Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV SVETINA:

'Ono čega se sjećam vjerojatno je izmiješano s onime što sam naknadno čitao u medijima'

Osijek: Na suđenju Mamićima svjedočili Ivan Bošnjak, Dino Drpić i Tomislav Svetina
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
08.04.2024.
u 15:48

Na upit tužitelja je li mu poznato da je nekome plaćena naknada za transfer Tina Jedvaja iz Dinama u Romu, Svetina je odgovorio kako se sjeća da se pojavila neka tvrtka vezano za taj transfer, ali on "te ljude ne zna".

Tomislav Svetina treći je i posljednji današnji svjedok na suđenju braći Mamić u Osijeku. - Radio sam u Dinamu od rujna 2012. pa do prosinca 2018. godine, bio sam glavni direktor Dinama i potom član uprave. Prije toga, dok sam bio odvjetnik, još od konca 90-ih, zastupao sam Dinamove igrače Niku Kranjčara i Dinu Drpića. U stečajnom postupku, pak, zastupao sam kao odvjetnik igrače Dražena Ladića, Gorana Jurića i Joška Jeličića – započeo je Tomislav Svetina.

Za Dinamov račun u Klagenfurtu doznao je, kazao je, kada je stigao upit iz USKOK-a. - Pitao sam Zdravka Mamića o čemu se radi, a on mi je rekao da nema pojma, upitao sam potom predsjednika Mirka Barišića i bivšeg direktora Damira Vrbanovića, a i oni su rekli kako o tome ne znaju ništa. Tek kada je iz USKOK-a stigao precizniji dopis, Mamić je rekao da se to moglo odnositi na taj račun u inozemstvu – ispričao je Svetina.

S njim su upravi bili, dodao je, Matej Škegro, jedno vrijeme Zoran Mamić, a od 2015. Krešimir Antolić, Vlatka Peras, Amra Peternel i Škegro, dok je Zdravko Mamić imao pravo potpisa. - Matej Škegro je bio zadužen za financije, Zoran Mamić je vodio sportski dio, a Zdravko je bio sve – ukratko je objasnio svjedok funkcije.

Nije se mogao sjetiti je li održana sjednica Izvršnog odbora Dinama vezana za račun u Klagenfurtu. O odlascima i dolascima igrača, kao i visini transfera, rekao je, odlučivali su Zdravko i Zoran Mamić.

- Je li Dinamo ikada angažirao nekog menadžera da dovede određenog igrača u Dinamo? - upitao je sudac Davor Mitrović.

- Mario Mamić je par puta angažiran jer je imao kontakte po svijetu, kao i Ivan Cvjetković, Danko Đikić, Dario Zahora... – odgovorio je.

- Često sam viđao Marija Mamića u klubu, ali ne mogu se sjetiti je li klub potpisivao neke ugovore o transferima igrača s Marijem ili njegovom tvrtkom – dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

- Je li zakonski dopušteno zaključiti ugovor između Marija Mamića i Dinama, s obzirom na ulogu njegova oca Zdravka u klubu? - upitao ga je tužitelj Sven Mišković.

- Zakonom o sportu zabranjena je suradnja i posredovanje u transferima osoba koje su rodbinski povezane s ljudima u upravi kluba i zbog toga vjerojatno nikada nije sklopljen ugovor s Marijem ili njegovim tvrtkama. Nakon ispitivanja u USKOK-u, zatražio sam da svakog zastupnika oko transfera osobno vidim jer se događalo da nam dođu ugovori mailom ili poštom, a ja ne znam o čemu se radi i tko su ti ljudi – ispričao je Svetina.

- Posrednici koji su sudjelovali u transferima Pjace, Brekala, Roga bili su u klubu, fotografirali smo se s njima – dodao je.

Odluku o angažmanu posrednika donosili su, nastavio je, Zdravko i Zoran Mamić, a Matej Škegro i Svetina su to potpisivali. Svetina je u ranijem iskazu u istrazi, u svibnju 2016., rekao kako nema saznanja o angažmanu Marija Mamića.

- Ono čega se sjećam vjerojatno je izmiješano s onime što sam naknadno čitao u medijima. Ponovit ću, Mario Mamić je često bio u klubu, je li tamo dolazio da vidi svog oca ili strica, ja to ne znam – komentirao je Svetina.

POVEZANI ČLANCI:

Na upit tužitelja je li mu poznato da je nekome plaćena naknada za transfer Tina Jedvaja iz Dinama u Romu, Svetina je odgovorio kako se sjeća da se pojavila neka tvrtka vezano za taj transfer, ali on "te ljude ne zna".

Dok je on bio u klubu, dodao je, Dinamo je, po odluci Zdravka Mamića, dijelio transferno obeštećenje s Nikolom Morom, Antom Ćorićem i Alenom Halilovićem. Ne može se sjetiti jesu li isto pravo imali Jedvaj i još neki igrači. Zna da su pri transferu Alena Halilovića i Matea Kovačića imali ugovorenu podjelu transfera 50:50 posto, ali da su oni svoja potraživanja prenijeli na strane tvrtke.

Predočen mu je potom ugovor vezan za Ćorićev transfer, a Svetina je potvrdio kako je i on potpisao prijenos potraživanja na stranu firmu.

- Pitao sam Zdravka zašto je to tako, a rekao mi je kako je riječ o velikim talentima koje je teško zadržati u klubu pa su zato pristali na takve ugovore. Možda sam tada trebao provjeriti o kojim se tvrtkama radi, no to je bilo legitimno pravo igrača da tako postupe – kazao je Svetina.

VIDEO Ugledni profesor Tomislav Globan najavio prve poteze liste 'Dinamovo proljeće' otkrio kada bi mogao biti gotov stadion, što misli o Mamiću...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije