Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK na popravnom

Sud USKOK-u: Morate bolje objasniti optužbe za Čehoka

\'varazdin/medjimurje, 21.05.2009., varazdin, gradonacelnik varazdina ivan cehok Photo: marko jurinec/Vecernji list\'
Marko Jurinec/Pixsell
10.05.2012.
u 11:07

USKOK na popravnom: optužnica protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte i drugih vraćena u istragu

Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik te bivši saborski zastupnik, i Davor Patafta, poduzetnik, koji je svojedobno za svoj izlazak iz istražnog zatvora u Remetincu položio rekordnu jamčevinu od 12 milijuna kuna, u tom trenutku najveću u povijesti hrvatskog pravosuđa, danas su imali razloga za sreću.

Našli nedostatke

Naime, optužnica koju je protiv njih podigao USKOK, a o čijoj je pravomoćnosti na nekoliko ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivalo optužno vijeće pod presjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić, vraćena je USKOK-u na nadopunu istrage. Konkretnije, optužnica protiv političko-poduzetničkog dvojca te Tomislava Kezelja, Narcise Huljev, Hrvoja Vojvode i još triju tvrtki u Pataftinu vlasništvu još nije pravomoćna jer je USKOK-u naloženo da ispravi ili bolje obrazloži neke njezine navode. Tako prema stavu optužnog vijeća USKOK mora bolje obrazložiti i argumentirati zašto smatra da su se Čehok, Patafta i N. Huljev udružili radi počinjenja djela.

Osim toga, tužiteljstvo mora razjasniti i nalaze vještaka jer je stav optužnog vijeća da su oni proturječni, a proturječja se po potrebi mogu ukloniti i novim vještačenjem. USKOK u roku od osam dana mora donijeti rješenje o nadopuni istrage, nakon čega proširena istraga može trajati i do godinu dana.

Odluku optužnog vijeća strane u postupku, očekivano, dočekale su dijametralno suprotno.

– Naravno, postupit ćemo po odluci optužnog vijeća iako se s njom ne slažemo i smatramo da su stvari u optužnici dovoljno razjašnjene – kazala je Ksenija Krizman, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Jasna Novak, braniteljica Ivana Čehoka, očekivano bila je zadovoljna donesenom odlukom.

Druga vraćena

– Sretni smo što je sud prihvatio naše stavove jer smo vrlo argumentirano obrazlagali zašto ova optužnica ne bi trebala opstati. Na ovu odluku pozitivno je reagirao i moj klijent – kazala je Jasna Novak.

Ovo je druga optužnica u nekoj od većih korupcijskih afera koja je USKOK-u vraćena na nadopunu istrage. Zbog sličnih razloga, nejasnoća u nalazima vještaka te nedovoljno argumentirane teze o udruživanju radi počinjenja djela svojedobno je u nadopunu istrage vraćena i optužnica u slučaju Bankomat.

Kako tamo USKOK ni nakon zahtjeva suda nije obrazložio zašto smatra da je riječ o udruživanju radi počinjenja djela, ta je točka otpala i prije no što je optužnica potvrđena. Što se pak tiče Čehoka, Patafte i ostalih, oni će očito još neko vrijeme pričekati dok optužbe protiv njih, da su svojim međusobnim poslovima Grad Varaždin oštetili za 50 milijuna kuna, odnosno da su omogućili Pataftinim poduzećima da u poslovima s Gradom Varaždinom “zarade” 35,8 milijuna kuna, budu potvrđene ili potpuno odbačene.

Komentara 10

Avatar mlijeko
mlijeko
12:07 10.05.2012.

Naravno da će optužnica protiv Čehoka biti odbačena jer radilo se prvenstveno o političkom obračunu, a elemenata kaznenog djela nema. Da je tako, pokazuje odbačaj kaznene prijave protiv Zdravka Ronka saborskog zastupnika SDP-A i GRADONAČELNIK POŽEGE KOJI JE POZAJMICAMA I MJENICAMA DARIVAO VLADU ZECA sa 26 milijuna kuna, a da ovaj nije napravi NIŠTA za grad Požegu. Kako za to djelo Ronka nema elemenata kaznenog djela po odvjetniku USKOK-a Novaku, ne vidim zašto b drugo pravilo vrijedilo u Varaždinu.....

SO
Somelier
12:08 10.05.2012.

Pitam se, kako može sve te predmete sudac Ivan Turudić kvalitetno riješavati kao da je to domaća zadaća u školi. Pogotovo suditi vladi ili vladinim dužnosnicima. To bi morali biti posebno kvalificirani sudci a ne da sudi od krađe bicikla pa do ingerencija vlade. Luda smo država. Bravo Čehok ti si jedino nešto korisno napravio za Varaždin

EN
ENTUZIJASTA
12:04 10.05.2012.

Kad i USKOK zapošljava kadrove po političkom ključu ili nepotističkom metodom. Dobri su samo za otkrivanje krađe bicikla i to ako ga lopov ostavi pred policijom na dulje vrijeme. Kad neko nešto ne prizna,ne znaju oni dobiti spor! A istrage su im tipa onog isušivanja jezera za tijelo A.Bilić ili neznanja da im u zaplijenjenom autu na suvozačkom mjestu u pretincu spremljeno oružje kojim je izvršeno ubistvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije