Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Podnošenje izvješća vrijedilo za Sanadera, ne i za Jadranku Kosor?

pusić
PIXSELL
02.07.2010.
u 11:29

Vlada RH drži da se zaključak Sabora po kojem premijer mora podnositi izvješće Saboru o stanju države odnosi samo na bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Vlada RH drži da se zaključak Sabora po kojem premijer mora podnositi izvješće Saboru o stanju države odnosi samo na bivšeg premijera Ivu Sanadera, a ne na Vladu i premijerku Jadranku Kosor - upozorili su na konferenciji za novinare iz Kluba HNS/HSU. Stoga su predložili Vladin odgovor za rubriku "Vjerovali ili ne".

Predsjednica Kluba HNS-HSU Vesna Pusić rekla je:

- Podsjećam da je tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u listopadu 2008. prihvatila uime Vlade HNS-ov zaključak da predsjednik Vlade jednom godišnje podnosi Saboru izvješće o stanju države, a Sabor je potom izglasovao zaključak te obvezao Vladu na podnošenje godišnjeg izvješća. Međutim Vlada to nije učinila za 2009. pa je Goran Beus Richembergh (HNS) nedavno pismeno zatražio od Vlade odgovor zbog čega se ne pridržava zaključaka Sabora. Uslijedio je šok kad je iz Vlade prije nekoliko dana dobio odgovor.

Naime u Vladi tvrde da je zaključak obvezivao samo tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, ali ne i njegovu nasljednicu Jadranku Kosor. Pusić je poručila kako inzistiraju da se ovaj zaključak provede i da se ne podcjenjuje Sabor, klubovi i zastupnici slanjem ovakvih odgovora.

- Vladi sam odlučio pisati jer je 2009. bila "izrazito bremenita" i zato što na izvještavanje parlamenta o stanju države gledam kao na priliku uspostave čvrste suradnje između Sabora i Vlade - kazao je Beus Richembergh. Ovakav Vladin odgovor nazvao je pristupom "ja rekla, ja porekla", kojim premijerka Kosor pokazuje opetovano apsolutni manjak dodira sa stvarnošću i zbog toga nam se ne piše dobro - zaključuje Beus.

Zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS) upozorio da se neki kandidati za suce porotnika Vrhovnog suda aktivno bave politikom što je sucima porotnicima zakonom zabranjeno. Stoga je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić povukla taj prijedlog imenovanja sudaca porotnika Vrhovnog suda iz procedure, no povukla je prijedlog kako bi ga se još jednom provjerilo.  

No Beus je zatražio da se utvrdi odgovornost državnog tajnika Dražena Bošnjakovića koji je potpisao prijedlog predsjednika županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici koji su predložili porotnike. Beus je otkrio da se jedan od predloženih kandidata natjecao na prošlogodišnjim lokalnim izborima za vijeće četvrti Gornji grad u Zagrebu na nezavisnoj listi, a drugi se na listi SDP/HSLS natjecao za jedan mjesni odbor u Ivanić Gradu. Ingrid Antičević Marinović (SDP) istaknula je da čelnike pravosudnih tijela ne bi trebalo pozivati na odgovornost jer je moguće da nisu znali da su predloženi kandidati politički aktivni.

Komentara 47

X0
xx71_09
19:38 02.07.2010.

Hajde babo na plac, tamo je tvoj nivo. pozdrav vaš zmijicamala

UT
utatica
19:57 02.07.2010.

tak se BABE SMEŽURAJU nakon botoxa, a kad su zločeste, primitivne, sirove, nekulturne, umišljene i bahate onda su još gadnije čak i kad imaju pravilne crte lica

JM
jos-malo
13:52 02.07.2010.

ja neznam zašto svi pišu da je pusićka ogavna. meni je ona baš zgodna :o) kada aovako šikaniraju i ignoriraju saborske zastupnike onda nije ni čudno to kako se odnose prema vlastitom narodu koji ipak nema ovlasti kao što ihh ima jedan saborski zastupnik. Do kraja vladavine kriminalne organizacije bit ćemo sretni ako uopće budemo i živi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije