Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica HDZ-a

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica
Foto: Zvonimir Pandža
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Prva žena gradonačelnica Dubrovnika. Izabrana za gradonačelnicu godine i bila je među 10 gradonačelnika svijeta

Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1981. engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iste godine se zaposlila kao profesorica u Osnovnoj školi „Lapad“ u Dubrovniku. Potom je radila u Centru za usmjereno obrazovanje i Umjetničkoj školi „Luka Sorkočević“.

1990. je postala članicom HDZ-a. Od 1991. do 1993. bila je u Izvršnom vijeću Dubrovnika zadužena za prosvjetu. 1992. je postala asistent na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Od 1994. predaje engleski na Veleučilištu u Dubrovniku. Ravnateljicom „Gimnazije Dubrovnik“ bila je od 1996. do 2000. godine. 1997. je postala vijećnica u Gradskom vijeću a slijedeće godine u Županijskoj skupštini. Te, 1998.,  preuzima čelno mjesto u Gradskom odboru HDZ-a i postaje član Središnjeg odbora tada vladajuće stranke.

Istovremeno predaje njemački na American College of Menagement and Tehnology u Dubrovniku. U to vrijeme sa suprugom Stijepom, pomorskim kapetanom, i kćeri Mirtom, živi u stanu od 60 četvornih metara u Gružu, radničkom dijelu Dubrovnika, u neboderima. Vozila je Renault 4.

Saborskom zastupnicom postaje 2000. godine. Član je Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Za gradonačelnicu Dubrovnika izabrana je 2001. Bila je prva žena gradonačelnica tog grada u njegovoj povijesti. Na toj dužnosti bila je dva mandata. 2005. je izabrana za gradonačelnicu godine u Hrvatskoj. Slijedeće godine bila je među deset gradonačelnika svijeta. 2007. je svoj pedeseti rođendan proslavila na plaži sv. Jakova u Dubrovniku uz najbližu obitelj i pedesetak uzvanika.

Izgubila je na neposrednim izborima 2009. od Andre Vlahušića. U Saboru je bila tri mandata. Obnašala je dužnost predsjednice Odbora za obitelj, mladež i sport te potpredsjednice Odbora za europske integracije. Bila je predsjednica hrvatskog izaslanstva pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i potpredsjednica tog tijela. Izabrana je za saborsku zastupnicu i na izborima 2011. U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu Zajednice žena Europske pučke stranke (predsjednica je Doris Pack).

Dubravka Šuica
1/4

Još prije izbornog sabora HDZ-a opredjelila se za Tomislava Karamarka, koji je kasnije pobijedio. „Podržavam ga jer je stari tuđmanovac“, tada je kazala. U stranci je početkom 2000. bila označena kao osoba bliska Iviću Pašaliću koji je izgubio u srazu protiv Ive Sanadera. Politički je prežvijela u vrijeme Sanadera jer je bila jaka na lokalnoj razini, bila je gradonačelnica. S Jadrankom Kosor nije baš njegovala dobre odnose. Razišla se i s nekada najbližim suradnikom Franom Matušićem, kojeg je bila postavila za svog zamjenika dok je bila gradonačelnica. Postali su ogorčeni protivnici.

Jedna je od najbližih suradnica Tomislava Karamarka. Izabrana je za potpredsjednicu HDZ-a. Bila je prva na stranačkoj listi na izborima za Europski parlament 2013. Izabrana je za zastupnicu, u tom tijelu članica je Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane.

2009. je bila predmetog istrage Uskoka zbog neusklađenosti njenih prihoda, prihoda njenog supruga, koji je dugo godina bio kapetan na cruiserima, i uže obitelji te njene tvrtke Dube d.o.o. koja se bavi iznajmljivanjem brodica i jahti s imovinom koju je u međuvremenu stekla.  Na prijedlog Uskoka Porezna uprava joj je razrezala porez u visini od 1,9 milijuna kuna, na što se žalila. Uskoku ju je prijavio i SDP grada Dubrovnika za zloupotrebu položaja prilikom izgradnje javne garaže. Nakon kriminalističke obrade prijava je odbačena jer je taj dokument potpisao njen zamjenik.

Tijekom gradonačelničkog mandata prozivalo ju se da je pogodovala građevinskom lobiju, sporna je bila i prenamjena zemljišta na Nuncijati, tvrdilo se da je preskupo platila uređenje tzv. zlatnog zahoda u Gradskoj vijećnici čije je kvadratni metar stajao četiri tisuće eura. „Zašto se netko čudi što uređenje jednog kvadratnog metra WC-a košta četiri tisuće eura? WC je ekskluzivan prostor i samo primitivci to mogu podcjenjivati“, odgovorila je svojim kritičarima.

U imovinskoj kartici prijavila je vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Zagrebu, stan na  Lapadu, vikendicu u Risovcu pokraj Blidinjskoga jezera u Hercegovini te jahtu i tri automobila. Ukupna vrijednost te imovine procjenjuje se na 5 milijuna eura.

Mediji su zabilježili da je nekoliko članova HDZ-a, među kojima je bila i Dubravka Šuica, popilo kavu u Orebiću na Pelješcu tijekom kampanje za Europski parlament. Taj račun za kavu, koja je koštala 7 kuna, nitko nije platio nego su ih poslali u središnjicu stranke koja ga je podmirila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije