavio sam svoje dojmove glavnom tajniku NATO-a i rekao mu da smo u problemu, jer Rusi smatraju da će prije ili kasnije morati riješiti sukob u Ukrajini silom ako se ona pridruži NATO savezu" rekao je Orban, dodavši kako će Mađarska učiniti "sve što može" kako bi se postigao barem prekid vatre, i stvorili uvjeti za pregovore.

GALERIJA Kako je Putinu zadan veliki udarac: Ovi čelnici nagovarali su Orbana

FILE PHOTO: Hungarian PM Orban
1/12
Ključne riječi

Komentara 15

LE
Levanto
16:01 11.02.2024.

Otvoren ruski plaćenik ka i Vučić. Treba mu da bi bolje torpedira EU.

Avatar cipelcug oluja 45
cipelcug oluja 45
20:29 11.02.2024.

Nista bez Srbije...

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
23:23 11.02.2024.

Mađarski režim nije dostojan član i stoga bi ga trebalo delegirati u djelomično članstvo dok se ne uskladi s vladavinom prava i Orbánova vlada ne bude smijenjena. Ne treba nam još jedan ruski saveznik koji radi suprotno i EU i NATO organizacijama.Euroazijska ekonomska unija koju predvodi Rusija i uključuje Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan bila bi alternativna organizacija kojoj bi se Mađarska pridružila kao mlađi partner Moskve ako Orban želi istočni smjer za Mađarsku. Mađari mogu živjeti zajedno sa svojim ruskim drugovima a isto tako i Srbija.Neka Putin odstupi od Ukrajine i neka si uzme Mađarsku i Srbiju gdje se i većina građana žele pridružiti, biti dio i podržavati Putinov režim i politički i ekonomski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije