Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Optuženi Bauković negira da je ubio Dragicu Bođanac

zoran bauković,suđenje (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
30.12.2013.
u 15:21

Nakon ubojstva u Iloku, Bauković je počinio u Srbiji još neka kaznena djela pa je završio u zatvoru, odakle je prije dvije godine izručen Hrvatskoj

Zoran Bauković (37) i danas je na Županijskom sudu u Vukovaru, na kraju dokaznog postupka negirao optužbe da je sredinom siječnja 1997., kada je još bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi u Iloku, gdje je tada bila međunarodna uprava UNTAES-a, Dragicu Bođanac (46) prvo udario tvrdim predmetom i srušio na tlo, a potom joj iz blizine pucao u glavu iz automatskog oružja kojim je prije toga pucao u zrak pa i u vozilo UNTAES-a u kojemu je bio Dragičin suprug Miroslav Bođanac, tada pripadnik mješovite policije te ga ranio u nogu. Potom je pobjegao u Srbiju gdje se skrivao i predstavljao s još tri imena osim svoga, na koje je imao lažne isprave.

Kako je priznao na sudu, u Hrvatsku je i nakon siječnja 1997. dolazio više puta s putovnicom na ime Zoran Vasiljević. Odlazio je i Austriju i Nizozemsku, navodno tražeći posao, s krivotvorenim ispravama na ime Miroslav Jaranović i Sergej Lakatoš. Zbog toga je, kažu u PU vukovarsko-srijemskoj, trebalo 14 godina dok nije završeno kriminalističko istraživanje ovog slučaja.

Nakon ubojstva u Iloku, Bauković je počinio u Srbiji još neka kaznena djela pa je završio u zatvoru, odakle je prije dvije godine izručen Hrvatskoj. U svoju obranu Bauković tvrdi kako je u Iloku bio u danima kada se dogodio zločin, ali vrlo kratko i to kod rođaka na "krsnoj slavi" te je cijelo vrijeme bio u kući do odlaska u Banju Luku. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Cvrković drži kako nije dokazano da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Ne postoji ni jedan očevidac koji bi mogao potvrditi učin kaznenog djela, a mjesto zločina je kompromitirano

Baukovićev odvjetnik

– Ne postoji ni jedan očevidac koji bi mogao potvrditi učin kaznenog djela, a mjesto zločina je kompromitirano jer na mjestu nije pronađeno tijelo Dragice Bođanac. U postupku nije utvrđeno iz kojeg je oružja pucano, odnosno nije utvrđeno iz kojeg je oružja oštećenica usmrćena, kao što nije utvrđeno je li pucano iz istog oružja na vozilo UNTAES-a i na oštećenicu Dragicu Bođanac – rekao je odvjetnik Cvrković dodajući kako je znakovito da je suprug ubijene prepoznao Baukovića kao počinitelja ubojstva, ali ga nije prijavio.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetništva, Miroslav Šarić drži kako ima više činjenica i indicija da je optuženi počinitelj ovog kaznenog djela i da je dokazano kako je ista osoba ubila Dragicu Bođanac i pucala u vozilo UNTAES-a.

– Prema opisu ozljeda vještaka Dragica Bođanac zadobila je ozljede tupo-tvrdim mehaničkim sredstvom zaživotno, od udaraca je pala na tlo, a na butinama oštećenice su bile vidljive ozljede, što ukazuje na postojanje borbe između oštećenice i počinitelja koji je pucao iz oružja u oštećenicu dok je ova ležala. Po učinjenu kaznenog djela optuženik je napustio mjesto Ilok, vršio je promjenu identiteta sve s ciljem da bi za sobom zametnuo trag da je on počinitelj kaznenog djela ubojstva. Dakle, skrivanjem identiteta optuženik je očito nastojao izbjeći kaznenu odgovornost – rekao je u završnoj riječi Miroslav Šarić. Optuženi Bauković je iskoristio pravo na zadnju izjavu.

– Prihvaćam govor svog branitelja te želim dodati da nisam kriv za počinjeno kazneno djelo ubojstva na štetu Dragice Bođanac, ne znam zašto me se dovodi u vezu s tim djelom. Dejan Bođanac želi doznati tko mu je ubio majku, a suprug, Miroslav Bođanac mi nije jasan, nejasno mi je njegovo ponašanje. On i ja se jako dobro poznajemo, bili smo u istoj postrojbi – rekao je Zoran Bauković koji je u vrijeme ubojstva imao 21 godinu.

Sudac Slavko Teofilović objavu presude najavio je za četvrtak, 2. siječnja.

Komentara 1

ŠT
Štrumfeta
20:41 30.12.2013.

Gospodine Flego a kako možete pisati o nekakvom suđenju na kojem niste ni bili...očigledno je da su vam pogrešni informatori dali pogrešne informacije, tu bi moglo biti i KLEVETE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije