Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljuska hrvatskoj

Operirao tek nakon mita, pacijentica umrla, prijavu odbacili

'President of the European Court of Human Rights French Jean-Paul Costa (R) poses with his successor, British Nicolas Dusan Bratza, on October 19, 2011, in Strasbourg, eastern France.  AFP PHOTO / PAT
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
13.11.2012.
u 17:33

Zakazali su 
Medicinski fakultet, Liječnička komora, bolnice, DORH, sudovi...

Hrvatskoj je došlo na naplatu to što je godinama tolerirala sustav besprijekorne liječničke solidarnosti zahvaljujući kojemu liječnici gotovo nikada nisu kazneno odgovarali za svoje pogreške i propuste. Europski sud za ljudska prava u utorak je objavio odluku u predmetu "Bajić protiv Hrvatske" u kojoj je utvrdio da je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz članka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima koja govori o pravu na život, i to zato što nije poduzela učinkovitu istragu nakon smrti pacijentice zbog liječničke pogreške.

>> U slučaju male Mije inspekcija zdravlja pronašla brojne propuste

>> Država spremna obitelji dati iznos manji od traženih 3,7 mil. kuna

Sestrina smrt bez kazne

Hrvatsku je sudu u Strasbourgu tužio Pero Bajić, danski državljanin, čija je sestra 1994. bolovala od abdominalnog tumora. Bajić tvrdi da je njegova sestra operirana tek nakon što je kirurgu dao mito u iznosu od 5000 tadašnjih njemačkih maraka. No, dan nakon operacije njegova je sestra umrla. Bajić je protiv liječnika podnio kaznenu prijavu zbog toga što je tražio mito i zbog liječničke pogreške. Time, međutim, Bajić nije postigao ništa jer je njegova prijava bila odbačena. No, kada je slučaj došao na razmatranje pred Europski sud za ljudska prava, utvrdilo se da Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav koji će se baviti pitanjima uzrokovanja smrti ili teških ozljeda zbog pogreške liječnika, što je dovelo do povrede prava iz Konvencije. Sud u Strasbourgu smatra da je cijeli hrvatski sustav, od Medicinskog fakulteta, Liječničke komore, bolnice, državnog odvjetništva do sudova zakazao zbog pristranosti. Najveći problem vidi u tome što je državno odvjetništvo odbacilo Bajićevu kaznenu prijavu protiv liječnika na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu (Medicinski fakultet u Zagrebu) kao i prijavljeni liječnik.

Nisu reagirali na vrijeme

Prema praksi suda u Strasbourgu, ali i prema hrvatskoj kaznenoj praksi, smatra se pristranim postupanjem ako se liječnika optuženog za pogrešku zbog koje je došlo do smrti pacijentice oslobodi, i to temeljem ovakvog vještačenja. U presudi se kaže da obitelj žrtve nije dobila jasan, brz i detaljan odgovor o okolnostima smrti pacijentice, a da državna tijela u sustavu nisu reagirala na vrijeme. Prema presudi Europskog suda za ljudska prava, Republika Hrvatska mora Peri Bajiću isplatiti 7900 eura za troškove sudskog postupka, te još 10.000 eura na ime zadovoljštine.

Komentara 29

ES
EU-SPIJUN
17:44 13.11.2012.

tak se to radi , to nek plate ljecnici a ne porezni obveznici....

FL
Flodur
17:57 13.11.2012.

U Hrvatskoj ima puno vise slucajeva za Evropski sud u Strasbourgu.

AL
alapača
18:22 13.11.2012.

a koji je to liječnik, i tko je u ime dorha odbacio tužbu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije