Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Oporba protiv smanjivanja proračunskih davanja za stranke

sabor
PIXSELL
02.07.2010.
u 12:42

Smanjivanje proračunskih davanja velike stranke neće ni osjetiti, ali će male natjerati da na tržištu traže sponzore, a to vodi u klijentelizam i eroziju političkog morala -upozorio je Goran Beus Richemberg (HNS).

Nastavak posljednje redovite sjednice Hrvatskog sabora prije ljetne stanke najavljen je za utorak. Danas su zastupnici raspravljali o  Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe čijim je promjenama predviđeno 10-postotno smanjivanje proračunskih davanja za rad političkih stranaka te ograničavanje troškova izbornih kampanja na 8 milijuna kuna za predsjedničke izbore, 1,5 milijuna po izbornoj jedinici za parlamentarne izbore te izbore za članove Europskog parlamenta, 500 tisuća za župane i gradonačelnika Grada Zagreba, a 50 tisuća kuna za načelnike općina i lokalna predstavnička tijela.

U raspravi su svi klubovi podržali ideju da se financiranje izbornih kampanja uredi jedinstveno za sve izbore. Međutim, dio oporbe protivi se Vladinu prijedlogu smanjivanja proračunskih davanja za rad stranaka, kao i predloženim ograničenjima ukupnih troškova kampanje.
- Smanjivanje proračunskih davanja velike stranke neće ni osjetiti, ali  će male natjerati da na tržištu traže sponzore, a to vodi u klijentelizam i eroziju političkog morala - upozorio je Goran Beus Richemberg (HNS).

Dodao je i da su stranke u 2009. iz proračuna dobile sedam puta manje novca od vjerskih zajednica, što drži grotesknim. Beus se protivi i ideji da predsjednički kandidati uz kandidaturu moraju uplatiti polog (50.000 kuna).
- Ovakvu glupost od zakona nema ni jedna zemlja - uzviknuo je u svom stilu Damir Kajin (IDS).

A prijedlog zakona  nazvao  je smokvinim listom hrvatske demokracije zaključivši da je on pisan za dvije stranke i "tajkune koji su skloni bavljenju politikom, a kontroliraju medije". Josipu Leki (SDP) smeta, pak, što zakon ne predviđa neovisno tijelo koje bi moglo kontrolirati financiranje kampanja te upozorava da je Državni ured za reviziju po zakonu nadležan za reviziju trošenja novca iz državnog proračuna, ali ne i privatnih donacija. HDZ se lani odrekao 10 posto novca i vratio ga u državni proračun - pohvalio se Branko Bačić (HDZ) posebno pozdravivši smanjivanje proračunskih davanja za stranke.

Komentara 9

Č7
čvor2.76
07:30 03.07.2010.

Sve ove vladine mjere sliče mi na mjere prije cca 25god. kad su komunjare na čelu sa Milkom Planinc nešto pokušavali sa bonovima, pa par-nepar i sl. Danas je nešto slično samo nije Milka nego Jaca.

Avatar zanusi13
zanusi13
15:24 02.07.2010.

Pa kad ovako sasvim dobro žive... I onda kao, građani trebaju izlaziti na izbore, a zaprave je sve manje-više ista banda sa istim načelima djelovanja... Skupo nas je stajao ovaj igrokaz demokracije...

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
18:26 03.07.2010.

Eto,to je pravo lice oporbe....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije