Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretvaranje

Oprez! I velečasni Zlatko Sudac dobio lažne profile na fejsu

facebook (1)
Foto: Facebook
1/5
16.01.2012.
u 10:00

Za računalnu prijevaru počinitelj može dobiti od šest mjeseci do godinu dana zatvora, a time su obuhvaćeni i maloljetnici

Ljudi se od pamtivijeka, iz raznoraznih pobuda, koriste lažnim imenima, bilo da ih izmišljaju ili kradu nečiji identitet. Nekad se to radilo uživo ili putem pisama, a u vremenima kada su nam se računalo i internet nametnuti kao najbolji “prijatelji”, lagati o identitetu postalo je znatno lakše. Svatko tko želi, barem na trenutak, može biti netko drugi, bilo da svoj novi identitet predstavlja na chatu, otvara lažni e-mail ili profil na Facebooku.

Facebook traži osobnu

Među više od 800 milijuna profila na toj društvenoj mreži velik je broj lažnih koji mogu znatno naštetiti nečijem ugledu. Ono što je nekima šala, zabava, ostvarenje sna ili problem s vlastitom osobnošću, drugima može zadavati velike glavobolje. Na udaru su ponajprije poznate osobe u čije se ime otvara pregršt profila putem kojih se objavljuje sadržaj koji oni ne mogu kontrolirati. Iako je u svijetu ova pojava znatno raširenija, ni hrvatske javne osobe nisu pošteđene zloporabe. Mnoge od njih frustrira nemoć jer do vlasnika tih profila ponekad je teško doći bez ozbiljnog policijskog i pravnog angažmana, a Facebook lažne profile zatvara tek nakon što zaprimi velik broj prijava korisnika da je riječ o osobi koja se lažno predstavlja. Do toga zna proći puno vremena, ali riječ je o najsigurnijoj metodi gašenja takvog profila jer Facebook, nakon što zatvori lažni profil, za njegovo ponovno aktiviranje traži preslik osobne iskaznice što “folirante” uglavnom odvrati od daljnjih pokušaja.

No, problem predstavlja činjenica da neke poznate osobe imaju i po nekoliko lažnih profila i da se novi neprestano otvaraju. Jedna od najpoznatijih “žrtava” u posljednje vrijeme je karizmatični svećenik Zlatko Sudac u čije je ime otvoreno nekoliko Facebook stranica i profila. Najpoznatija stranica pod nazivom "Vlč-Zlatko Sudac" broji više od 7500 obožavatelja, a velečasni se od nje se nedavno i javno ogradio:

– Velečasni Zlatko Sudac nema svoj profil na Facebooku niti ga namjerava otvoriti. Velečasni ujedno apelira na osobe koje se lažno predstavljaju u njegovo ime i moli ih da prestanu s takvim, nipošto bezazlenim manipulacijama javnosti. Jedini relevantni podaci o životu i radu velečasnog Sudca nalaze se na portalu www.velecasnisudac.com – poručilo je uredništvo svećenikova portala u svojoj poruci javnosti vezanoj uz navodno prisustvo poznatog svećenika na Fejsu.

“Širimo Božju riječ”

Osoba ili više njih koja stoji iza lažne stranice Zlatka Sudca, čini se, poštuje njegov lik i djelo pa tako, pod imenom velečasnog, objavljuje poruke i molitve na što obožavatelji reagiraju komentarima i “lajkovima”. Administratori stranice tvrde da se ne žele skrivati i javno priznaju da iza nje ne stoji Sudac već “obični ljudi”:

– Velečasni Sudac nema profil na Facebooku, ovu stranicu vode administratori. Mi se ne predstavljamo lažno, nego želimo širiti Božju riječ – poručili su voditelji stranice.

Komentara 6

OB
-obrisani-
10:23 16.01.2012.

Big deal! Kod tog je sve lazno ....

PE
perozagreb
10:25 16.01.2012.

Fejsbuk je debilana za globalizirane retarde!

K1
k1milica
15:21 16.01.2012.

na jutarnjem nemozes ni komentirat ako nemas fejs.. pa citam guardian ili la repubblica. barem vjezbam jezik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije