Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKA KAO KUKAVIČJE JAJE

Orban i ne sakriva svoj plan za Europsku Uniju: 'Moramo okupirati Bruxelles!'

European Union leaders summit in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/20
08.04.2024.
u 15:49

Politico.eu kao jedan od primjera navodi i kupnju i renoviranje vile u Bruxellesu iz 18. stoljeća u kojoj je nekada bilo smješteno belgijsko ministarstvo financija. Kako se najavljuje, vila će postati "mađarska kuća", za koju se kaže kako je najnoviji dodatak rastućoj ofenzivi meke moći Budimpešte u Bruxellesu. U ovom projektu jednu od ključnih uloga ima organizacija Mathias Corvinus Collegium (MCC), koju podržava Orban i koju vlada obilato financira, a za koju se kaže kako postoji vjerojatnost da će zaposlenici te organizacije biti nova generacija mađarskih vođa.

Tijekom proteklih nekoliko godina, uzevši u obzir stajališta i odluke mađarske vlade, Mađarska je na neki način postala kukavičje jaje Europske unije. Najveću odgovornost za to svakako ima mađarski premijer Viktor Orban koji je često kritizirao odluke EU i Bruxellesa, ali i zaustavljao neke od procesa. Poslije bi na njih pristajao, ali tome su prethodila dugotrajna pregovaranja, ali i ustupci njegovoj zemlji.

Neke od njegovih stajališta u analizi prenosi i portal Politico.eu, podsjećajući na njegovu izjavu krajem prošle godine kada je poručio: “Moramo ići dublje, zauzeti pozicije, okupiti saveznike i popraviti Europsku uniju. Nije dovoljno biti ljutit. Moramo preuzeti Bruxelles.” Neke od svojih stajališta ponovio je i sredinom ožujka na skupu u Budimpešti u povodu obilježavanja mađarskog nacionalnog dana.

– Ako želimo zadržati slobodu i suverenitet Mađarske, moramo okupirati Bruxelles i unijeti promjene u Europsku uniju – izjavio je Orban.

Međutim, sve to što Orban radi nailazi i na reakcije EU, čiji su mu čelnici zaprijetili prekidom financiranja zbog zabrinutosti za demokraciju i slobodu tiska u Mađarskoj. Njegova bivša saveznica, a sada kritičarka Zsuzsanna Szelényi, koja je i autorica knjige “Tainted Democracy”, smatra kako je jedan od razloga ovakvih Orbanovih stavova činjenica da se mađarski premijer više ne suočava sa značajnom oporbom u Budimpešti, posebno nakon što je 2022. godine ponovno izabran na premijersko mjesto i to s dvotrećinskom većinom.

– Orbán se ne mora brinuti o gubitku vlasti kod kuće jer je ima golemu moć. Njegov je cilj sada širi od Mađarske. Ovo je već neko vrijeme prilično očito. On ne samo da želi zaštititi svoj režim u Mađarskoj već i utjecati na političku kulturu u Europi. Bruxelles je kamen temeljac ovoga – rekla je Seleni.

FOTO Prosvjedi u Mađarskoj protiv Orbana

European Union leaders summit in Brussels
1/18

Politico.eu kao jedan od primjera navodi i kupnju i renoviranje vile u Bruxellesu iz 18. stoljeća u kojoj je nekada bilo smješteno belgijsko ministarstvo financija. Kako se najavljuje, vila će postati "mađarska kuća", za koju se kaže kako je najnoviji dodatak rastućoj ofenzivi meke moći Budimpešte u Bruxellesu. U ovom projektu jednu od ključnih uloga ima organizacija Mathias Corvinus Collegium (MCC), koju podržava Orban i koju vlada obilato financira, a za koju se kaže kako postoji vjerojatnost da će zaposlenici te organizacije biti nova generacija mađarskih vođa.

– Cilj je udruge osigurati ljudima intelektualne resurse za suprotstavljanje dominantnoj kulturi koja želi nagurati rodnu politiku u naše grlo i uništiti našu prošlost. Kako je LGBTQ preuzeo EU? – rekao je na nedavnom događanju MCC-a u Bruxellesu direktor MCC-a Frank Furedi.

Najavljeno je i kako će MCC u utorak 9. travnja predstaviti izvješće u kojem će upozoriti na nastojanja da se stvore "ujedinjene europske države”. Ističe se da će to biti prilika da se digne glas i otkrije što rade elite EU iza leđa europskih građana. U sklopu svih tih aktivnosti spominje se i časopis i web-stranica The European Conservative koju financira mađarska vlada, a koja konzervativno gleda na vijesti iz EU.

U analizi portala Politico.eu stoji kako Mađarska gleda na sljedeće mjesece kao na ključni prozor za političke promjene uoči europarlamentarnih izbora u lipnju. Dosadašnja istraživanja pokazuju jačanje desnice, što se poklapa s preuzimanjem kormila Vijeća EU od Mađarske.

– Već dugo nisam vidio tako dobru priliku da nacionalne, konzervativne, suverenističke i kršćanske snage postanu dominantne u Europskoj uniji. To nije revolucija preko noći. Ali promjena bi mogla početi od lipnja. To je moja nada i radim na tome. Pokušat ću igrati ulogu u ujedinjenju desnice... i počistiti socijalističke, ljevičarske, progresivne, liberalne opasne momke – poručio je Orban.

Treba podsjetiti i da je Orbanova stranka Fidesz 2021. godine napustila Europsku pučku stranku (EPP), s tim da se špekulira kako će se uskoro nastojati pridružiti desničarskim Europskim konzervativcima i reformistima (ECR).

Poslije svih tih izjava i koraka mnogi se pitaju što Orban želi i koji mu je cilj. Naime, premijer Mađarske govori protiv birokracije, migranata, LGBTQ agende, pomoći Ukrajine u ratu protiv Rusije… Međutim, ono što ne žele jest sugeriranje da bi Mađarska trebala napustiti EU, odakle i dalje dolazi znatna količina novca za razne projekte. Isto tako, EU i dalje ima u Mađarskoj veliku potporu, što pokazuju i nedavna istraživanja u kojima stoji kako 72 posto građana Mađarske vjeruje da je njihovo članstvo u EU dobra stvar.  

– Orbán može kritizirati Europsku uniju. Može reći da ide u pogrešnom smjeru, ali ne može se igrati s članstvom Mađarske u EU. To je crvena linija čak i za birače njegova Fidesza – rekao je András Bíró-Nagy, direktor Policy Solutions.

Peter Magyar, a lawyer and businessman formerly close to Hungary's ruling nationalist government, waves during a protest demanding the chief prosecutor Peter Polt and Prime Minister Viktor Orban to resign, in Budapest, Hungary, March 26, 2024. REUTERS/Bernadett Szabo Photo: BERNADETT SZABO/REUTERS
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS

To upućuje na to kako Orban i njegovi saveznici ne kane poduzeti korake koji bi doveli do toga da Mađarska napusti EU, nego insistiraju na tome da se EU mora preoblikovati, više ovlasti dati nacionalnim vladama, a manje o institucijama u Bruxellesu. Možda je najbolji prikaz mađarske vizije EU njihovo izricanje veta na odluke u Bruxellesu za koje je bio neophodan konsenzus 27 zemalja EU.

Važno je znati i da Mađarska u srpnju preuzima kormilo Vijeća EU na šest mjeseci, tako da već sada mnogi u Bruxellesu smatraju da tijekom toga vremena mogu očekivati sve i svašta. Očekuje se kako će se Mađarska tijekom svog predsjedanja Vijećem EU zauzeti protiv migracijske politike EU, ali i protiviti proširenju EU, s tim da će se pri tome fokusirati na težnje zemalja zapadnog Balkana, a ne na Ukrajinu, što neki zagovaraju. Očekuje se isto tako i da tijekom tih šest mjeseci neće biti naglaska na klimi… Tih šest mjeseci Orban i Mađarska imat će osigurano mjesto na globalnoj pozornici.  

– Mađarsko predsjedanje Europskom unijom preklapat će se s predsjedničkim izborima u SAD-u. Učinimo Europu ponovno velikom! Pravu promjenu može donijeti nova europska desnica, čiji smo mi, Mađari, dio. Dolje Bruxelles. Živjela Europa! – poruka je Orbana koju prenosi Politico.eu.

VIDEO: Zaglušujući tutanj, a onda se zemlja pomakla: Pogledajte nevjerojatnu snimku odrona kod Mostara

Komentara 7

AN
AntePortas9
16:27 08.04.2024.

Sekta iz Bruxellesa je planirano zlo za sve europske narode. ..

SE
Serengeti
13:20 08.04.2024.

Znači Orban želi prvo proširenje EU na zemlje Balkana, a tek onda Ukrajinu? Želi manje ilegalnih migracija i manje rodne ideolgije? Što je tu loše? Ovaj članak je zapravo reklama za Orbana. Nakon ovoga što sam pročitao i ja želim glasati za Orbana 🤣😂

FU
Fusnota
15:44 08.04.2024.

Orban želi da Milorada i Parizers u Eu .koji tamo ne žele. Čudno da nije Parizeru dao do znanja da prizna R.Kosovo ,pošto zna da Srbija i slučaju agresije na R.KOSOVO ne može pobijediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije