Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kalvarija duga 13 i pol godina

Opet odgoda jer nije došao drugooptuženi

01.09.20 Domljan, Fadil Hassan i Renato Bauman. Zbog slucaja iz 2002. pod istragom je bio i Asim Kurjak, radi zataskavanja
Foto: Pixsell
1/2
07.09.2015.
u 12:04

Smrt Dragice Ivankić i njezina djeteta jedna je od najvećih afera hrvatskog zdravstva, a zbog toga se sudilo i dr. Asimu Kurjaku

– Ni danas ne znam kako je moja supruga umrla – svjedočio je prije pet godina Robert Ivankić, suprug Dragice Ivankić koja je u siječnju 2002. umrla nakon porođaja u zagrebačkoj klinici Sveti Duh. Ubrzo se slučaj pretvorio u jedan od najvećih skandala u hrvatskom zdravstvu, ali i pravosuđu. Brojni mediji godinama su pisali kako slučaj pokušavaju zataškati i bolnica, medicinske institucije, pa čak i Državno odvjetništvo.

Mnoštvo informacija upućivalo je na to da su rodilja i dijete umrli zbog nemara i nestručnosti liječnika koji su obavljali porođaj, ali i na to da je dr. Asim Kurjak, tadašnji predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo bolnice Sv. Duh poduzeo sve da se slučaj zataška, uključujući falsificiranje medicinske dokumentacije o uzroku smrti.

Preuzeo progon

Ipak, u postupku koje je vodilo Državno odvjetništvo Kurjak je 2006. zbog nedostatka dokaza proglašen nevinim za prikrivanje kaznenog djela. Progon je nastavio Robert Ivankić koji je protiv Kurjaka podigao privatnu tužbu, a u tom je procesu Kurjak 2008. nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu, ali pravomoćnu presudu zbog zastare nikada nije dočekao. U međuvremenu je suprug pokrenuo građansku parnicu protiv bolnice zbog odštete, a prema pravomoćnoj presudi donesenoj početkom ove godine bolnica obitelji mora isplatiti oko tri milijuna kuna.

S druge strane, postupak protiv trojice ginekologa koji su porađali ženu – Mislava Luke Domljana (49), Fadila Hassana (59) i Renata Baumana (50) – koji je također pokrenuo suprug Dragice Ivankić, još nije završen.

Kafkijanska trakavica

Nepravomoćnom presudom iz 2012. oni su oslobođeni optužbe za nesavjesno liječenje, međutim taj postupak vraćen je na početak nakon što je Županijski sud ukinuo prvostupanjsku presudu, a s tog početka nikako da se makne. Prošlotjedno ročište na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu odgođeno je jer se nije pojavio Fadil Hassan.

Iako je činjenica da ni nakon 13 i pol godina Robert Ivankić i dalje ne zna tko je odgovoran za propuste koji su doveli do smrti njegove supruge i djeteta, zbog opsežnosti spisa vjerojatno je da će proći još koja godina do donošenja pravomoćne presude iako je i njemu, ali i trojici optuženika, odavno dosta kafkijanske trakavice kroz koju prolaze.

>>Očajni suprug: Ni danas mi nije jasno zašto je iskrvarila

Komentara 3

VI
Vila
16:33 01.06.2022.

Nije sve istina,što piše...!

IS
ivan.s.simenic
12:45 07.09.2015.

Ovaj slučaj govori da imamo potpuno korumpirane i kriminalno udružene sve institucije u državi koje štite kriminal i kriminalce a svojim postupcima uništavaju običnog čovjeka do smrti.I to im je cilj jer pojedinac kao pravno slabija stranka u postupku ne može imati pravedno suđenje. I naš slučaj zbog SMRTI BEBE pri porođaju 2007 god stoji u Vrhovnom sudu u Zg a o nakaradnom i protupravnom suđenju u svezi istog na suđenjima u Valpovu i Osijeku...sramotno i potresno mi se i prisječati.

LA
Latz
13:09 07.09.2015.

Kakve odgode? tjeralica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije